論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,剛剛加入BK,想分享下請左姐姐之後既生活。
3個月前,為左就黎出生既BB決定請姐姐。第一次請姐姐,咩都唔識,係無太多選擇之下,揀左agent 極力推薦果個,有香港同新加坡經驗。時間安排唔到關係,連phone interview都無做過。屋企人話我揀得太求其,我就一路平常心,心諗千揀萬揀都未必好,最多咪請過個。

姐姐到之前個星期,不停張羅工人房既傢私、日用品等等,屋企人又forward左份house rules比我,叫我第一日比個briefing姐姐,長達14頁紙,我睇見都冒汗,最後我執一執變左3頁,簡單講下我既expectation同注意事項。其實最擔心就係屋企多左個人會唔慣,講真,都有少少壓力。

話咁快,姐姐已經到左一個月。

呢一個月,佢好好笑容,好主動,好細心,同我已經好好默契。佢自己有準備日用品唔會用我果d,個人衛生好好,帶佢去買野佢只會要求買印尼麵同麵包,平時屋企既食物佢一定問過先煮黎食,處理食物好乾淨企理,打掃執屋過得去,英文溝通無問題,有時佢買餸用左自己錢都唔會刻意講,係我問起佢先講,仲話少少錢唔緊要。

每日起身,見到間屋好乾淨好開心,三餐有人煮埋洗埋真係幫輕好多,咀刁既老公每晚都好期待有咩飯餸,仲主動要求要帶飯,每次有朋友/屋企人到訪佢都好識招呼客人,如果有小朋友黎,d小朋友都好癡佢。

當然,有好既,都有唔好既地方,但問題不大。

雖然只係短短一個月,bb 又未出生,未知佢湊成點,但好開心佢為屋企帶黎既轉變,亦好慶幸自己請到個好既姐姐。

ccprince    發表於 16-11-19 02:18

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

正能量!讚!

禁止訪問

大宅

恭喜搵到個好姐姐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

我姐姐未黎 日日都系度諗 好擔心
99同大佰呀嫂又系話我揀個印尼既 雞同鴨講
姐姐有兩年新加坡經驗 無黎過香港
我bb已經一歲 請問你用左幾耐去trainup?

複式洋房

回覆 ykalee710 的帖子

以下係我小小心得,希望幫到你

一開始唔駛心急教佢野,一般黎講有工作經驗既姐姐會有自己一套,可以觀察一下先,咩都比佢自己做一次再慢慢執,加d 自己既要求落去。

佢開工第一日,同佢簡單 briefing過後,話佢知每日、每星期既工作有咩要注意,交鎖匙、8達通、比左兩本薄仔比佢for mark數,傾左一陣計佢已經自動波四圍睇下間屋既野擺係邊,有電器唔知點用就主動問我,係廚房、廁所開哂所有櫃逐樣睇下係咩黎,你可以係身邊一路guide住佢,等佢了解多d。其實打掃屋企都係手板眼見工夫,我無交帶太多。
第二日,我比佢自己發板買左餐餸返黎煮,三餸一湯,我姐姐煮餸較重口味,提醒佢盡量少鹽少油多菜,第二日已經有改善,飯後仲會主動準備生果比我同老公食。

我請姐姐返黎主要係湊未出生既bb,所以我交帶屋企家務時,我都係輕輕講一兩次,盡量比佢自由決定。但講關於bb既野,我都會加重語氣,做得唔岩就做到岩我要求為止,比佢知道bb 既野係最重要,唔可以求其同要跟足我要求。

溝通都好重要,我姐姐識廣東話同英文,但佢話英文會明白得多d,所以都係主要英文溝通,有時佢識既字我都未必識哈哈。

唔駛擔心太多,姐姐生活經驗有時候比我地還要豐富。

其他jm 有咩意見歡迎指導下我地新手呀

別墅

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

請到好工人。係好開心架

但留意。通常辛苦湊b既時刻。先最見工人既真功夫。僱主既要求和工人既表現。有時會係一場拉鋸戰

大宅

AMAAMA 發表於 16-11-11 23:33
3個月前,為左就黎出生既BB決定請姐姐。第一次請姐姐, ...

我當初請工人都係咁
不過半年後還哂債,加上通常放星期日佢同d老死學壞哂
半年後就唔同哂
你都係小心睇定d

男爵府

恭喜妳

複式洋房

聽過好多case都係所有好姐姐遲下就會現形,希望到時我唔會太傷心喇

侯爵府

回覆 AMAAMA 的帖子

有香港及星加坡經驗,好唔好,半年後再分享。如果印印係新手,反而睇好。

珍珠宮

3個月前,為左就黎出生既BB決定請姐姐。第一次請姐姐, ...

可以介紹邊間agent請嗎?

複式洋房

都係睇實點,唔好太信任佢。我姐姐同你個差不多,我都有時會主動買野俾佢食,但唔好太過好。如果唔係佢會得寸進尺,記住:防人之心不可無

伯爵府

畀面勳章

弓喜你~我過2日都去接姐姐~都係請黎照顧Bb~

大宅

我想問下姐姐香港新加坡經驗,係咪都完約?做左幾多年?佢結左婚有無小朋友?

別墅

jwjody 發表於 16-11-12 20:30
請到好工人。係好開心架

但留意。通常辛苦湊b既時刻。先最見工人既真功夫。僱主既要求和工人既表現。有時 ...

Agree樓上Jm

別墅

恭喜你,我朋友個姐姐連飯都五識煮

複式洋房

回覆 kokochow 的帖子

5年香港,5年新加坡,已婚有個8歲仔。

複式洋房

回覆 Joyyammama 的帖子

收到

大宅

我都請左個斷約菲菲, 佢總共係HK 做左3年半野, 第一個EMPLOYER 有同佢續約, 但因經濟問題, 第二份約冇完到, 不過AGENT 話佢都算係完約, 第二個EMPLOYER約做左5個月....我聽佢講第二個EMPLOYER 炒佢原因, 我覺得未必完全係佢問題, 加上我等人用, 所以就請左佢...

佢來左個半月, SO FAR, 我覺得佢對BB 幾好, 成日同佢唱歌, 但做家務就麻麻, 但話下佢, 佢又會改, 同埋會勤力D...煮飯都幾好食...同埋做野好快手, 好醒目, 叫左佢做一次的野, 佢第二日就會主動做埋...比個地址佢去幫我拎快遞, 叫佢用GOOGLE MAP SEARCH, 佢都搵到....教佢煲藥材湯, 有7-8款藥材, 又係用WHAT APP SEND 張相比佢, 係張相比埋拼音佢, 之後叫佢用NOTE BOOK 寫低份量, 佢第二次就識報翻出來...

放假那天, 朝早如佢見到我要泵奶, 就幫我SET 埋奶樽, PREPARE 晒D 奶先出門口, 夜晚7:30就翻到, 之後就幫我地洗埋碗, 洗衫, 洗奶樽..都真係做足2個鐘

唯一問題, 係覺得佢做家務麻麻地....不過叫佢做過都都OK...

係試過有一次, 佢見我翻左工, 就用手機聽音樂, (我剛剛翻轉頭拎野, 比我發現)之後我冇即場鬧佢, O固晚我先話佢, 之後比過一個工作表佢, 我問佢係米成日都係咁, 佢都好驚青話佢第一次, 同埋以後唔會, 做家務勤力左...不過都係冇D 印印做得咁好..可能印印受過訓練掛....

真係唔知姐姐會幾時現形, 同埋我點可以令佢自律D...
好似今朝咁, 佢唔知醒, 但我冇叫佢, 佢都有SAY SORRY..但依D 情況我洗唔洗鬧佢? 我輕輕帶過話, 你要SET 翻鬧鐘...但其實我洗唔洗語氣重D?

首頁

尾頁

跳至