跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下各位媽咪, 覺得合一堂好唔好?

我已經寄左報名表去報N班, 不過由於出年8月開學時桐桐未足2Yrs, 所以合一堂未有安排我個囡interview.

而家諗緊報唔報多間好?

康傑本來幾好, 不過因為唔就腳我老公唔贊成........

別墅

基本上,合一堂只揀大仔, 你小朋友算係細B, 我想你都係唔好等合一堂, 早D揀多間幼稚園, 當作保險啦, 若然稍後時間合一堂通知你去面試, 咪當bonus

康傑和合一堂的N班學費差唔多, 咁康傑一定優勝過合一堂(包括師資, 學校透明度, 課程...), 係有少少唔就腳, 要搭一程車

原文章由 angelsuen 於 08-11-27 14:45 發表

我已經寄左報名表去報N班, 不過由於出年8月開學時桐桐未足2Yrs, 所以合一堂未有安排我個囡interview.

而家諗緊報唔報多間好?

康傑本來幾好, 不過因為唔就腳我老公唔贊成..... ...

複式洋房

回覆 #1 crocroyiu 的文章

唔該晒你呀!

除非哩2間, 你仲有無邊間有N班可以介紹下我呢?

別墅

不用客氣啦!

揀邊間/類幼稚園, 其實每個家長都有唔同準則, 你會唔會打算直升上K1先, 將來讀K班係咪想揀間有學券

另外, 你期望小朋友在N班有甚麼得著? 因為每間學校的N班都有分別的

康傑 老師很有愛心和跟得很足, 每班N班都會一個阿姐跟住, 雖然師生比例高D(1:14), 但你唔需擔心小朋友的自理問題(你小朋友係細仔, 呢點會重要DD); 此外, 康傑的課程相對深少少, 小朋友功課唔多, 但阿媽就較多功課

合一堂(我鄰居的小朋友讀緊), 傳統D, 課程淺, 要求小朋友坐定定,聽話, 學校透明度唔算好高, K班有學券

朗思(之前返過一段時間PG), 學費較貴, 以三語做主打, 老師較嚴格但都有愛心, 因朗思K班相對難入D, 所以一般入N班的都會直升K1(轉去九龍塘或其他更主打三語的另計)

威寶(朋友的小朋友讀緊), 班主任一年2-3次, 老師唔算跟得足, 功課唔算多

原文章由 angelsuen 於 08-11-27 17:01 發表
唔該晒你呀!

除非哩2間, 你仲有無邊間有N班可以介紹下我呢?

大宅

原帖由 crocroyiu 於 08-11-27 18:18 發表
不用客氣啦!

揀邊間/類幼稚園, 其實每個家長都有唔同準則, 你會唔會打算直升上K1先, 將來讀K班係咪想揀間有學券

另外, 你期望小朋友在N班有甚麼得著? 因為每間學校的N班都有分別的

康傑 老師很有愛心和跟得很足, ...

我唔覺合一堂的課程很淺,我認為每個家長要求是什麼,我覺得只要是適合每個小朋友的年齡所要學的學到就可以,太深又害到小朋友怕了上學,有很多名校都淺過合一堂,只要小朋友在開心環境學習已經很足夠.

大宅

合一堂08/09只開一班nursery, 所以比較難入. 同埋, 合一堂nursery班通常是由一位叫黃老師做班主任, 她是一位很有愛心及細心的老師, 很有耐性照顧小孩子 (有時我都會頂唔順自己的小朋友好嘈), 幾十個小朋友叫佢, 佢都可以handle到, super! 佢同埋另一位老師仲會影低小朋友在學校的生活照, 放上網上share俾家長. 你都可以知道佢哋在學校生活及留念!

希望你有機會面試啦! 間學校幾好ga

原帖由 angelsuen 於 08-11-27 14:45 發表

而家諗緊報唔報多間好?

康傑本來幾好, 不過因為唔就腳我老公唔贊成..... ...

別墅

如果讀合一堂N1, 第二年係未直升KI, 還是要重新考過?
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

大宅

N1學生是直升K1.

原帖由 ElsaManfred 於 09-5-28 11:59 發表
如果讀合一堂N1, 第二年係未直升KI, 還是要重新考過?

首頁

尾頁

跳至