自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

我有一位我信任佢的推拿師(女),最近幾個月推拿時,佢會幫我在背部拔罐,感覺都〇K,之後好像真是軽鬆了,但昨天她替我在腹部,即肚腩和胸口對下、胸錐底拔罐,我就覺得不大對勁,痛和有點頭暈,原本她打算拔大約1·5分鐘,但應我要求,3〇秒度就拿走那些玻璃圓杯,咁之後無事。

想請教在腹部拔罐普通正常嗎?風險大嗎? 求意見,好等下次她想拔時,去接受或拒絕!謝謝!

伯爵府

回覆樓主:

正常吖,吸你個啲位痛,咁你個啲位真係有瘀血先會痛。
我初初吸頸後都係咁,後嚟發現吸左又真係唔痛幾年,再痛就死頂吸一次囉。你試下攬住啲公仔或枕頭,再睇陣電話,分半鐘好快過

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:正常吖,吸你個啲位痛,咁你個啲位真係有瘀

原帖由 giraheiyear 於 16-11-01 發表
正常吖,吸你個啲位痛,咁你個啲位真係有瘀血先會痛。
我初初吸頸後都係咁,後嚟發現吸左又真係唔痛幾年, ...
咁忍到分半鐘的,但因為有少少頭暈,驚有危險或太進取,所以上來求教

謝謝你的指引

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-11-1+15:16+我

原帖由 kkc886 於 16-11-01 發表
你應該係脾胃濕
Yes 明顯是

大宅

熱血勳章

natjosejim 發表於 16-11-1 15:16
我有一位我信任佢的推拿師(女),最近幾個月推拿時,佢會幫我在背部拔罐,感覺都〇K,之後好像真是軽鬆了 ...

我同你都有吸前(因全身濕重)

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

我成5分鐘有多。吸完鬆好多,不過我最驚望到佢手卜火。次次都話冇燒到我番面,好驚

禁止訪問

水晶宮

引用:我成5分鐘有多。吸完鬆好多,不過我最驚望到

原帖由 水寶寶 於 16-11-01 發表
我成5分鐘有多。吸完鬆好多,不過我最驚望到佢手卜火。次次都話冇燒到我番面,好驚
...
咁我無望D火,同應該唔驚

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-11-1+15:26+Ye

原帖由 kkc886 於 16-11-01 發表
開頭試可以吸短時間 慢慢加長
咁我去適應下,〇K,謝謝你的意見

子爵府

回覆樓主:

我c6試過拔罐係拔肚

男爵府

回覆樓主:

想知邊到有火罐拔?試過問著幾間都系真空氣罐,真空打氣果種自己有,覺得無乜效

民房

頸我唔敢出去搵人拔,因為之前睇過報紙話人條友返大陸拔頸拔到死左,所以如果頸呢d位會自己用真空罐拔,當頂唔順嘅時候自己可以即刻拎走,唔洗等人救,同埋拔完真係成個人鬆晒

子爵府

baobao520457 發表於 16-11-8 23:02
想知邊到有火罐拔?試過問著幾間都系真空氣罐,真空打氣果種自己有,覺得無乜效
...

我曾經出去拔過火罐,但我都係覺得真空罐比較好,因為真空罐可以走罐,超爽。
今晚拔完罐加拉過筋,我覺得幾乎係重生

子爵府

babyling2 發表於 16-11-8 23:23
頸我唔敢出去搵人拔,因為之前睇過報紙話人條友返大陸拔頸拔到死左,所以如果頸呢d位會自己用真空罐拔,當 ...

拔罐拔頸拔死左?
我出去拔頸都有拔頸(真空罐), 拔完會鬆啲。
平時出去按摩(泰式按摩)都唔會俾技師chok/拉我條頸,但今晚拔完罐拉筋有拉過條頸,我聽到好大聲咔咔咔,拉完鬆左7成

民房

家文 發表於 16-11-8 23:42
拔罐拔頸拔死左?
平時出去按摩(泰式按摩)都唔會俾技師 ...

係呀,我拔頸都只敢用真空罐,有次返大陸揼骨個技術話摸到我條頸好攰,試下幫條頸做火罐我即刻拒絕

民房

家文 發表於 16-11-8 23:42
拔罐拔頸拔死左?
平時出去按摩(泰式按摩)都唔會俾技師 ...

不過拔完真係好鬼爽,學你話齋真係鬆左7成

大宅

火罐要有中醫牌先可以做

男爵府

家文 發表於 16-11-8 23:37
我曾經出去拔過火罐,但我都係覺得真空罐比較好,因為真空罐可以走罐,超爽。
今晚拔完罐加拉過筋,我覺得 ...

請教真空罐同火罐有何分別,走罐又是怎樣?

子爵府

maggkiki 發表於 16-11-9 00:56
請教真空罐同火罐有何分別,走罐又是怎樣?

火罐同真空罐…我自己覺得拔個時火罐吸得實好多、好痛,功效好似勁啲。(以上純個人感覺)
但聽人講火罐唔可以經常拔,可能一年先可以一次咁。真空罐我就一覺得攰就會去
走罐係啲罐係你身上吸實時推,我覺得會推返鬆啲經脈,推完好爽!
我頭兩次走罐時痛到乜咁…而家去走罐都係有啲好差好塞嘅位置會好痛

首頁

尾頁

跳至