婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

有左小朋友開始同99住,99乜都做晒,又睇小朋友又煮飯又洗碗,都冇比野我聽。咁我同老公都有做下家務,但點計都唔會比99多,以前得我同老公自己住,生活自由自在,而家係屋企講句野都要好小心,我而家都不停要調節自我心理,針冇兩頭利。
我要返工,老公又信唔過工人,我地一齊住,係想多d時間見小朋友。

大家講得好岩呀,我深深體會到
1.我同99冇我老公呢個人,乜關係都冇,我唔係佢個囡,佢都唔係我阿媽
2.相見好,同住難。呢句野真係好岩

大宅

pp_baby 發表於 16-10-23 18:47
有左小朋友開始同99住,99乜都做晒,又睇小朋友又煮飯又洗碗,都冇比野我聽。咁我同老公都有做下家務,但點 ...

其實好簡單一個定律 只要優點多過缺點 就可以

只要奶奶有咩令你唔開心 你即刻諗吓佢對你好果d事 雖然未必可以令你馬上唔嬲 但起碼 忍一忍 過咗啖氣先

既然實際環境唔容許你FTM 奶奶湊係最好安排 當然最好再請埋姐姐/鐘點 咁樣起碼都叫還返少少比奶奶 我意思唔係錢 係出一入孝心 又做家務又湊B 真係好辛苦的

美菲絲    發表於 16-10-23 22:47

洋房

回覆 cherry17 的帖子

你講得好岩,要諗多d好既地方,99一齊住就冇位又請工人,不過我會搵鐘點。
只係而家住左同埋99一齊,好似連體左,一至日都一齊,呢種感覺令我好唔自在,我一自己出街就有返種好舒服既感覺,係屋企都唔可以完全放鬆,重有生活細節既不同,都令我好唔開心。

我99又冇乜朋友,好痴我老公。。。。

大宅

pp_baby 發表於 16-10-23 21:28

你講得好岩,要諗多d好既地方,99一齊住就冇位又請工人,不過我會搵鐘點。

我好明白 真的 食少D 著少D 我都唔介意 最重要係有私人空間 我雖然無同奶奶住 但我放產假果段日子 奶奶和我媽天天輪住來我家 我連BB 都掂唔到

果時我最大娛樂 就係落去買餸 (當然係坐夠1個月之後) 自己行吓 超市 行吓萬靈 759 仲試過行2個地鐵站去買個奶樽 總之就唔想留係屋企啦

我唔係唔想面對佢地 但佢地好似好怕靜咁 點都要講D湊B話題 咁我第一胎 識條鐵咩 日日比人話 雖則係想我同BB好 但我真頂唔住

EudyptulaMinor    發表於 16-10-24 13:15

大宅

pp_baby 發表於 16-10-23 21:28

我好明白 真的 食少D 著少D 我都唔介意 最重要係有私人空間 我雖然無同奶奶住 但我放產假果段日子 奶奶和我媽天天輪住來我家 我連BB 都掂唔到

果時我最大娛樂 就係落去買餸 (當然係坐夠1個月之後) 自己行吓 超市 行吓萬靈 759 仲試過行2個地鐵站去買個奶樽 總之就唔想留係屋企啦

我唔係唔想面對佢地 但佢地好似好怕靜咁 點都要講D湊B話題 咁我第一胎 識條鐵咩 日日比人話 雖則係想我同BB好 但我真頂唔住

別墅

畀面勳章

我都好明白...果時我都係咁
係樓下坐我都唔想番上樓

洋房

或者我一路冇堅持請工人唔同99住係我既錯,自己想小朋友有親人睇會放心,但原來住埋一齊,係同自己諗既好大分別,呢個係長期令人不能放鬆既環境令人好辛苦。

不過呢個一齊住已係短期唔會改變既事,我只好向好既地方諗。

珍珠宮

回覆樓主:

等bb大咗入幼稚園會輕鬆好多 到時分返開住

wcpcelia    發表於 16-10-24 12:01

伯爵府

如果要99幫手湊小朋友到要同住我係一定唔制.
住得想老公搬實好難,
因為佢唔覺有問題架嘛,
佢又覺得欠咗個阿媽.
最好就係阿媽老咗老婆可以報恩服侍返佢.
自問做唔嚟,
我寧願請工人.

洋房

namnamnamlolo 發表於 16-10-23 22:42
等bb大咗入幼稚園會輕鬆好多 到時分返開住
你講得好岩呀,因我間屋地方細,而99自己又有間屋,都講左小朋友大左會分開返住。不過都係幾年後

男爵府

最小你可以安心俾bb 99。
然後同老公去2人世界,

大宅

同自己屋企人住都會有矛盾嘅時候啦,何況同奶奶。唔洗太在意啲小事

水晶宮

HyperBB 發表於 16-10-24 04:18
同自己屋企人住都會有矛盾嘅時候啦,何況同奶奶。唔洗太在意啲小事
...

針無兩頭利、就咁聽99都好好、唯有多想好處啦、請著工人唔好、或者鐘點、你放工仲要煮飯湊仔做家務架。放假咪一樣要去探佢、更加無自由時間。

複式洋房

你同我好相似牙,我又係有咗bb同老爺奶奶住。我係在職媽媽,所以要麻煩奶奶幫我湊b,平時又唔駛點樣做家務,又唔駛我煮飯買餸洗衫,我放假最多都係洗下奶樽湊下女(佢屋企又唔鐘意講工人鐘點)。其實我奶奶都算係咁,無當過我係工人,相反我有時候覺得唔好意思添,但講真始終有一種寄人離下嘅感覺,又唔係自己屋企無乜私人空間,講句野都要唸過先講,驚無意得罪奶奶,買野比個女又驚俾奶奶話,又話浪費錢又話唔啱用,喺屋企無話事權,有時候真係好想返自己媽咪度住,搬出去又暫時未有能力。每次住得唔開心嘅時候唸啲開心嘅嚟安慰下自己等自己開心啲

公爵府

pp_baby 發表於 16-10-24 00:26
你講得好岩呀,因我間屋地方細,而99自己又有間屋,都講左小朋友大左會分開返住。不過都係幾年後 ...
我情況同你有 d 相似

我其實一路有工人,佢湊大我大仔,我放心嘅,但細仔出世後,佢一個人顯然搞唔掂,我當時請多一個鐘點幫佢手,仍然有甩漏(其實我接受嘅,講真,一個 6 歲加一個初生,真係一身功夫,餐飯煮得簡單 d 完全可以理解,抽油煙機隔日先抹其實冇問題),我老公話一係請多一個工人,一係叫奶奶來幫手,佢傾向叫奶奶來,因為管理一個工人已經唔容易,兩個更難搞,我老公叫我放心,奶奶八足咁多爪,唔會肯長期留喺我地屋企,到細仔返幼稚園佢就會返返自己屋企

我當時好傻好天真咁相信左。事實係,我細仔今年已經中一了,奶奶仍然長時間留喺我屋企,佢有自己屋企,但只會不定時返去行下住下,大部份時間都仲係喺我度。我奶奶唔算難相處,基本上都係一個合理嘅人,也少插手我嘅生活,但家中長期有多一個人,講嘢做嘢都要就住,我係唔鍾意呢個感覺,但睇來呢個情況唔會有出路,奶奶點都叫幫左我睇住細仔一段時間,我冇可能唔需要佢就叫佢走,我真係做唔出。

或者只有移民先可以有轉機

洋房

winzie 發表於 16-10-24 10:34
你同我好相似牙,我又係有咗bb同老爺奶奶住。我係在職媽媽,所以要麻煩奶奶幫我湊b,平時又唔駛點樣做家務 ...
完全認同你話買野返屋企都好冇自由咁,買野比小朋友,99覺得唔好用,但我又真心唔明佢買既有乜分別,佢自己又走去買佢鍾意既,我買既就係浪費。。。因為冇用

洋房

mugtaitai 發表於 16-10-24 11:48
我情況同你有 d 相似

我其實一路有工人,佢湊大我大仔,我放心嘅,但細仔出世後,佢一個人顯然搞唔掂,我 ...

你移民99都會一齊架。。

公爵府

pp_baby 發表於 16-10-24 14:24
你移民99都會一齊架。。
應該唔會吧?二十幾年前申請過佢去美國,佢去過幾次住過一段時間,耍手擰頭,走都走唔切,而家綠卡都過左期,連去玩都唔願,應該唔會肯移民了(即使肯,再申請都應該唔易,人地一句點解你綠卡過期都唔去住呀,究竟有冇誠意去㗎就打沉啦)

水晶宮

正常架,人一多就會多意見,你99已經好好,可以自己做所有嘢

洋房

mugtaitai 發表於 16-10-24 15:03
應該唔會吧?二十幾年前申請過佢去美國,佢去過幾次住過一段時間,耍手擰頭,走都走唔切,而家綠卡都過左期 ...
其實我睇完你講,我都可能要一齊唔知住幾耐。。。不過,我屋企好細,囡囡大左真係好迫,(原來屋細都會令人開心同有希望,haha), 99係度都話呢度好迫,我諗係有一分開住既一日,但唔知幾時。。。
同埋我好認同你講,人地幫左自己咁多,做唔出叫人走。只係屋企冇乜自由,佢有時出一日街,我係屋企好有放監感覺,真係好放鬆同舒服。

首頁

尾頁

跳至