懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日剛好9W....持續流緊啡成15日啦....好擔心...唔知點算

大宅

emilychongchong 發表於 16-11-2 14:15
今日剛好9W....持續流緊啡成15日啦....好擔心...唔知點算

咁你有冇睇醫生?醫生點講?有冇開安胎藥?

別墅

希望你冇事啦.... 有冇醫生跟進開?
會唔會請假,抖抖會好D?

複式洋房

唔好擔心, 睇醫生

大宅

我都係陀孖,而家18週了。我之前都試過幾次見紅。
我諗你唔好太驚住,第一要心情輕鬆,第二流血流啡無野可以幫到,都係要瞓床休息。
如果真係太擔心睇醫生問下可唔可以打安胎針。

複式洋房

我都陀孖啊,6周流啡一日,12周流粉紅一日,而家22周喇!瞓床休息啦⋯⋯
幾大都瞓床休息,而家仲宮頸短啊我!繼續瞓床休息
加油啊

複式洋房

回覆 blueaqua 的帖子

KEEP住一星期睇一次,觀察BB情況,不過前日照左BB 都好健康,所以都放心好多!!

複式洋房

回覆 fredshan 的帖子

今日已冇流啡啦!! 請左假休息!!

複式洋房

回覆 abbc2015 的帖子

我都盡量放鬆心情,我依家9周都有頭暈,頭痛,作嘔的狀況,感覺好差,好辛苦......不過為左BB我會撐落去架!! 大家一齊加油啊!! 醫生話孖胎比單胎要吸收更多營養,建議我食惠氏Materna & 藻油DHA,你有冇食啊?

複式洋房

回覆 louielcy 的帖子

恭喜^^ !! 22周有冇照超聲波? 我9周時兩個BB SIZE分別係2.02和2.03CM,醫生話正常....咁你孖BB SIZE幾多?

複式洋房

回覆 Kimngxxx 的帖子

今日都冇流啡啦!! 心定左好多~~

複式洋房

陀孖胎的媽咪過左12周後胃口係咪好好多?? 同埋知道孖胎時心情如何啊? 我就算自陀左孖胎後比之前瘦左成4磅

大宅

emilychongchong 發表於 16-11-4 10:30

我都盡量放鬆心情,我依家9周都有頭暈,頭痛,作嘔的狀況,感覺好差,好辛苦......不過為 ...

我陀孖b時每日有食一粒materna + 3粒DHA + 葉酸同鈣片。

至於胃口我一路都好好胃口又冇頭暈作嘔,算係陀得幾舒服,開頭三個月冇乜重,係中期重得最多,臨生前總共重了30磅

你要加油呀!湊孖b比起陀孖b辛苦好多!好好珍惜佢地在你肚裡的感覺!

複式洋房

回覆 blueaqua 的帖子

醫生話每日一粒MATERNA就夠,唔使再加葉酸及鈣片,至於藻油DHA醫生話正常孖胎要食3粒每日,我先食2粒每日咋, 我驚食太多會超量,因為平時三餐都有其他營可以吸收到.....P.S.藻油DHA一樽都幾貴,我藥房買240元/1樽....
希望我12周後會陀得舒服D,到時胃口好D可以食多D比BB吸收到多D營養

大宅

emilychongchong 發表於 16-11-4 10:30

我都盡量放鬆心情,我依家9周都有頭暈,頭痛,作嘔的狀況,感覺好差,好辛苦......不過為 ...

我過了10週害喜情況已有改善,你加油呀,應該好快會覺得舒服啲。
我有食materna, 是醫院醫生開給我的,藻油DHA我就無買,只是之前入了惠氏媽媽會送了sample給我食。來緊會試智多健個隻藻油DHA, 因為聽講座又送了一盒給我。

複式洋房

害喜情況改善左就好啦,個人都冇咁愁,心情會好好多,我都要努力!! 依家大家出入都要小心,我個人都比較急,自從有左後都要慢慢改善行路步伐,哈哈...為左保護BB~~你睇開邊個婦產科醫生?? 我想再揾個睇...有冇介詔?

大宅

emilychongchong 發表於 16-11-4 11:28

害喜情況改善左就好啦,個人都冇咁愁,心情會好好多,我都要努力!! 依家大家出入都要小 ...

係呀,出街坐車小心啲,而家啲人唔睇人的。我朝早返工改坐巴士了,舒服好多,之前試過係地鐵唔舒服又無人讓位或理我,又差點俾人撞,真係好驚!
我睇緊高錦安醫生,佢係尖沙咀同沙田2邊診所註診,我就係沙田睇,無咁多人。
我覺得佢幾好,都好細心同埋好nice, 佢知我政府生都無hea我。
你而家睇邊個?唔好嗎?

複式洋房

係啊!所以出街我好怕比人撞,但要保持驚剔,萬事小心,我睇緊趙康誠(係油麻地)收費要750蚊1次,佢唔係唔好,屋企人叫我揾多個比較~~

大宅

emilychongchong 發表於 16-11-4 12:31

係啊!所以出街我好怕比人撞,但要保持驚剔,萬事小心,我睇緊趙康誠(係油麻地)收費要75 ...

孖胎都係收750咁平?
我每次睇1500,佢單胎收800的。

複式洋房

1500孖胎1次好貴喎.....你睇左幾次啊? 我孖胎750/1次咪好平?? 依家每周睇1次,我已睇左成3次,黎緊11月9日再去覆診.....

首頁

尾頁

跳至