時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

理工大學噚日舉行論壇,立法會議員劉小麗、游蕙禎、譚文豪同鄭松泰受邀出席。對於年青人不斷被縮窄嘅生存空間,游蕙禎就話大專生畢業後,要還Grant loan(學生資助計劃),亦都負擔唔起屋租,其中一句「就算我哋o依家想去扑嘢(做愛),都搵唔到房去扑,呢個係好現實嘅問題」。其大膽言論令現場唔少人嘩然!
對於游蕙禎用「扑嘢」一詞,才子陶傑今日回應《蘋果》話:「佢(游蕙禎)講嘅係實情,但『扑嘢』呢個字眼,唔應該宣之於女性之口,講『做愛』得,亦可以用一啲優雅啲嘅英文字眼去講,你問我,我唔會用中文,我會用"The flats are not big enough to place a single bed for a young couple to do usual things other than sleeping"。第一女仔唔好開口講『扑嘢』,就算搞Les或者係Tomboy都唔應該講,因為你係有教育嘅人,亦唔係做網台,你做網台嘅,教主你可以開口埋口講粗口,「我X你屎忽」,但你唔係做緊網台嘛,係中華人民共和國香港特別行政區立法會議員,你講嘢咁粗鄙,影衰中華人民共和國,就算習總講嘢,開口埋口都講四書五經啦!」

電話中,陶傑亦趁機解釋何謂「扑嘢」:「其實『扑嘢』呢個字,係冇愛情成份,動物呀貓狗都係『扑嘢』o架,『扑嘢』係冇愛嘅性交行為,係動物嘅性交。」雖然陶傑認為游蕙禎用字比較粗鄙,但佢亦話:「如果佢咁樣暗示,話今日青年人個處境如同畜牲咁樣生活,我都唔會唔同意嘅。」

wcpcelia    發表於 16-10-5 11:00
bktcc  時政主題或最終演變成時政討論,現已代為搬移到時政擂台  發表於 16-10-5 10:57
EllenHui    發表於 16-10-5 10:55
咬香口膠    發表於 16-10-5 10:32

伯爵府

回覆:游蕙禎講「扑嘢」論

对其他資優大学生侮辱……搞事都可以做十几万一个月既议员

子爵府

女仔之家講呢d仲難聽過粗口

水晶宮

我本身冇咩政治立場...但哩件做議員都算極品...希望之後嗰4年佢可以令我改觀啦.

男爵府

教壞細路

伯爵府

文中最尾嗰句幾精警:「如果佢咁樣暗示,話今日青年人個處境如同畜牲咁樣生活,我都唔會唔同意嘅。」

luvkaka    發表於 16-10-5 11:01

大宅

回覆樓主:

佢係用詞方式錯左姐,但係佢講既都係事實喎。

大宅

回覆:游蕙禎講「扑嘢」論

抱抱BB

子爵府

雖然佢反應事實,但可唔可以唔好用呢啲字眼

男爵府

以家d 年輕人講呢d 說話以為好威 呱
都不明白d人會選佢出來 冇人生經驗, 冇修養, 得把聲和沖動

水晶宮

You are what you say
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

其實乜我地以前個年代,普遍年青人一畢業就有錢買樓租樓「搞嘢」㗎咩?我唔知其他人,我自己就無本事,都係直到差不多三十歳先有個地方做吓私人嘢咋喎!我七十後。當年無人投訴呢樣嘢。

大宅

Totally rubbish!

大宅

好媽媽勳章

其實佢可以講: "我地想約出嚟傾偈談心都冇地方...". 人地都明啦. 枉受咁多年教育, 喺公開場合措辭竟然如此低俗. 唔好同我講係潮語, 你所講嘅嘢=你嘅身份品行.

當你學識講: 洗手間喺邊?
就唔會講: 屎坑喺邊?

指同一樣嘢, 比人感覺差好遠.

喺人面前講X嘢或粗口, 我只會覺得佢 - 冇.家.教.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lee1398 發表於 16-10-5 10:45
以家d 年輕人講呢d 說話以為好威 呱
都不明白d人會選佢出來 冇人生經驗, 冇修養, 得把 ...

有如此議員,因為有如此選民

話時話,邊個年代嘅後生仔女,可以有一屋在手,隨時to do usual things other than sleeping?

水晶宮

sunha 發表於 16-10-5 10:53
其實佢可以講: "我地想約出嚟傾偈談心都冇地方...". 人地都明啦. 枉受咁多年教育, 喺公開場合措辭竟然如此 ...

或者成年人gathering 又得,大家明
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

講呢個詞語難登大雅之堂,如何教育下一代!

大宅

女仔咁講野真係好核突, 仲要係議員.....我唔係講政治立場, 只係覺得咁講野唔切合佢身份, 亦反映佢好粗鄙!!!!

珊瑚宮

超級版主

超級版主

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

首頁

尾頁

跳至