論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今朝姐姐唔使買餸又唔使煮lunch,先叫姐姐換下床單,幾個鐘頭入到去見到張床變成咁

皺成咁都照鋪上去?

*我係FTM,佢係已做第三年既old seafood,明知我一入房就見到

水晶宮

回覆樓主:

你嫌張床單 皺?
咁你有冇規定床單要熨???

男爵府

birdbird 發表於 16-9-26 14:31
你嫌張床單 皺?
咁你有冇規定床單要熨???

我從來無特別規定,我所有做過既姐姐見到都會自動波燙咗先鋪,因為主人床張床單既質地係洗完之後會特別皺個種,佢之前自己都識話唔燙會好肉酸,day1黎已經自動波燙

我頭先同佢講d床單皺成咁你都唔理,我唔需要亦都唔要你張張燙,但至少見人個張唔好咁皺吧?
小朋友房我只要求中間張淨色床單唔好皺得咁過份,因為實在太明顯

男爵府

同佢講完要執執佢,佢黑晒面用背脊duck住我,話佢唔得閒遲d先

之後佢做晒佢"自己認為"要做既tasks後,再特登攞個燙衫板出黎係我面前行過,再入房燙(之前從未試過,一直都係廚房裡面燙衫)

仲有好多好多行為好似要同我選戰咁

水晶宮

回覆樓主:

我第二任及第三任工人初來時就似你今日工人咁, 舖皺床單。我叫佢地從此 以後張張床單被袋都要熨

大宅

唔緊要啦
同佢講返聲啦
Born to Blossom~~

男爵府

birdbird 發表於 16-9-26 15:02
我第二任及第三任工人初來時就似你今日工人咁, 舖皺床單。我叫佢地從此 以後張張床單被袋都要熨
...

其實我姐姐連我地d底衫都燙,其實我覺得好無聊又浪費電,不過我見無咩特別野要佢做就由得佢

佢平時床單都無話張張燙,我要求只要望落整體唔好太過份就算

唔知你有無留意,我主人床張床單其實係未包好,鬆晒出黎

水晶宮

回覆樓主:

主人床, 舖好未, 就睇唔出未舖好;
小朋友床, 第一次睇以為未舖床單

男爵府

Miuboo 發表於 16-9-26 15:03
唔緊要啦
同佢講返聲啦

我有同佢講,其實原本小事一樁,問題係佢態度超寸

佢話:我而家唔得閒呀(要出去送飯比小朋友),你係咪要我而家燙呀

我:我知道,我只係話聲你知,叫你返黎先處理

之後佢粒聲唔出就自己出咗門口(平時都係咁,自己安排自己早d出門口,一句話我走先就走咗去,趕住同朋友吹水,就算我係佢隔離佢都可以當我透明,同朋友不停咁講野)

問題係我其實都係要去同一個地方送飯比我另一個小朋友,你明唔明佢既態度係幾差?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我自己D床單都無熨, 係巢的, 但一鋪上張床一拉直, 攝好就直. 床笠更加.

你工人都無攝好D床單. 好懶.

男爵府

lily-of-valley 發表於 16-9-26 15:49
我自己D床單都無熨, 係巢的, 但一鋪上張床一拉直, 攝好就直. 床笠更加.

你工人都無攝好D床單. 好懶. ...

我覺得佢似玩野多d

大宅

佢d態度都唔要得啦 無大無細
係咪你平時都好易話為 比佢食住你

男爵府

我唔會期待工人自動波, 都係見有乜做就叫佢做....

子爵府

講開床单,我所有床單,被袋都要燙,但佢地冇腦,係洗完就燙,燙時對摺再對摺咁燙,之後收番入柜,一大叠,要用時拎番出嚟又係縐

上星期,终於頂唔住,話床笠好縐,隻妄想症印攞嚟聞吓,話 “ 臭 “?

咁咪叫佢拆番出嚟,再燙,又黑我面

我話之佢死!

子爵府

好媽媽勳章

我要求好低,只要有換床單就得,但有時發現佢過咗一星期都唔換,我就會出聲

至於皺呢個問題,我從無考究,只要攝得好,好少會皺成咁

公爵府

2024年龍年勳章

jumug 發表於 16-9-26 14:27
今朝姐姐唔使買餸又唔使煮lunch,先叫姐姐換下床單,幾個鐘頭入到去見到張床變成咁

皺成咁都照鋪上去?:te ...
咁離譜???

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我要求基本。唔洗燙,每星期換就得。攝好就得。

複式洋房

叫佢立刻做番,吾做可以即炒,吾補都得,佢绝做家務,已違反家傭合约主因。再寫封信比入境處,講佢駁炒,開佢file.

複式洋房

皺吾皺吾係關建,而係家務一部份,就可即叫即做。
我地番工,老世叫我地做D與剛位合理的事,我地吾做,勞工處……誰都幫吾到。

首頁

尾頁

跳至