論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已搵A準搞手續..想知一般係咪真係要成3個月先到? 工人係菲已簽CONTRACT, 之後我都係HK簽埋同交晒文件, A準話星期一會入領事館..呢度係咪應該要1星期? 跟住再去入境處等批VISA要個月半??

大宅

我都啱啱答咗個direct hire,我都想知要等幾耐

複式洋房

alhkwok 發表於 16-11-6 16:48
我都啱啱答咗個direct hire,我都想知要等幾耐
佢地話3個月..加上分分鐘撞埋新年..可能要新年後...但我想睇下係咪真係要3個月咁耐..... ><

大宅

我個agent話2.5個月,但時間有d尷尬,我都驚農曆新年後先到

複式洋房

alhkwok 發表於 16-11-7 12:54
我個agent話2.5個月,但時間有d尷尬,我都驚農曆新年後先到

佢地話近新年機票都貴,所以一定係回落先黎

大宅

我都係呢到見到有人話一間係銅鑼灣的agency平,諗住找他做direct hired 但係聽個agent講,先睇左body check的報告先,ok才簽約,淨呢個階段都成個半星期,之後才正式開始做visa,咁樣實耐啦,我姐姐明天才去報到馬尼拉的agency,我諗最快都要2月頭先黎到

仲有想問大家,其實共做幾多次medicalcheck架,我呢間只需簽約前做一次,黎港前不用做,咁樣好嗎?頭尾計成兩個半月左右架喎!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

鄧豬太太 發表於 16-11-9 00:21
我都係呢到見到有人話一間係銅鑼灣的agency平,諗住找他做direct hired 但係聽個agent講,先睇左body check ...
我果間係先叫工人去BODY CHECK同簽CONTRACT..BODY CHECK 今日做..後日已經有RESULT..之後話佢FIT TO WORK 就會將合約SEND黎HK比我簽..都好快..我等左幾日就簽...簽完A準都好快手幫我入左領事館同入境處...我10月底簽..11月9已拎左去入境處..而家已有REF NO. ..我自己就再FAX左加快信...A準話VISA 一批約2星期就可以黎..而家好睇入境處幾時批VISA....我見網上D JM話快既一日都批..但我唔覺得我個CASE會快到咁...而家已經入左一個星期..希望過多1-2星期就批..咁加埋姐姐14日後黎..我估可能12月中都黎到..

大宅

我direct hire, 由簽日約起計9星期到我家。

大宅

xeniayuen 發表於 16-11-17 11:55
我果間係先叫工人去BODY CHECK同簽CONTRACT..BODY CHECK 今日做..後日已經有RESULT..之後話佢FIT TO WORK ...

Sorry, 借位一問。
我31/10入 hk immigration, 但agent仲未有ref no. 俾我,你遲過我入都有ref no. 了。請教如何可以快d知?因為我都要入加快信,謝謝!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

clarachingching 發表於 16-11-17 12:40
我direct hire, 由簽日約起計9星期到我家。
已經做左加快?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

mokcnine 發表於 16-11-17 14:01
Sorry, 借位一問。
我31/10入 hk immigration, 但agent仲未有ref no. 俾我,你遲過我入都有ref no. 了。請 ...
我係AGENT度簽約時佢已經比左封加快信我簽....所以唔知關唔關事...我29/10簽..佢31/10拎去領事館..9/11拎返張約再入入境處..我尋日一問..咁啱佢就已經有REF NO. (不過有機會再早DD有係我無問唔知)

大宅

回覆 xeniayuen 的帖子

我自己本人無做無何加快。入境處都用咗5個星期先批。前後9星期。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

clarachingching 發表於 16-11-17 14:37

我自己本人無做無何加快。入境處都用咗5個星期先批。前後9星期。
咁都差不多..因我見入境處話一般4-6星期..A準話工人出左VISA約2星期黎得....咁另外2星期係一開始入CONTRACT去領事館....

大宅

係呀。正常就係咁。不過好多時agent等埋其他一齊先去,所以咪遲啲。入境處如齊文件同工人清清白白,一般4星期就批。我問過入境處,佢話一定係6星期內,除非申請有問題。

首頁

尾頁

跳至