母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問一問全日埋身餵的媽咪?

想問下你地bb食一次奶用幾耐時間,隔幾耐食一次,bb有幾大?唔好意思! :wink: 太多問題啦 [size=medium]thanks

大宅

Re: 想問一問全日埋身餵的媽咪?

我囡囡已經1.5years old了.喺近排先開始每日有一餐係奶粉.另外兩餐係母乳.你的問題其實對於每個bb都唔同的,而且長大又會有變.我囡囡喺三個月大時就每三小時食一次人奶,每次食半至一小時.

子爵府

我bb就每二至三小時食一次,每次食五分鐘(少得可憐) :cry:

男爵府

Hello, when my baby was 3 months. He need to feed every 2 to three hours and every time needs about 15 to 30 mins. I do miss the time when he needs me so much. Now he is 13 months and he only needs four times aday.

該用戶已被刪除

伯爵府

我個b現在十個月多,通常都係眼訓先食一陣,約五分鐘.
就算平時比個都唔會啜,有九成都係想睡先啜架.

大宅

grace2004 寫道:
想問下你地bb食一次奶用幾耐時間,隔幾耐食一次,bb有幾大?唔好意思! :wink: 太多問題啦 [size=medium]thanks

想問下你地bb食一次奶用幾耐時間 ---- 十五分鐘,如果扭眼瞓前就五分鐘到 大約三-五個鐘
隔幾耐食一次 ---- 唔定,要睇阿女心情同個日食得多唔多粥仔
bb有幾大 ---- 九個幾月 :lol: :lol:

複式洋房

我bb大約2-3個鐘吃一次,有時每次食15-20mins, 有時食成個鐘..食食下有訓著..好擔心佢唔夠飽....佢出世後4-7日面黃..曾經要入院照燈...姑娘話食得好才不會太黃...而家仲擔心緊...明天再check...各媽媽有否良方可給我這位新手人奶媽媽..
我們愛,因為神先愛我們!!!!!

大宅

我bb兩個月, 約2個鐘一次, 但每次成45分鐘至一個鐘不等. 即我每隔一個鐘就要餵, 都好累, 是否有問題 ? 健康院姑娘話最多半個鐘, 是否要敢硬停, 我怕bb唔夠飽, 同佢根本唔肯過你...

伯爵府

好媽媽勳章

THB,

我今天去健康院都講過呢個問題, 姑娘話唔好比BB訓著, 盡量整醒佢, 咁佢食得飽時就會訓得好, 咁你就唔使咁辛苦
最緊要係佢食的時侯是否姿勢正確, 正確含住乳暈時吸力會大D, 咁就會食得多D.

我個仔今日18日大了!
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

子爵府

醒目開學勳章

3個月大時大約1.5hr一餐,飲15分鐘。而家就睇佢大佬的心情,一日大約4-5餐啦,飲5分鐘!

大宅

candy_samson, denden, THB,
我個仔個陣時都係黃, 最重要係唔可以比佢一路食一路訓, 因為咁樣令bb養成壞習慣, 令bb食奶時間好長, 所以唔係要夾硬唔比bb食, 而係要令bb食完先訓!!

個陣時我就唔理bb係唔係肚餓, bb一喊就比佢啜, 咁佢訓我就叫醒佢, 每次都會食十幾分鐘左右, 之後就放口!! 如是者就會退到黃啦, 唔係規定幾多鐘頭食, 總知要bb多d痾臭臭, 越食得多就越痾得多, 醫生話痾臭臭先退到黃, 痾尿係唔得架喎, 希望可以幫到你地啦!!

我呀仔足足黃左三個月呀, 不過就係因為咁佢就重得都唔錯, 所以唔怕架!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

醒目開學勳章

denden,
我個囝起初都係好黃,足足黃足3個月先退!飲人奶的bb退黃會較遲,只要有健康院check住就唔駛咁擔心。我起初就不停餵,佢一喊我就餵,因為佢飲得多d就會退黃好d!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊