家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩年之後有需要買一個3房單位作自住用途,究竟現在買收兩年租之後自住,定兩年之後先買來住好呢?因為真係睇吾到樓市會點行(p.s現在和家人同住無需交租)

男爵府

回覆 beebee911 的帖子

好睇你現家筆錢點用,現家租出去,扣埋管理費,差餉,實際回報得1-2%,如果你筆錢有更好出路, 可以考慮唔買住, 如果你話我都唔投資既, 就先再考慮
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

侯爵府

beebee911 發表於 16-9-18 14:39
兩年之後有需要買一個3房單位作自住用途,究竟現在買收兩年租之後自住,定兩年之後先買來住好呢?因為真係睇 ...
當然2年後先買啦, 2年後供應多, 加上加息, 樓價好大可能趺.

男爵府

katrinamama 發表於 16-9-19 12:08
當然2年後先買啦, 2年後供應多, 加上加息, 樓價好大可能趺.

由舊年開始够有人話樓價起碼跌三成啦,點估到跌咗13%就反彈返上去,樓市咁易計咩?

侯爵府

Daeng 發表於 16-9-19 14:08
由舊年開始够有人話樓價起碼跌三成啦,點估到跌咗13%就反彈返上去,樓市咁易計咩?
...
係呀, 無人知將來係點, 但轉頭買咗, 跟住跌市又點呢? 但今次反彈係咩原因? 係一時定係長遠因素?, 樓市一直都係上上落落, 如果自己面對到風險就唔需要理其他人諗法.

大宅

兩年之後有需要買一個3房單位作自住用途,究竟現在買收兩年租之後自住,定兩年之後先買來住好呢?因為真係睇 ...你現在是租樓住嗎?

子爵府

引用:Quote:beebee911 發表於 16-9-18 14:39 兩

原帖由 boy9289 於 16-09-19 發表
現在和家人同住,不用交租。

大宅

熱血勳章

tmacho 發表於 16-9-18 23:18
回覆 beebee911 的帖子

好睇你現家筆錢點用,現家租出去,扣埋管理費,差餉,實際回報得1-2%,如果你筆錢有更好 ...

對,如租出重有物業稅,真係冇肉食。

大宅

熱血勳章

兩年之後有需要買一個3房單位作自住用途,究竟現在買收兩年租之後自住,定兩年之後先買來住好呢?因為真係睇 ...

自住只要計點自己條數便可。樓股永遠冇人估到。前2年頭我買3房自住時,身邊所有人(包括家人)都話貴,新樓花頭3次都15,6冇要。第4次我一人去,籌係第4號,樓自己心水,雖比之前3次貴小小。但我唔理。獨立思考(已計好數,可比7成,按3成).即買。買後係跌左小小5%左右(唔記得幾多,沒刻意留意)。到一年後入伙,住至今日,我層樓已升3成。中途亦沒刻意留意。所以你計好數,遇到心頭好才是重點,對我講。現在才買我間屋,就貴好多了。現家人都話我好彩當時買左

bosch    發表於 16-9-20 20:55

大宅

ChuChu0808 發表於 16-9-19 21:25
現在和家人同住,不用交租。
楼升跌真係唔會有人知,但下行空間比上行大,但要大跌又要有大事發生先可能出現,考慮三樣,如兩年後升,你會點做,跌,跌幾多先啱你心水,橫行又會點?宜家買,又有冇影響?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

簡單答案 ; 自住, 供得起...有需要....咪買...

講咁多無謂野...所謂供應量, 加息, 係因應不同環境去定, 根本就無需討論 .

如擔心供應量, 加息, 假設性既問題好多都會發生...如你無得做...突發事件..

伯爵府

我覺得如果租金可以夠供樓,就可以先買來出租,而自己亦同步要儲開供樓開支,先習慣每月的必須供款支出,亦可以用作將來自用時的裝修費。層樓係自住的,睇啱,計掂數就買,除了不知道樓市何時升跌外,仲要預計埋政府的政策,下任特首會有乜搞作,萬一2年後突然加辣或者加稅,呢D都無法預計的

別墅

買左放租,租客幫你供2年,到時再大裝修下,升跌就度唔到

大宅

回覆樓主:

我都覺得先觀望,14 年樓市會有一次大調整,上次係沙士。等多年睇睇先啦。

首頁

尾頁

跳至