想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

我食左3個月排卵藥,醫生話第11日至第15日就隔天行埋,但第一次係第40日先黎m,第二同第三次就第35日後黎,我問醫生,醫生就話一定係第11至15日排,咁我是否要轉醫生再睇?

大宅

歌姫女 發表於 16-10-11 18:38
我食左3個月排卵藥,醫生話第11日至第15日就隔天行埋,但第一次係第40日先黎m,第二同第三次就第35日後黎, ...

咁睇你信唔信佢,唔信就轉啦。

大宅

歌姫女 發表於 16-10-11 18:38
我食左3個月排卵藥,醫生話第11日至第15日就隔天行埋,但第一次係第40日先黎m,第二同第三次就第35日後黎, ...

我食左兩個cycles排卵藥,第一個食一粒,第二個食兩粒,都冇咩反應,因為兩次既Day 13 and day 20都有返去照陰超。其實食左都要去照,跟進下有冇反應架,你不如轉個醫生啦!食左未必一定有排卵架!

洋房

lailai123 發表於 16-10-11 18:52
我食左兩個cycles排卵藥,第一個食一粒,第二個食兩粒,都冇咩反應,因為兩次既Day 13 and day 20都有返去 ...

謝謝呀,我用排卵紙都只係得一深一淺,睇怕真係要轉醫生

子爵府

畀面勳章

歌姫女 發表於 16-10-11 18:59
謝謝呀,我用排卵紙都只係得一深一淺,睇怕真係要轉醫生

你搵個會同你照,跟進返食藥後粒卵點
好多醫生都會開藥後day11-13要返黎照
我自己就day 2見醫生開藥,就day12-13返去,唔夠大再隔三日返去打破卵針
,打完針後16-18日會黎
等due day ,中左就打返去,唔中就卜day2再返去

洋房

kathylala 發表於 16-10-11 19:12
我自己就day 2見醫生開藥,就da ...

原來係要咁我個醫生乜都無叫我做,請問有無好婦科介紹呢?要女醫生的

大宅

kathylala 發表於 16-10-11 19:12
我自己就day 2見醫生開藥,就da ...

我都係上個月m到等3日食左醫生開嘅排卵葯後,佢無叫我返去照卵。只要我自己試下安排今個月中唔中,我有深粗嘅紅d哩個月,但本應今日黎m,但無黎,係咪食左排卵藥一定要反去照㗎?

複式洋房

回覆樓主:

我今個月都食咗排卵藥,醫生要day10返去照下d卵嘅反應,佢照完後話我反應好好,睇size已經成熟,仲立即同我打針排粒卵出嚟,話打完針36小時內會排,叫我努力,我由day11到今日day16 紅d都keep住深粗,唔知係咪d針藥嘅影響呢

大宅

Rachelyeung3112 發表於 16-10-11 21:48
我今個月都食咗排卵藥,醫生要day10返去照下d卵嘅反應,佢照完後話我反應好好,睇size已經成熟,仲立即同我 ...

咁啫係食药一定要打埋針?無打會點呀。。。

複式洋房

木子云 發表於 16-10-11 22:11
咁啫係食药一定要打埋針?無打會點呀。。。

咁我又唔知係咪一家要打埋針,照正常計 粒卵成熟咗應該自己會排的,佢打針應該係可以正確咁知道排卵時間吧!

子爵府

畀面勳章

Rachelyeung3112 發表於 16-10-11 21:48
我今個月都食咗排卵藥,醫生要day10返去照下d卵嘅反應,佢照完後話我反應好好,睇size已經成熟,仲立即同我 ...

破卵針打既係hcg,起碼都要12日先退晒,唔影響
你現在驗紅綠D都係有反應係因為針藥影響
耐心等待,最好唔好偷驗,因為針藥真係要等退左先可作準

子爵府

畀面勳章

Rachelyeung3112 發表於 16-10-11 22:16
咁我又唔知係咪一家要打埋針,照正常計 粒卵成熟咗應該自己會排的,佢打針應該係可以正確咁知道排卵時間吧 ...

有些人卵識大唔識爆,我多囊,的確唔識爆
所以醫生要打破針
再者有些都會確保粒卵爆,都打左破卵針,提36-40小時排,自己睇時間後會廿工

子爵府

畀面勳章

歌姫女 發表於 16-10-11 19:21
原來係要咁我個醫生乜都無叫我做,請問有無好婦科介紹呢?要女醫生的
...

女醫生呀
要睇返你想邊區
我自己現在睇緊中環謝醫生
卜過中要陳志慧,個期較耐,取消左
另外刨下文都有好多女醫生的

會只叫開藥但唔照都係普通婦科做法
當然我講個D醫生都係婦科,但佢地係專攪生BB(較婦科貴),有D jm稱為生殖科
多數同人做iui/ivf

子爵府

畀面勳章

木子云 發表於 16-10-11 19:54
我都係上個月m到等3日食左醫生開嘅排卵葯後,佢無叫我返去照卵。只要我自己試下安排今個月中唔中, ...

可以唔照都得,醫生都有叫我用排卵試紙,但我用都係淺,照時就有粒18mm,當然照就最準

你驗到有深就代表快排高峰值

複式洋房

我上個月食左一個CYCLE 5日藥
DAY10 返去照 當時夠熟吾駛再打針
之后都準時DAY14 連2日排卵試紙深粗

我醫生係后生女, 尖沙咀
pm me if u want more details

大宅

kathylala 發表於 16-10-11 22:21
可以唔照都得,醫生都有叫我用排卵試紙,但我用都係淺,照時就有粒18mm,當然照就最準

你驗到有深就代表 ...

咁驗到深粗應該學你講識大未必識爆,所以係咪都係要睇專搞生bb果d醫生會好d

複式洋房

kathylala 發表於 16-10-11 22:16
破卵針打既係hcg,起碼都要12日先退晒,唔影響
你現在驗紅綠D都係有反應係因為針藥影響
耐心等待,最好唔 ...

哦!哦!原來係咁,唔該你呀!

大宅

weib1121 發表於 16-10-11 22:35

我想要呀jm,可否pm埋價錢,謝謝呀!

大宅

weib1121 發表於 16-10-11 22:35

可否share 醫生d資料我呀

複式洋房

木子云 發表於 16-10-11 23:27
我想要呀jm,可否pm埋價錢,謝謝呀!

佢consultation fee $ 4xx
照ultrasound $2xx
排卵藥計我幾十蚊
雖然佢比較后生 但都ok好耐性解答問題
我當初係見佢experties寫埋不育科先睇佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至