懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家7w6,15/9星期四已經入過急症流啡、唔係太多,而醫生亦都照過陰超肚超,話見到胎囊 但未搵到心跳所以就叫我返屋企休息,一路都流血+血塊,18/9終於忍唔住又入急症,因為今次好肚痛,而且有宮縮現象,去到 醫生有幫我照陰超肚超,都係未有心跳,個size有增長但比預期細,我一向經期都唔準時,本來約咗星期二私家cheak下,點知又入咗急症唔出得要改期,但醫生之後放假, 好辛苦先book到 王紹宏醫生但要26/9先有得睇,仲要等多7日,有小小名嘅醫生都要去到10月中先可以睇!
請問大家,會否再揾最快嘅私家醫生去檢查?定等政府個期返去再睇?政府就28/9返去再照[/ 請各位 畀啲意見我吖,都唔知bb仲係唔係到 個人好亂

複式洋房

1984may 發表於 16-9-19 19:15
我而家7w6,15/9星期四已經入過急症流啡、唔係太多,而醫生亦都照過陰超肚超,話見到胎囊 但未搵到心跳所以 ...

Book多個醫生照咗多次,唔出名唔緊要,不過最緊要臥床休息。
Bb痴實痴實你。

別墅

我而家7w6,15/9星期四已經入過急症流啡、唔係太多,而醫生亦都照過陰超肚超,話見到胎囊 但未搵到心跳所以 ...

只要你你月經吾準時都可能係遲排,努力,祝福你同bb

珍珠宮

我覺得唔一定要出名
去搵多個醫生盡快check下
祝福你同BB

複式洋房

去藥房買安胎藥頂住先,如果母體唔夠黃體素都會影響胎兒不能成長,由於我是高0產婦,早期個E生仲開埋雌激素和阿士匹靈(等D血液薄D亞B會吸收好D)俾我

大宅

多謝,咁多位,請問有冇好介紹,我本人住將軍澳

大宅

曳曳豬B 發表於 16-9-19 20:30
去藥房買安胎藥頂住先,如果母體唔夠黃體素都會影響胎兒不能成長,由於我是高0產婦,早期個E生仲開埋雌激素 ...

請問有冇樣可以參照去買係點用/食?

複式洋房

回覆樓主:

E生開呢隻安胎藥(藥房有售125一盒),初期懷孕E生要我早、晚一次,每次2粒塞下體,三星期前流啡又流血,佢要我早、午、晚三次

大宅

曳曳豬B 發表於 16-9-19 20:43
E生開呢隻安胎藥(藥房有售125一盒),初期懷孕E生要我早、晚一次,每次2粒塞下體,三星期前流啡又流血,佢 ...

咁我係未應該都早,午,晚,三次每次兩粒?因為而家冇流啫喱,但依然流血,但比入院時小咗!

複式洋房

試咗每日三次先la,搏下係咪黃體素問題,當然亦要bed rest

複式洋房

網上資料

常懷孕而自然流產並不罕見,比例可以高達15﹪以上。造成懷孕早期胎兒沒心跳的原因主要有四方面。

第一就是生殖內分泌方面,因為胚胎早期發育的時候,需要三個重要的激素水準,一個是雌激素,一個是孕激素,一個是絨毛膜促性腺激素,如果母體自身的內源性激素不夠,就會造成胚胎的停育。

第二是生殖免疫的問題,如果自身有某種抗體,就會抵制胚胎的發育。

第三是是胚胎本身發育的不好自然流產,早期流産是受精卵的染色體異常所致,這種流産減少了先天性畸形兒的出生,是人類的一種自然淘汰現象。常見的,染色體異常大概佔了一半左右,其中又以 47 +21 以及 45 XO 最多也有69個染色體的 這些會形成所謂的葡萄胎 。

第四是母體的問題,如子宮內膜炎、慢性陰道炎、月經不調、病原微生物感染、血型不合、反複刮宮等均有可能引起胚胎停止發育。

此外,外界環境、污染,輻射等因素,也會導致胎兒停止發育。

大宅

曳曳豬B 發表於 16-9-19 20:54
試咗每日三次先la,搏下係咪黃體素問題,當然亦要bed rest

係未十字藥房可以買到?

大宅

曳曳豬B 發表於 16-9-19 20:56
網上資料

好詳盡,thx

複式洋房

1984may 發表於 16-9-19 21:02
係未十字藥房可以買到?

複式洋房

1984may 發表於 16-9-19 21:02
好詳盡,thx

由於早排流啡又流血塊,bed rest時上網勁搵資料

複式洋房

我之前流啡和血塊,E生話應該係間屋有old blood加上未陀隱,希望大家都一樣安然渡過,亞B痴住你哋

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一定一定要休息好,最好臥床喇

大宅

曳曳豬B 發表於 16-9-19 21:09
我之前流啡和血塊,E生話應該係間屋有old blood加上未陀隱,希望大家都一樣安然渡過,亞B痴住你哋
...

好,thx
其實我已經第二胎,第一胎完全感覺好好,好順利,唸都冇唸過依樣事會發生係自己身上

複式洋房

1984may 發表於 16-9-19 20:31
多謝,咁多位,請問有冇好介紹,我本人住將軍澳

我睇梗個E生响中環,收費會比出面貴,見到多外籍人士幫襯,想要info 就pm我啦

大宅

旺角嘅王學勤醫生、真係冇得頂、一講一摸就已經有答案,再照埋就清清楚楚、阿b已走了!

首頁

尾頁

跳至