跳至

首頁

尾頁

大宅

我知,我知,談政治好敏感,但政治實在影響著我們每一個人,無法置身事外。美國大選在即,我真係有D 悲觀,點解美國可以有咁多人支持一個如此差勁的候選人?

男爵府

我也不明白

男爵府

CK_Kukky 發表於 16-10-25 13:35
我知,我知,談政治好敏感,但政治實在影響著我們每一個人,無法置身事外。美國大選在即,我真係有D 悲觀, ...

香港選立法會議員都係咁嘅貨色。當然美國應該好D但都係不堪入目。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

如果而家係香港有個癲佬走出來話係邊境羅湖起道牆,我估一樣會有人支持。政治就係咁,politician講d啱聽有共鳴就會有人撐。

睇英國投brexit。之後去訪問d人感受,居然有人話投左脫但冇唸過真係會脫。

你今日backup左未?

大宅

我都同樣聯想到Brexit,係唔少人咁喎,投左無諗過後果,兒戲到嚇死人。
睇來大大把美國人會做類似的事。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

所以自由是兩刃刀,不代表只有正常人可以參選,問題是社會上支持好像不太正常那個跟其他人差不多數目,証明社會上的不穩定因素越來越大。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

其實是對現狀不滿吧?

U know what u will get with Hillary...is it really what u want? The answer is probably no....yet, choosing the lesser of 2 evils....

Same situation in HK...

大宅

無錯,我好有同感:社會不穩定因素真的越來越大,很多人為左要發洩不滿、要推翻現有體制就亂咁來(不單只美國同香港,好多其他國家都係咁!)我都明好多人對現狀不滿,但總不能夠推舉一個咁有問題咁痴線嘅人出來領導國家,令我聯想到二戰前嘅德國咁。

有左仔女之後,真係對未來擔心好多,覺得世界好亂。依家芝加哥治安直情係有史以來地差(謀殺率超越了LA 加NY的總和!)我同老公成日都好想搬,如果DT當選,真係甚至想移民走... ...

男爵府

No kidding... if Obama can be reelected, I will vote for him! Not ideal but I think he is still better than the other 2...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TSX 發表於 16-10-27 13:08
No kidding... if Obama can be reelected, I will vote for him! Not ideal but I think he is still bet ...
Same here. Obama有理念,政綱一直都係為美國好,但可惜俾政黨政治綁手綁腳,仲要執布殊D蘇州C。我老公話支持Sanders,可惜佢已出局,而家兩個只係半斤同八兩,只係一個冇咁樣衰,睇落唔顛,另一個擺明係顛嘅,以為有錢大晒。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

之前問過個同事仔如果癲佬贏左會唔會搬上加拿大。
佢好樂觀咁話會繼續相信美國精神。
之前又唔係未試過選左個無能總統(Jimmy Carter)未打過越戰,而架咪又好地地。。。
你今日backup左未?

男爵府

你地咪話,我公司有同事支持個癲佬,我對住個同事做野都想死。。。

王國長老

BossCatCat 發表於 16-10-27 21:08
你地咪話,我公司有同事支持個癲佬,我對住個同事做野都想死。。。 ...
我隔離位果個後生女同另一個同事傾選邊個,當另一個同事話未決定,後生女就超尖聲超大聲(半個office都聽到,我地做嘢好靜架)咁鬧人:你唔係選個顛架?你係咪顛架?有咩理由唔選Hillary?你有冇搞錯。。。。其實呢,人地選邊個有自由,雖則我都會傾向唔選個顛嘅,但我係唔會踩佢,一個顛一個大話精,好老實,一樣咁衰,有時我諗,如果顛嘅當選會係咩局面?或者又未必會更衰,不過有機會第三次世界大戰。

大宅

其實同一個臭名遠播嘅 DT 出來爭總統,Hillary Clinton 都只能在民調方面領先咁少,可見Hillary 佢都真係幾不受歡迎。不過都係個句,真係點都唔可以搵個好似DT 咁嘅癲佬來做First Man。 唔明共和黨發生什麼事,點解會搞成咁?

王國長老

CK_Kukky 發表於 16-10-28 07:45
其實同一個臭名遠播嘅 DT 出來爭總統,Hillary Clinton 都只能在民調方面領先咁少,可見Hillary 佢都真係幾 ...
今日睇電視見到DT42%HC49%,我同阿媽都O嘴,HC好打有限,選出嚟之後幾年又係死得,之前Obama明顯蠃梗都咁多阻滯,而家HC半數都冇,真係唔知之後點玩。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 16-10-29 11:49
今日睇電視見到DT42%HC49%,我同阿媽都O嘴,HC好打有限,選出嚟之後幾年又係死得,之前Obama明顯蠃梗都咁 ...

Obama had problems because the Senate n Congress are controlled by the Republicans...that has nothing to do with popularity....I think DT is also causing problems for Republicans for Senate n Congress.

王國長老

ivyscyip 發表於 16-10-28 21:10
Obama had problems because the Senate n Congress are controlled by the Republicans...that has nothi ...
我當然知道去到國會就唔關廣大國民支持率事,根本係黨同黨之間嘅角力,我指係就算Obama之前咁多人支持,幾咁硬撐,最後都被人玩殘,而家HC支持率又唔夠多,就算選到做總統,條路一樣難行,今日睇電視,電郵門醜聞俾人炒熱,佢點樣絞盡腦汁想全身而退都一身酥架啦,我老公話而家HC形勢都幾嚴峻,真係有機會會輸,到時真係冇眼睇。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 16-10-31 11:47
我當然知道去到國會就唔關廣大國民支持率事,根本係黨同黨之間嘅角力,我指係就算Obama之前咁多人支持,幾 ...
Don't worry...I think soon, there will be another DT scandal. I doubt that it would be very hard to find a scandal on DT.
I currently have trust on the people....i hope it is not a misplaced one....I am a Texan, knowing that the TX electoral votes will likely go to DT...such an unpleasant thought! at least you live in a swing state.

大宅

雖然我無得選, 但有留意過去幾次有好多州份都支持民主黨. 只要保持就攞左7成最低選舉人票. 不過我都好有信心HC 會羸. 雖然話佢大話精, 但政治邊個唔講大話. 起碼佢對國際形勢比另一個清楚. DT 只會打橫黎, 而且只係生意人,也不是特別成功.

有人研究過DT 而家有30多億身家, 靠佢老豆幾十年前留比佢一億起家. 但如果在同一年用一億放在道指, 滾存到而家有60多億. 即放响度唔郁都賺多過DT. 咁你話佢有幾成功!!?

大宅

rose-mag 發表於 16-10-28 08:36
Same here. Obama有理念,政綱一直都係為美國好,但可惜俾政黨政治綁手綁腳,仲要執布殊D蘇州C。我老公話支 ...
以一個門外漢睇, 美國總統其實後面都係華爾街人話事. 唔知係咪?

首頁

尾頁

跳至