跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問有人葵青區又系報讀下年K1既媽媽分享下心水,報左哩幾間幼稚園,邊間會比較好,又或者有無其他推介下?

複式洋房

回覆 Nichole1988 的帖子

葵涌荊冕堂 學校大, 活動教學,語境好,難入,千幾人只收一百人

聖斯德望 聽朋友說課程很淺,最後選了嘉言
朱昌 課程比較深, 但學校很細

複式洋房

hippopig 發表於 16-11-10 09:59

葵涌荊冕堂 學校大, 活動教學,語境好,難入,千幾人只收一百人

謝謝你既分享,但我講既荊冕堂系葵涌邨個間,唔系士德哦,唔知如何呢,因為比較近屋企,而朱昌已經收左囡囡上午班,但就比較遠D

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Nichole1988 發表於 16-11-10 15:55
謝謝你既分享,但我講既荊冕堂系葵涌邨個間,唔系士德哦,唔知如何呢,因為比較近屋企,而朱昌已經收左囡 ...

我兩個仔都讀葵荆,有一個已畢業,活動教學,今年剛轉左英文課程,深左少少,但可接得上小一學嘅英文,老師方面有幾個都用心教的,都幾有愛心,功課量適中

複式洋房

朱昌都收左我個女上午班呀

複式洋房

hippopig 發表於 16-11-14 15:11

朱昌都收左我個女上午班呀

甘如果有得揀,你中意邊間多D,我自己都心大心細,無咩方向,所以想要多D意見

複式洋房

焯男bb 發表於 16-11-11 14:15
我兩個仔都讀葵荆,有一個已畢業,活動教學,今年剛轉左英文課程,深左少少,但可接得上小一學嘅英文,老 ...

我想請問下,葵荊一星期有幾日英文堂,幾日普通話堂?

複式洋房

葵荊吾清楚,但聽講朱昌是不錯的,我自己就想入士德多D

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Nichole1988 發表於 16-11-15 11:24
我想請問下,葵荊一星期有幾日英文堂,幾日普通話堂?

英文堂每日都有,有兩個外籍老師教,普通話好似一星期2-3堂,我唔係好記得,如果有得揀,我建議你報朱昌

複式洋房

焯男bb 發表於 16-11-17 08:37
英文堂每日都有,有兩個外籍老師教,普通話好似一星期2-3堂,我唔係好記得,如果有得揀,我建議你報朱昌
...

點解你會建議我報朱昌,兩間都活動教學,我見葵荊小學派位都唔差,好想了解多D,希望唔會報錯。

侯爵府

Nichole1988 發表於 16-11-17 13:24
點解你會建議我報朱昌,兩間都活動教學,我見葵荊小學派位都唔差,好想了解多D,希望唔會報錯 ...

派位同讀邊間幼稚園根本無關係,可能你見葵涌荆冕堂好多派去仁立,但其實有好多係本身有分又或者係世襲生,如果計程度,朱昌會好過佢,同埋好多新移民家長,喺葵荆我遇過幾個hea教嘅老師 ,我細仔今年k3了,如果係k1/k2我都考慮會轉校。以上只係個人意見

複式洋房

焯男bb 發表於 16-11-17 15:36
派位同讀邊間幼稚園根本無關係,可能你見葵涌荆冕堂好多派去仁立,但其實有好多係本身有分又或者係世襲生 ...

我想請問你個小朋友系反全日定半日?讀得開心嗎?

複式洋房

我都有葵涌荊冕堂上午班offer, 睇視學報告評論間學校好似唔錯,但又聽其他家長講校車安排好差,我都十五十六

別墅

引用:我都有葵涌荊冕堂上午班offer,+睇視學報告

原帖由 Floriass 於 16-12-04 發表
我都有葵涌荊冕堂上午班offer, 睇視學報告評論間學校好似唔錯,但又聽其他家長講校車安排好差,我都十五十六 ...
我女女剛入讀了k1,學校教學進度快..學術方面可以選擇他,不過品德方面就...有待加強

複式洋房

charlotteee 發表於 16-12-6 09:22
我女女剛入讀了k1,學校教學進度快..學術方面可以選擇他,不過品德方面就...有待加強

...

甘請問你當初選擇就讀哩間既原因係因為近?定其他,因為我已有朱昌offer,但葵荊只收左後備,但本人先生就中意佢近,也聽聞好多個收到offer既家長都未必就讀,所以都考慮緊如過左注冊日如有offer,值唔值得轉入就讀,希望聽多D意見

別墅

引用:Quote:charlotteee+發表於+16-12-6+09:22+

原帖由 Nichole1988 於 16-12-06 發表
甘請問你當初選擇就讀哩間既原因係因為近?定其他,因為我已有朱昌offer,但葵荊只收左後備,但本人先生就 ...
當初我考慮佢主要因為近,亦聽人講係哩區黎講校風不錯,我先放棄九龍聖母,但俾我再揀多次 我寧願辛苦自己d 日日來回九龍接送。

複式洋房

charlotteee 發表於 16-12-7 14:28
當初我考慮佢主要因為近,亦聽人講係哩區黎講校風不錯,我先放棄九龍聖母,但俾我再揀多次 我寧願辛苦自己d ...

你放棄左九龍聖母真系幾可惜,但我就無報到區外學校,所以都唔諗拉,依家小女就有聖斯同朱昌offer,自己仲考慮中,但就聽聞聖斯功課淺,所以都1516,希望有對哩兩間學校了解既媽媽行過路過可以留下腳

複式洋房

回覆樓主:

荊冕堂葵涌同朱昌,兩間都收咗,我都1516中,唔知揀邊間好

複式洋房

hippopig 發表於 16-11-15 15:31

葵荊吾清楚,但聽講朱昌是不錯的,我自己就想入士德多D ...

已經出曬收结果了,結果你會考慮讀邊間呢?

複式洋房

我最後選左區外學校,因為士德WAITING咋

首頁

尾頁

跳至