論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

最關心BB問題熱投勳章

我印尼姐姐黎左個幾月
我第一眼見佢既時候,覺得好鐘意,好好笑容,個1歲女都好跟佢,除左做野唔自動波之外,佢既禮貌好好,所以黎左咁耐我都無話過佢一句。

佢每日的工作:
7am 煲熱水、消毒奶樽
10am 吸塵拖地
12pm 帶bb跟住我媽媽出外午餐
(我媽好錫佢,每次都叫一份餐連野飲比佢,亦都唔需要佢餵bb,事關我媽覺得要佢望住我地食,佢未有得食好慘,所以一路以黎都係佢有佢食,我地餵bb)

3pm 跟我媽媽買送
5pm bb同我媽咪訓晏教,佢就係梳化訓教
7pm 洗菜,我媽媽煮飯,姐姐就睇住bb
9pm 我收工回來一齊食飯,之後洗碗
10pm沖涼訓教

所以我一向都好個任佢,覺得只要佢對bb好,其他都無所謂,但我琴日打電話返屋企,叫佢叫我媽咪起身煮飯,佢話我媽咪訓緊教叫唔醒,之後我話算啦,你睇下bb,收線之後我開cam唸住睇下我個女,點知見到佢黑面,瞄嘴,發脾氣用眼神兇呀b,之後訓係梳化度訓教,我呀b第本書比佢,佢仲嚇我呀b。

我自問從來都無鬧過佢一句,由佢初初黎頭兩個禮拜都無咩叫佢做野,比佢適應我地生活,近排我放假先叫過佢抹過一次window同toliet,佢係有扁嘴,不過都有做好。

後尾我先check返幾日既play back,原來佢每日工作有好多時候拎住本書訓教,呢d我覺得係少問題。
重點係,岩岩先兇完我呀b,我返到屋企佢好似變臉咁,對我笑哂口,係咁同bb玩,我覺得好恐怖,我一路以黎對佢既信任原來係我自己蠢。

大宅

吳紀兒 發表於 16-9-17 12:05
我印尼姐姐黎左個幾月
我第一眼見佢既時候,覺得好鐘意,好好笑容,個1歲女都好跟佢,除左做野唔自動波之外 ...

咁你要比條片你媽媽睇,等佢多知道你工人真面目同多留意佢,你要開始對佢有適度控制,等佢知道你係有主導權,唔會乜都遷就晒佢,至少工作係要做,黑面都無用。亦要小心工人會分化、離間你同屋企人,如果情況惡化落去,建議及早換過個。

別墅

最關心BB問題熱投勳章

sophyllis 發表於 16-9-17 12:51
咁你要比條片你媽媽睇,等佢多知道你工人真面目同多留意佢,你要開始對佢有適度控制,等佢知道你係有主導 ...

我都唸緊好唔好將條片比姐姐睇
直接問佢 但我又怕姐姐對bb唔好
始終佢同bb都會有獨處既時候
我都唸左成晚

子爵府

吳紀兒 發表於 16-9-17 12:05
我印尼姐姐黎左個幾月
我第一眼見佢既時候,覺得好鐘意,好好笑容,個1歲女都好跟佢,除左做野唔自動波之外 ...
佢地個個金獎像女主角上身㗎!唔好信呀!
俾條片你媽睇,總之,唔使話當佢屋企人,要當佢工人,外人,去街買"野,叫佢自己拎嘢番屋企,自己去餐廳食,叫佢番屋企自己煮

俾instruction 佢做嘢,說話語氣要firm d, 講得衰d,佢地唔鬧唔舒服㗎!

中國人會諗你對佢好,佢對你仲好,佢地d 種族,唔係冇嘅,係好少,好少會咁諗

子爵府

吳紀兒 發表於 16-9-17 13:22
我都唸緊好唔好將條片比姐姐睇
直接問佢 但我又怕姐姐對bb唔好
始終佢同bb都會有獨處既時候
唔使俾佢睇,唔使篤穿佢,唔通你話佢藐咀咩!
等佢唔知你睇咗,先睇到真嘢,你自己可以提防!

不過,佢本質係咁,唔會改嘅

諗定幾時換人啦!

煮飯,凑b 都係你媽咪,請個鐘點搞清潔唔使勞氣啦!

大宅

回覆樓主:

笑容好,古惑工人可以扮嘅啫,甘原因就冧佢?睇全面D。
唔好講其他,浄睇你個工作表都勁有問題,
7-10 成三個鐘就只係煲水同烚奶瓶,有無計錯數?
10-12抹地兩個鐘
12-7 跟買送,吃飯,午睡,簡直大解放
主人家未食負責餵BB,工主反而食先?甘你請佢來有咩作用?
仲要你地煮埋飯比佢食,佢仲可以午睡,下個傭主請左佢肯定嘔血
對BB無愛心,已經死罪
你似請個人來度假,縱成甘黑臉,懶,玩野遲早問題,good luck

大宅

sophyllis 發表於 16-9-17 12:51
咁你要比條片你媽媽睇,等佢多知道你工人真面目同多留意佢,你要開始對佢有適度控制,等佢知道你係有主導 ...

真係暈,你仲諗住比片佢睇返?
你都識話佢人前人後兩個樣,仲要比機會佢知去防你?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你個工人咁嘆,你媽做多過佢做。咁都唔心足。
你一係換人。一係請鐘點啦!
阿b阻佢睡覺就咁對阿b.
遲些大個扭計,工人會點做呀?你自己想。
你自己都有問題。有咩理由寵工人寵到比佢日日睡覺。。。。。
太鬆啦!
工人唔識感恩。大家文化唔同架。
佢唔係中國人思想。

別墅

最關心BB問題熱投勳章

我今日放左佢假
唯有睇下agent點覆我

大宅

吳紀兒 發表於 16-9-17 15:44
我今日放左佢假

Agent說話勿盡信,佢地通常表面幫你實際幫工主,有啲衰嘅教疏工主駁炒,佢地就可以多件貨賣

子爵府

我請工人只有一個要求,對BB有愛心。So far揍了4年,我知佢對我女好,否則我女一定會告狀的。有時佢心情吾好,我女叫佢佢會扮聽吾到,咁我覺得都情有可原,呀女都要學下知情識趣。

子爵府

回覆 吳紀兒 的帖子

sorry, 點解我覺得你個姐姐好嘆的? 又唔洗煮比BB食, 食飯時仲要工人可以食, 而你媽要餵? 雖然有時候唔可以樣樣野要工人做晒, 但佢的確舒服過你媽?
之後仲要你媽煮飯. 不過唔洗煮, 但佢前前後後有無準備洗切先. 如果有還好, 如果連洗切都唔洗佢做.. 佢仲有得午睡, 真係嘆到爆.
同埋點解厠所要叫先洗? 呢個唔係佢的工作笵圍咩?

子爵府

我今日放左佢假
你揾agent 講乜呀?
你叫agent 同工人傾?

別墅

最關心BB問題熱投勳章

我無啊 我本想成件事同左agent講
後尾我同agent講 我唔想追究 我驚佢對bb唔好
我只係將條片send左比agent

子爵府

吳紀兒 發表於 16-9-17 17:14

Agent 幫你唔到㗎!
就算工人係佢個女,都唔一定聽亞媽話勤勤力力做工啦!

只有自己諗辦法保護自己同家人

我揾agent 都係呻吓,睇吓工人有冇講我d 乜,同埋數吓工人d 低能嘢

你女冇受傷,冇嘢可追究,只有自己睇緊d, 你有亞媽係屋企,已經好好多,使乜咁驚,又有cam

俾多d嘢佢做啦!抹厨房,厨柜,厠所,梳化,枱櫈,房間,房門,大門,鉄閘,日日抹,樣樣抹,要立立令,唔係請佢番瞓覺,又怕佢對你女唔好,當佢公主咁,咁請佢番嚟做乜?

唔好再帶佢去餐廳食嘢喇!

我工人衰衰格,佢同我買完餸,我咪叫佢拎餸番屋企,自己煮嘢食,佢理得我去邊,我唔使解釋佢聽,我咪自己行吓街,食埋lunch 先番屋企

水晶宮

我今日放左佢假

你揾agent 做咩呢? 你觉得agent 可以答到你d 咩? 自己工人自己管, 自己工人自己防。

水晶宮

條片, 你自己keep 咪得囉, 你比agent 有咩用?! 分分鐘佢比條片你工人睇兼'講你的不是, 你工人唔高興, 咪仲衰!

唔好以為agent 站在你方。agent 只係利字當頭。

伯爵府

畀面勳章

唉…你真係……希望個agen係忠架啦!

子爵府

回覆樓主:

俾片佢睇冇用,盞佢惱羞成怒發難渣辭職唔做或反面,對你冇好處,你搵日在外睇完個cam知道屋企情況,搵機會如見到bb喊或跌倒或任何嘢,你打電話返去話見到bb乜乜乜,問有冇整親之類,變相提醒佢你會check cam,等佢醒定啲,至少做戲會做全套,自己放假出咗街才好變臉。不過疑人不用,都係要換人

子爵府

birdbird 發表於 16-9-17 18:52
條片, 你自己keep 咪得囉, 你比agent 有咩用?! 分分鐘佢比條片你工人睇兼'講你的不是, 你工人唔高興, 咪仲 ...

對,今時今日啲 agent唔會理你啦,姐姐唔憂冇工做(事實上而家請工人就如搶新娘咁),agent亦唔憂冇生意,就算新工人唔掂要換人,agent已無唔啱包換這回事,只會酌情打個 discount俾你,唔做你生意亦冇所謂

首頁

尾頁

跳至