母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家囝囝先就黎3個月, 但我d奶量就愈來愈少,初初每朝早一起身泵都有180ml,
而家就跌到110ml,
囝囝又吾肯埋身, 而我又要番工, 所以儲吾到奶...
好大壓力呀... 真係好想餵到佢一歲,
而家每日都起碼要補兩次奶粉,
仲有咩方法可以keep住奶量嫁?!
我係咪應該繼續俾佢學試埋身? 而家學會吾會太遲?

大宅

我個就黎兩個月; 起初未上夠奶就2/3 人奶(又埋身又泵); 1/3奶粉; 但上星期突然有一日佢唔肯飲人奶; 埋身都推開我; 我當時真係好傷心.........重要過3日就放完產假返工;真係唔知點算; 後來我同老公決心唔比奶粉佢等佢肚餓無得揀;最後都成功令佢忘記奶粉甜味, 依家食得好好............但依家問題就係我度, 我一日泵得400-500ML好窮; 係屋企就早晚埋身; 但O甘既奶量真係唔夠亞B食; 重要餐飲餐食餐日日清; 一樽存貨都無; 好大壓力呀! 今日已經係第七日全人奶啦~ 我唔想放棄但又唔夠奶; 依家試緊食MOTHERLOVE 睇下有無效; 又飲黃不留行, 黑豆茶,用手擠消奶.........真係咩都試! 同病相連呀! 加油!

大宅

woodychuma 發表於 16-11-3 15:05
我個就黎兩個月; 起初未上夠奶就2/3 人奶(又埋身又泵); 1/3奶粉; 但上星期突然有一日佢唔肯飲人奶; 埋身都 ...
你果個肯埋身都吾夠奶? 我想俾我仔埋身, 但次次佢都喊得好犀利, 我吾忍心, 於是俾佢奶粉, 人地話埋身會多奶wo, 你果個好叻呀, 可以試到埋身!!! 我都吾想咁快就無奶, 我地要一齊加油呀!!!

大宅

tammylo88 發表於 16-11-3 16:42
你果個肯埋身都吾夠奶? 我想俾我仔埋身, 但次次佢都喊得好犀利, 我吾忍心, 於是俾佢奶粉, 人地話埋身會多奶 ...
所以係我自己唔夠多奶囉~ 係公司已經LUNCH TIME 泵一次; 雙泵; 100ML 一枝; 共200ML; 4點半又泵一次; 雙泵加埋得100ML; 返到屋企埋左身又唔夠泵; 得50ML; 夜奶2次埋身; 跟住第朝返工前左邊埋身右邊50ML;.......自問已經盡O西力無懶................人到巔+餐餐清囉~ 可悲!

大宅

我都好大壓力..仔仔剛滿月,我ML放到月尾先返工,而家全埋身,佢訓奶就食一邊,我就有得泵一邊,但得80ml,佢食緊130ml。
佢醒d時就要食曬2邊,但食完我無再泵。

一去到夜晚食曬2邊都唔夠...要補泵奶,但我得番一樽存貨咋...

屋企人話唔夠就補粉,我真係好唔想..但佢唔飽都無得唔補。未返工已經唔夠,返工就肯定要食粉啦..

我已經飲好多上奶湯,但飲完就塞,今日又塞左啦..
不過我諗心情都好大影響..放鬆d!大家加油!

大宅

LaiiC9 發表於 16-11-3 22:28
我都好大壓力..仔仔剛滿月,我ML放到月尾先返工,而家全埋身,佢訓奶就食一邊,我就有得泵一邊,但得80ml, ...
我都發覺心情好影響一切, 我一緊張有無奶出就會少奶, 同埋一開始番工就真係少左奶, 因為吾可以成日泵... 我已經成日飲好多湯水同食飯, 總言之, 我地要relax, 加油呀!!!

別墅

woodychuma 發表於 16-11-3 15:05
我個就黎兩個月; 起初未上夠奶就2/3 人奶(又埋身又泵); 1/3奶粉; 但上星期突然有一日佢唔肯飲人奶; 埋身都 ...

請問 Motherlove 你食邊種?黄不留行是在藥房買嗎?

大宅

回覆 tammylo88 的帖子

試下飲椰汁啊(Aeon 有),我自己一飲就好多奶,平時一日衹會泵3次,8小時一次,一日有約1000ml奶,啊B依家4m大,有冰奶又有雪奶。但我係泵媽,冇埋身的。

大宅

JpAurora 發表於 16-11-4 16:48
請問 Motherlove 你食邊種?黄不留行是在藥房買嗎?
Motherlove 我食more milk plus 同goat's rue, 食左兩日幾未見有咩效。。。。希望遲啲有幫助。。。王不留行中藥行有賣好平,但都唔覺有咩效。。。。心急死我

大宅

SAIYUNG 發表於 16-11-4 17:42
回覆 tammylo88 的帖子

試下飲椰汁啊(Aeon 有),我自己一飲就好多奶,平時一日衹會泵3次,8小時一次,一 ...
請問邊隻牌子呀? 得等我聽日買黎試下

大宅

回覆 woodychuma 的帖子

sorry啊……我冇睇咩牌子,係凍櫃的,一支大大支,應該起碼1L,$2x一支,又平又大支,所以一冇奶就買黎飲

大宅

SAIYUNG 發表於 16-11-4 18:11

sorry啊……我冇睇咩牌子,係凍櫃的,一支大大支,應該起碼1L,$2x一支,又平又大 ...
係咪白色嗰啲椰子汁,唔係透明嘅椰青水

大宅

我今日買左,但唔識放上黎,係奶白色的,椰青水冇乜效

大宅

SAIYUNG 發表於 16-11-5 15:50

我今日買左,但唔識放上黎,係奶白色的,椰青水冇乜效 ...
今日即時去買左2枝試下,希望有少少用都好。。。。快餓死仔了

珍珠宮

回覆:開始無咩奶, 點算

飲多啲水,勤輸出!bb肯埋身就盡量俾佢啜多啲!
我有時都會飲樽裝椰子奶或椰青水,兩樣我都
ok,奶會多啲~
仲有,每次都泵清啲,埋完身都要泵清佢!

子爵府

woodychuma 發表於 16-11-5 17:25
今日即時去買左2枝試下,希望有少少用都好。。。。快餓死仔了

係點咖?

大宅

少爺威威 發表於 16-11-6 19:27 藍色紙包裝都成公升; 30蚊左右; 係凍柜; 尋日吹左一枝; 留意緊有無反應..........無都當飲品囉~ 去到絕路咩都要試下

子爵府

woodychuma 發表於 16-11-7 09:35

你睇下有無效吖
我嚟緊12月生,而家睇定d上奶嘢(emoji)

子爵府

woodychuma 發表於 16-11-7 09:35

可唔可以影張相俾我?

男爵府

邊隻椰奶?有無相?我都想知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊