自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

下年都係K2,可以試下照讀睇下小朋友跟唔跟得上個程度,到時再決定洗唔洗重讀,唔需要現在即刻下決定,搞到屋企關係唔好

珍珠宮

睇小朋友情況,佢跟到吾洗REPEAT

子爵府

重讀k1就係為左比仔仔做超大b....其實自己小朋友能力去到邊自己最清楚,請自己根據小朋能力去決定,唔好根據大多數人做法/書建議...

男家家人干預你對仔仔既教育我覺得不妥,此事應該由你同老公兩個商量決定,依加既然收左禮物就無謂退回,老人家最忌後輩唔領情,想維持良好關係就多一事不如少一事,不過經一事長一智,以後仔仔升學既事唔需要同其他人交代,只需要老公同你去做決定...

公爵府

回覆樓主:

其實係錫佢係以佢為中心出發嘅,就要以佢角度睇。York本身已經唔簡單,其實有學卷嘅有政府mon住,課程唔會太癲太離地,私校就可以好谷好谷。劍橋英文係好多人讀,但講到一定要讀冇得揀,有必要咩?小提琴更加費事嘥氣講。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

但個仔你老公都有一半, 似乎你老公都不想做超大b, 所以無出聲撐你, 兩公婆要有共識先!

男爵府

wyc_happy 發表於 16-11-1 02:12
話分兩頭,先講小朋友,因為佢哋最重要

男家有冇具體講點解讀多年係浪費時間?........佢哋又明唔明所謂 ...
你講得好精彩,我亦用咗你所講轉達俾老公聽,兼鬧咗距一輪話以為當初大家傾好宜家派你媽出馬,距媽真系有講到我老公都唔贊成我架,跟住老公話距冇咁做,已經心裡默認我系主要照顧者,最大話事人,我氣都順翻d,雖然今日我退一步,2年後無論點都唔會俾任何人剝奪我作為母親行使的權力!你意見系咁多人中令我獲得更多資訊同鼓勵!多謝!
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

fionakong2008 發表於 16-11-1 02:12
我嗰個上到小二小三已經無彎轉,年年家長日都求唔同嘅班主任比我女重讀都失敗,個女坐側邊睇住 ...
我明白了,因為我睇書話小學唔俾重讀因為收少一個學生等於浪費公帑,所以即使成績差都照樣升到中學,小孩自信有機會一直長期低下,所以我要升小前要決定讀唔讀多年,你女自信心如何?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

SoHappyTsoi 發表於 16-11-1 02:14
佢讀私校架!我曾經都舖排過好多野俾我小朋友,但最後明白到有d野係免強唔到!york既校長係幾進取,聽說劍 ...
多謝你開解我,下年年中可以同奶奶分開住了,剝奪我作為母親行使的權力呢件事我唔會再俾距發生,話之距跳樓
.
.

.
.

男爵府

FKE 發表於 16-11-1 02:22
照睇你講揀york主要係近,阿仔程度跟到,只係學校要求要考兩個試。咁你認唔認同學校嘅要求先?定係純粹配合 ...
未知跟唔跟到,宜家報名,理應下年入讀,未面試,同老公傾咗了,原來距唔知距媽咁做,之前已經傾好距心裡也默認我系主要照顧者,我有主要話事權,下年年中可以同奶奶分開住啦,以後話之距用跳樓來要挾我
.
.

.
.

男爵府

藍尾巴 發表於 16-11-1 02:31
其實照升啦,之後考直資,考唔到咪讀多年k3再考過。。。令願留返個機會考多次小學,k1留黎有咩作用先?你肯 ...
之前只考慮到如果重讀就越細越好,仔仔唔會有心理陰影,呢個都系好方法,不過私校俾唔俾k3 repeat?如果唔俾咁唯有又轉校一次是嗎?
.
.

.
.

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 18:02
我明白了,因為我睇書話小學唔俾重讀因為收少一個學生等於浪費公帑,所以即使成績差都照樣升到中學,小孩自 ...

正是,基本上高小有關學業的,佢都無自信,老師同精靈班嘅學生會比說話佢聽。不過佢玩運動後,攞返小小自信,加上好彩遇到一個好好嘅補習姐姐,已經追唔小,由小三11x/140追到小六8x/13x。上到中學,因為佢數感好,由開學頭幾個月,老師打黎問唔知我女小學係點,點解可以咁差,追到喺佢嗰班數算唔錯嗰個,係一科救全家咁拉高平均分囉,不過我地轉咗校重讀一年做大b了,而家讀得好開心,班上有四個大過我女

男爵府

ash_yehyeh 發表於 16-11-1 03:25
老土d同你d家人講:

如果呀仔做細b,以後由細道大識女仔,好大機會大過佢㗎,佢地制唔制先

距地唔理呢d,淨系唸學生學業為重,淨系唸宜家睇唔到有需要留班,到需要先留班,不過我話小學唔會俾你留班,收少一個學生等於浪費公帑,所以可以成績、自信一路差落去,距唔聽我講,你講呢個亦系我考慮因素,所以我比較大機會要距重讀k2/3,下年搬屋了,希望到時冇咁煩
.
.

.
.

珍珠宮

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:58
果d考試唔系我鋪排架,因為新樓樓下就系York,校長話過k3要考呢2樣,咁我仔又的確呢d Az100都識,我奶奶成 ...
Sis... 又係我啊..... 你已經見過校長同校長傾過啦?
其實我對樓下呢間都好有興趣.... 不過唔知難唔難入?學費貴唔貴?呢間係咪無N班?
我對搵學校呢d真係一頭霧水....

男爵府

ananlove 發表於 16-11-1 03:40
照做細b讀左先再觀察,進可供退可守,老一輩諗法係咁,佢地只覺得要我個孫(臨班)梗係唔得啦!
唔會諗佢跟 ...
系,宜家暫時唯有咁做
.
.

.
.

珍珠宮

回覆樓主:

成個 post 好為啖氣

男爵府

Moonlight819 發表於 16-11-1 07:50
York附近全也是九龍塘舊樓,為何有新樓?!

美孚開新校

男爵府

回覆:SKB 的帖子

我對孖仔12月頭做細仔,今年入左大學,所以我認為沒有關係的。

男爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

我奶奶都唔buy我小朋友做大b , 不過我堅持因為我無要過佢任何野。。全部靠自己我一向ingore佢。。一年見幾次,個孫見到會叫聲嫲嫲而已

男爵府

luckybaby2011 發表於 16-11-1 06:10

Agree...最憎人用錢大我,樓主你丟返隻鈪俾佢啦、你老 ...
我同奶奶系房傾,距可能覺得2女之爭距唔應該出現,錢方面唔受製於6299,我老公分別俾家用6299我,只系暫時住系奶奶度,用到永不來往,我做醜人破壞家庭和諧來講窩,我有得唔投降?我宜家除低鈪了,直接俾翻距好似做得些少過,我比較瘦個手鈪距送唔到俾任何人,等下年搬走再決定俾唔俾翻距,距咁樣剝奪我作為母親行使既權力,我將來都會剝奪距做嫲嫲既權力,冇咩事都唔再帶孫俾距見
.
.

.
.

珍珠宮

nsychristy 發表於 16-11-1 18:33
成個 post 好為啖氣

啊樓主,我唔係走入黎想話你

不過呢件事我一個外人睇黎就係
你夫家 d 人當你無到,搵錢達你
跟住你又俾佢達到,但之後你就深深不忿,圍繞既已經唔係你個 b, 係你被要挾,然後諗住用離婚去大返人地

而你做人啊媽, 就自然有權為你個 bb 決定任何野
你有權決定,個理由唔係因為你係主要照顧者,係因為你!係!佢!啊!媽!
要拎返個波,唔需要離婚,唔使退禮物
講離婚,你輸得起? 輸唔起會唔會俾人又用錢大返轉頭? 退禮物,你係咪即係話返俾男家知,你都認同邊個出錢邊個話事?

大家係為個 bb 好既,唔使爭話事,自然有個對bb 好既決定

但係你個思路同夫家既習慣我覺得非常唔健康

首頁
23456...13

尾頁

跳至