跳至

首頁

尾頁

男爵府

有興趣互相認識及聯絡嗎?希望識多些朋友多多交流照應

大宅

回覆:education222 的帖子

到!你好!

複式洋房

education222 發表於 16-11-5 14:24

請問這個地方如何?稅方面如何?教育好嗎?我囡今年5歲,可能會移民過來⋯⋯⋯⋯

大宅

貓大人22 發表於 17-5-28 08:21
請問這個地方如何?稅方面如何?教育好嗎?我囡今年5歲,可能會移民過來⋯⋯⋯⋯
...

你好!教育就睇你喺邊個區.. 我住喺一個比較多華人同印度人嘅區,競爭大D,我仔學校每星期都有quiz, 每個月一個test, 每二個月一個major grade test, 每個Sem 一個exam.... 但係相比CA, 依邊教育都可接受!一定唔係香港咁嘅!我仔就好享受依邊嘅學校生活!多咗好多時間發展佢嘅興趣,成個人開心曬!稅呢,我地冇state income tax, 淨係得federal income tax, SSN tax 同Medicare tax!至於rate 呢,我唔太清楚,全部都係我老公攪!物價指數比CA 低好多!但係就梗係冇CA 咁多香港野架啦!同埋最重要嘅係去邊度都要揸車!Houston 嘅public transportation 係唔完善(emoji)!

別墅

education222 發表於 16-11-5 14:24

Hello! 我住Austin, 初到德州3個月,現在仍有好多東西學習中,多多指教。
我仲未找到Austin 的香港人group, 希望唔介意我在這裡傾住先 :)

伯爵府

好媽媽勳章

applepiano 發表於 18-1-21 15:02
Hello! 我住Austin, 初到德州3個月,現在仍有好多東西學習中,多多指教。
我仲未找到Austin 的香港人group ...

我今年七、八月會返去Austin定居。我哥現在住Austin。我細個就係住Houston.

你住邊區?

別墅

ivyscyip 發表於 18-1-21 17:24
我今年七、八月會返去Austin定居。我哥現在住Austin。我細個就係住Houston.

你住邊區?

Good, 其實Austin 都唔錯,幾好住,可惜中國人唔多,又或者是我未識到啦。
如果你真的返來Austin 住到時可以約下你 :)

伯爵府

好媽媽勳章

applepiano 發表於 18-1-23 14:02

Good, 其實Austin 都唔錯,幾好住,可惜中國人唔多,又 ...

中國內地留學生好多。

我舅父一家已住了幾十年。現在已比以前好好多。

大宅

ivyscyip 發表於 18-1-23 15:02
中國內地留學生好多。

我舅父一家已住了幾十年。現在已比以前好好多。

剛揸車去完Austin玩,感覺交通麻麻,可能最近多整路,物價也較Houston貴,不過我相信人工也相對高一些⋯⋯朋友説,Austin較適合年輕人,你覺得呢?

侯爵府

beauty/beast 發表於 18-2-16 12:31
剛揸車去完Austin玩,感覺交通麻麻,可能最近多整路,物價也較Houston貴,不過我相信人工也相對高一些⋯⋯ ...
Austin attracts more youngsters because of the UT-Austin campus, the local govt, and many large national corps being based there , like Google, Apple, HP, 3M, and many other tech companies. People follow where the jobs are. Also of its more liberal atmosphere and lower crime rate.
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

別墅

applepiano 發表於 18-1-21 15:02
我仲未找到Austin 的香港人group ...

Hello my husband just filed I 130 for me, then I’ll move to TEXAS. I’m a bit worried to live in the new environment

首頁

尾頁

跳至