跳至
[加拿大] 申請配偶  

首頁

尾頁

別墅

glorialee923 發表於 18-5-8 10:41
呢度有冇人是自己填表申請呢?可否交流一下?

我係自己填架,其實都唔難,跟住checklist執。現在background check中,等DM。
我朋友都係自己填,佢已批左。

複式洋房

MYPPBB 發表於 18-5-17 19:15
我係自己填架,其實都唔難,跟住checklist執。現在background check中,等DM。
我朋友都係自己填,佢已批 ...

你係幾時submit? 我都差不多填好, 準備下星期寄出。想問你在IMM5533, 你點prove your spouse will live in Canada? 要寫解釋同提供咩証明?

別墅

glorialee923 發表於 18-5-17 19:26
你係幾時submit? 我都差不多填好, 準備下星期寄出。想問你在IMM5533, 你點prove your spouse will live in ...

我八月尾submit, 九月中補交文件。

我作左一版紙,寫經濟狀況及全家移民後未來幾年的生活計劃及財政預算。

別墅

glorialee923 發表於 18-5-17 19:26
你係幾時submit? 我都差不多填好, 準備下星期寄出。想問你在IMM5533, 你點prove your spouse will live in ...

https://www.canadavisa.com/canada-immigration-discussion-board/threads/hong-kong-timeline.82193/

你可以參考呢度,有好多有用的資料分享

複式洋房

MYPPBB 發表於 18-5-17 19:34
我八月尾submit, 九月中補交文件。

我作左一版紙,寫經濟狀況及全家移民後未來幾年的生活計劃及財政預算 ...

唔該晒!你申請過程一直順利?駛唔駛補交文件等....

別墅

glorialee923 發表於 18-5-17 22:41
唔該晒!你申請過程一直順利?駛唔駛補交文件等....

touchwood, 還算順利!
係第一次submit時没寫清楚6299已過身,要後補資料!

複式洋房

MYPPBB 發表於 18-5-18 17:38

你好叻呀,希望我都可以。另想問下你提供source of income文件時, 如稅單, 銀行記錄是中文版可以嗎?

別墅

glorialee923 發表於 18-5-19 11:24
你好叻呀,希望我都可以。另想問下你提供source of income文件時, 如稅單, 銀行記錄是中文版可以嗎?
...

我嘅文件全部英文版。
你可以check下份guidebook, 我如果冇記錯,所有文件如非英文或法文,需要自行翻譯。你打去税局同銀行叫佢哋出份英文版就唔駛自己譯。
自己填表,要下少少苦工睇guidebook &參考網站。我同老公講,我替 佢慳左5至6位數字嘅agency fee,佢應該要at least 比一半我。

複式洋房

MYPPBB 發表於 18-5-19 13:16

我嘅文件全部英文版。

明白, 我趕住寄,唯有自己翻譯啦!我呢兩晚要開夜車了。BTW, 你打算去加拿大邊度呀?

別墅

glorialee923 發表於 18-5-19 17:13
明白, 我趕住寄,唯有自己翻譯啦!我呢兩晚要開夜車了。BTW, 你打算去加拿大邊度呀?
...

税局同銀行好快有架喎,朋友試過1-3日就有。
我去Calgary.

複式洋房

HoiChingMaMa 發表於 16-12-2 14:40
我5月頭響香港入紙, 8月叫我驗身,交良民證, 上個月已經批咗了。 我是搵agent 搞的. 我知道其實填表唔難 ...

唔好意思,想問下agent 既資料同埋收費呀!thanks (emoji)(emoji)

大宅

畀面勳章

MYPPBB 發表於 18-5-19 18:24

税局同銀行好快有架喎,朋友試過1-3日就有。

我都打算去calgary 啊,希望下年7-8月land,你屋同學校搵好曬未?

6月尾cic收到form,但仲未收到AOR,希望順利啦

別墅

dick_mui 發表於 18-8-5 08:29
我都打算去calgary 啊,希望下年7-8月land,你屋同學校搵好曬未?

6月尾cic收到form,但仲未收到AOR,希 ...

屋未買,學校明天去interview.

大宅

MYPPBB 發表於 18-5-18 17:38

請問後補資料是否要死亡證?

大宅

回覆 HoiChingMaMa 的帖子

HoichingMama,请给我移民律师资料及收费多少,谢谢你!

複式洋房

MYPPBB 發表於 18-8-7 08:51
屋未買,學校明天去interview.

你已在Calgary? 學校已open?我以為一般要8月尾先有得interview

別墅

annababe 發表於 18-8-7 22:53
請問後補資料是否要死亡證?

我有補,因怕佢再覆問我要証明文件。

別墅

glorialee923 發表於 18-8-8 18:01
你已在Calgary? 學校已open?我以為一般要8月尾先有得interview

對,天主教學校有個報名中心俾d非加拿大出生嘅小朋友,呢個中心暑假都開。

大宅

畀面勳章

MYPPBB 發表於 18-8-9 08:41
對,天主教學校有個報名中心俾d非加拿大出生嘅小朋友,呢個中心暑假都開。
...

要係天主教先可以報嘛?
因為我都打算去clagary,想了解多d

別墅

dick_mui 發表於 18-8-11 07:19
要係天主教先可以報嘛?
因為我都打算去clagary,想了解多d

天主教學校只收天主教徒

首頁

尾頁

跳至