跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公今晚話新聞報告勸喻市民準備求生包,我一聽到就好驚,因為到埗未夠兩個月,準備求生包就好似預計就快有地震咁,有冇其他jm都執咗求生包?老公話剩係放3日水同糧食就得嘞,係咪咁簡單?我越諗越驚,瞓唔著㖭

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

邊區?
執子之手 與子皆老

男爵府

LWLM0804 發表於 16-10-19 18:04
邊區?

加州

大宅

回覆樓主:

我都有準備三日糧水以備不時之需

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔駛咁驚,最緊要有三日糧水,加州沖廁水係淡水,必要時廁所水都可以飲得,通常呢度嘅人會有D樽裝水放屋企,以作不時之需,乾糧要存一D,即食麵都要用電煮,餅乾麵包儲少少。地震時要去空曠地方,如果屋企有landline會穩陣D,因為有地震時,手機會冇訊號,但landline會有機會有,只要電話線唔斷就可以打電話求救,公共設施第一樣嘢重要就係通訊設施,所以呢方面都係landline較有保証。

Touchwood,我嚟咗咁多年,真係較大可以感受到搖動嘅地震次數唔係好多,不過成個灣區都係地震帶上,都係要有準備好D,每年學校都有地震演習。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

回覆:地震求生包

http://www.livescience.com/56545-connected-faults-could-trigger-california-earthquakes.html

男爵府

回覆樓主:

我朋友的家人住猶他州,加震有冇影響?是否仲有黃石公園火山有影響?

別墅

回覆樓主:

有咩app有即時預警?

大宅

回覆 puivigin 的帖子

有預警都唔見得有用,日本已經係地震預警做得最好嘅國家之一,311大地震就係發生前3分鐘響警報,之後就發生海嘯喇

首頁

尾頁

跳至