懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,希望有搵過孫醫生開刀既JM分享經驗。
第二日落到床嗎? 傷口大小同痛左幾日?

大宅

BunnyBiru 發表於 16-11-5 08:36
如題,希望有搵過孫醫生開刀既JM分享經驗。
第二日落到床嗎? 傷口大小同痛左幾日?
...

我找孫醫生開刀,第二日落床去餵bb無問題,傷口埋得都好,仲要視乎唔好咁快食花膠或者薑醋,傷口痕都唔好ra,多揸疤痕膏

別墅

Treasure3000 發表於 16-11-5 15:34
我找孫醫生開刀,第二日落床去餵bb無問題,傷口埋得都好,仲要視乎唔好咁快食花膠或者薑醋,傷口痕都唔好r ...

花膠一定要過咗一排先開始食

複式洋房

Treasure3000 發表於 16-11-5 15:34
我找孫醫生開刀,第二日落床去餵bb無問題,傷口埋得都好,仲要視乎唔好咁快食花膠或者薑醋,傷口痕都唔好r ...

返屋企仲洗唔洗食止痛藥呀?
你係邊間生?最後埋單幾多錢?

複式洋房

mombaibai 發表於 16-11-5 17:49
花膠一定要過咗一排先開始食

開刀後係咪起碼一個月先補得?

大宅

BunnyBiru 發表於 16-11-5 18:39
返屋企仲洗唔洗食止痛藥呀?
你係邊間生?最後埋單幾多錢?

唔太記得,因為是14年既事,應該回家後有食多1-2日

仁安,大概7萬多元

複式洋房

手勢吾錯架,條疤真係堅細,細到我老公都話睇吾到...

其實做完手術,我都吾覺傷口痛,反而宮縮仲痛

番到屋企我都有食止痛藥,食到無晒為止

我9月係浸會生,埋單6萬6

複式洋房

Allanvi 發表於 16-11-6 09:30
手勢吾錯架,條疤真係堅細,細到我老公都話睇吾到...

其實做完手術,我都吾覺傷口痛,反而宮縮仲痛

請問有冇join package?

同埋想問你開刀個日子係落訂前已經同孫醫生夾好
定係到好後期先知?
因為我問過佢 佢答我唔洗咁早決定順產定開刀
但其實我已經諗定開刀 想有個確實日期安排其他野

複式洋房

無join package,因為係孫醫生話吾駛join, 佢話佢做開刀的病人,住4日3夜已ok...

我係去到好後期先決定邊日生,係大約36 week 先決定咁滯...因為之前我想順產,所以臨到暖反一刻才決定

複式洋房

BunnyBiru 發表於 16-11-6 15:25
請問有冇join package?

同埋想問你開刀個日子係落訂前已經同孫醫生夾好

孫醫生到咁上下會問你下次產檢要比日子,38 wk後就ok,如果你無擇日,就比你地擇日子,再叫姑娘問醫院手術室幾點有期,日子定左就唔好再轉,但如果太近40wk,到時早左穿水,要緊急開刀就要加萬幾,醫生費佔幾千,手術室佔幾千,所以要考慮風險。
我9月生,埋單6萬幾,一樣無join package,因為我三日半就岀得院,同順產媽媽一樣,手勢好好,宮縮同拔尿喉仲痛過傷口痛,回家繼續食之前產檢比定的止痛藥。

複式洋房

BunnyBiru 發表於 16-11-5 18:40
開刀後係咪起碼一個月先補得?

傳統係40幾日後,因為食薑傷口會腫,只要你個陪月經驗夠就無問題,佢會教你點樣之後補。

複式洋房

Allanvi 發表於 16-11-6 17:00
無join package,因為係孫醫生話吾駛join, 佢話佢做開刀的病人,住4日3夜已ok...

我係去到好後期先決定邊日 ...

想問下你住咩房?
我計過如果住標準房 join package 加埋陪產費應該大約6萬5
即係join package 未必會平左?

複式洋房

Yatyatkaka 發表於 16-11-6 17:50
孫醫生到咁上下會問你下次產檢要比日子,38 wk後就ok,如果你無擇日,就比你地擇日子,再叫姑娘問醫院手術 ...

Thanks! 好詳細!
想再問多少少(因為孫醫生好忙唔敢問太多)

以我理解,應該一開始係落左醫院deposit hold 床位先,跟住到後期少少再同孫醫生confirm 開刀日期同book 手術室,right?

咁想問下姑娘報果個價錢(包括醫生費、巡房費、麻醉師費)點樣guarantee?
會唔會有報價單之類詳細列明?
同埋診所會唔會出d文件顯示孫醫生已經接左我單job? 因為全部都好似口講咁 會唔會無咩保障?

複式洋房

BunnyBiru 發表於 16-11-7 21:34
Thanks! 好詳細!
想再問多少少(因為孫醫生好忙唔敢問太多)

Deposit 診所會比張form你係比留位費,過2日比個code你,寫上去拎去醫院交留位費,張紙keep好,岀院埋單扣數
我今年8月生,醫生費23000,順開同價,巡房$1200/day,麻醉師係醫生費x0.35=$8050。唔join package係因為通常可4日走,如果走得,咁你同bb的巡房費可以比少一日,我當時bb巡房$900/day,package唔包巡房費,同埋如果買左package早走,又好似蝕左咁,如果bb無大問題走得你都一定想同佢一齊返屋企。
我之前都係口頭講左,醫生都會記得的。

複式洋房

Yatyatkaka 發表於 16-11-9 18:26
Deposit 診所會比張form你係比留位費,過2日比個code你,寫上去拎去醫院交留位費,張紙keep好,岀院埋單扣 ...

Thanks so much!!
今日睇左孫醫生 問左價錢同你當時一樣
請問一下兒科醫生你有冇指定架?

複式洋房

BunnyBiru 發表於 16-11-12 18:09
Thanks so much!!
今日睇左孫醫生 問左價錢同你當時一樣
請問一下兒科醫生你有冇指定架?

無,兒科係孫醫生揀,因為佢地夾開,我知浸會仁安係Bosco Chan

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Yatyatkaka 發表於 16-11-13 18:47
無,兒科係孫醫生揀,因為佢地夾開,我知浸會仁安係Bosco Chan

孫已冇掛仁安

複式洋房

wong898 發表於 16-11-30 18:49
孫已冇掛仁安

我意思係Bosco Chan有掛仁安

複式洋房

Yatyatkaka 發表於 16-12-1 19:54
我意思係Bosco Chan有掛仁安

唔該晒各位詳細解答
今日見孫醫生book埋手術室 所有野定晒啦
而家可以安心等BB 出世

別墅

Allanvi 發表於 16-11-6 17:00

我係去到好後期先決定邊日 ...

係咪俾deposit 個刻都唔洗決定開刀定順產嫁?

首頁

尾頁

跳至