嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇陀孖B的孕媽係聯合生? 想知個過程係點架?

複式洋房

同埋聯合的醫生細心?

大宅

我在11年生, 醫生同護士都好細心, 同埋生完後, 學護都有份幫手湊, 我好滿意

複式洋房

回覆 janeho120 的帖子

咁就好啦!! 咁我個心都定d!! 多謝你分享啊! 你果時係有冇特登睇孖胎醫生? 我想再揾個醫生比較下...你有冇好介紹啊?

大宅

我孖B,預產期出年1月,聯合。

複式洋房

回覆 曲奇馬 的帖子

咁好快啦!! 依家幾周啊? 請左產假休息未? 依家個肚大唔大啊? 會唔會好難行路? 聯合同你講左開刀定自然分娩未?

大宅

emilychongchong 發表於 16-11-11 13:48
回覆 曲奇馬 的帖子

咁好快啦!! 依家幾周啊? 請左產假休息未? 依家個肚大唔大啊? 會唔會好難行路? 聯合同 ...

衣加29w,未放產假,sick leave緊,因為一邊韌帶扯住,行得好辛苦。仲未知幾時開刀啊

禁止訪問

複式洋房

回覆:聯合生孖B的孕媽請分享~

我剛剛係聯合開刀生左,醫生姑娘我覺得都好好,不過係開刀後10個鐘就會迫你落床,之後如餵人奶就要你開始餵!

大宅

kit1229 發表於 16-11-12 09:23
我剛剛係聯合開刀生左,醫生姑娘我覺得都好好,不過係開刀後10個鐘就會迫你落床,之後如餵人奶就要你開始餵 ...

開刀⋯甘快就要餵人奶

複式洋房

曲奇馬 發表於 16-11-12 16:08
開刀⋯甘快就要餵人奶

係呀,要食身體先會做奶 ,未落得床已將bb抱去你身邊餵

大宅

kit1229 發表於 16-11-12 23:38
係呀,要食身體先會做奶 ,未落得床已將bb抱去你身邊餵

甘開完刀,再要餵奶,咪好痛囉。吾係話開刀吾甘快上奶架咩

別墅

emilychongchong 發表於 16-11-7 19:34

我7月喺聯合開刀,覺得幾好喎
產前每次都有超聲波,都好細心,又有結構
我係預約37w幾開刀,早一日入院
產前我住間房全部都係開刀,所以冇聽到啲人陣痛嗌
夜晚照最後一次超聲波,都幾細心

開刀啲

別墅

emilychongchong 發表於 16-11-7 19:34

開刀啲醫生好輕鬆,仲俾歌我聽haha
手勢好好,我條疤好靚

我半身麻醉,6個鐘就要我落床嚕
但係有姑娘推輪椅去到洗手間,跟住自己行幾步入去,教用沖洗瓶同要你去vv
之後又推番你番床
其實越早行多兩步越好,越遲落床會越痛

餵人奶係真係好chur好攰
不我嗰陣有一個喺nicu,一個跟我,都好少少
仲有教埋換片、沖涼、產後運動
喺醫院嗰幾日係好少休息
但如果你真係好唔舒服,同姑娘講佢地會幫手湊幾個鐘

Overall我覺得聯合幾好架

複式洋房

回覆 ymonkeymama 的帖子

聯合只係孖胎先包照結構? 咁請問你仲有冇出面私家再照結構? 同埋聯合約我出年2月做葡萄糖測試,知唔知係有咩用途架?? 仲有請問你陀孖胎時28至32周果時有冇BOOK 做產前運動架?

複式洋房

條疤約幾長?? 你開刀時驚唔驚? 我依家12周都驚定先@.@" 好驚開刀時果種感覺......請問一個係NICU 係指咩? BB 出世有幾重?? 請問你生完後幾時出得院?

別墅

emilychongchong 發表於 16-11-24 13:37

聯合只係孖胎先包照結構? 咁請問你仲有冇出面私家再照結構? 同埋聯合約我出年2月 ...

聽講某啲高齡同高危都會包結構
我冇喺出面再照,因為覺得個醫生都好細心,佢28w嘅時候睇到我細b個臍帶有啲問題,係舤狀臍帶,我上網再search知道係好難確診,所以覺得佢都幾犀利
之後由一個月睇一次,變1-2星期一次
醫生都次次話睇吓有冇需要即刻開刀,都好好彩捱到37w足月

葡萄糖測試係驗糖尿,我都有做呀,因為我媽媽有糖尿病
好簡單飲杯糖水咋

產前運動我冇報呀,懶,haha
我陀嗰陣又係夏天,加埋兩個人嘅體溫真係好辛苦
但可能做吓好,我生完嗰半個月腰背肌肉痛得好誇張,頭幾日仲痛過個傷口!
你有時間就去吓啦

別墅

emilychongchong 發表於 16-11-24 13:42

條疤約幾長?? 你開刀時驚唔驚? 我依家12周都驚定先@.@" 好驚開刀時果種感覺..... ...

我條疤好似iPhone 5咁長
開刀一啲都唔驚,因為半身麻醉都一啲感覺唔到,只係會feel到推肚嘅壓力
最驚係瞓喺手術檯,喺脊骨度打麻醉針,手術室又凍,嗰陣我成個人震
不過啲姑娘同醫生都好好,好nice嘅語氣令你放鬆啲
開肚嘅時候仲俾headset聽歌仔,令你聽唔到開刀啲聲,跟住幾分鐘就聽到bb喊喇
聯針最耐,我計過聯咗大半個鐘
成個過程加埋一個鐘鬆啲咋
到時叫你屋企人嗰一個鐘內都千其唔好行開,bbs大半個鐘就出嚟架喇
我有個親戚行開咗,miss咗見唔到bbs -__-"

Nicu即係bb嘅深切治療部
我大仔啱啱夠重,2.4幾kg
細仔得1.9kg,瞓咗一星期nicu
不過都好健康,而家4個幾5個月,已經追到單胎嘅size

我生完瞓咗3日2夜咋
不過我覺得喺醫院好痛苦,3日2夜都好似過咗成個月咁

別墅

emilychongchong 發表於 16-11-24 13:42

條疤約幾長?? 你開刀時驚唔驚? 我依家12周都驚定先@.@" 好驚開刀時果種感覺..... ...

講埋拆線
我6日之後就拆咗喇,本身可以再早1-2日,不過撞咗星期六日
係姑娘上門拆線,一啲都唔痛同埋唔恐怖,事前我都驚
而家啲線好好,係頭尾拆咗個結,就可以一條直線咁拉出嚟
拆咗第二日我就沖涼haha

別墅

真係唔洗驚呀
我之前都上bk爬好多文,呢樣擔心嗰樣擔心
但都係冇野好得過放鬆心情
食野方面我都冇太避忌,淨係唔食生野同軟雪糕
凍野、汽水、垃圾食物、麻辣我都有食
因為真係會冇胃口同埋好想食某啲野,咁食冇益野都好過冇野落肚架

你加油呀!

首頁

尾頁

跳至