論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

恭喜你有個好姐姐~但千祈唔好開壞個頭太錫佢~

大宅

PearPearzheng@ 發表於 16-11-16 10:34
我都請左個斷約菲菲, 佢總共係HK 做左3年半野, 第一個EMPLOYER 有同佢續約, 但因經濟問題, 第二份約冇完到, ...
我個人覺得~~聽下歌姐..又唔洗話既~~
佢一路聽一路做家務我覺得都OK..唔係講電話就得啦~
唔知醒就要出聲喇~~佢係打工..唔係渡假 我可以包容但唔代表要容忍

大宅

回覆 歌莉泡泡 的帖子

佢用電話聽歌, 佢係廁所開住來聽, 我係大門都聽到...

我諗如果我係屋企, 我都唔想有人騷擾我, 不論我係休息緊定做緊野...何況得佢同BB在家, BB 在睡覺..
所以我唔比佢聽...

唔知醒....等我今晚再提下佢較鬧鐘...

大宅

PearPearzheng@ 發表於 16-11-16 11:26
回覆 歌莉泡泡 的帖子

佢用電話聽歌, 佢係廁所開住來聽, 我係大門都聽到...
哦哦~嘈住BB~~叫佢帶耳筒囉~不過你同佢講左唔OK又唔好縱佢LU~~
我個工人遲過我起身少少我都燶面呀!!!

大宅

回覆 歌莉泡泡 的帖子

我叫佢唔好諗住用耳筒聽, 因為聽唔到BB 喊

反而佢遲少少, 我今朝的自然反應唔係好嬲...可能覺得佢夜晚幾多野做, 由我返到家7:00開始, 佢要幫手沖涼, 煮飯, 幫手睇仔, 洗碗, 清潔, 都搞到10:30 先去沖涼, 我係TIMETABLE 叫佢10:00去沖涼, 之後第二朝6:30 起身, 我都覺得佢好攰...... 雖然下午佢可能自己去左休息...但昨天遲左食飯, 佢11:00先沖完涼, 洗完衫(佢自己D 衫), 有D 覺得佢都係太攰, 所以訓過龍...

不過都真係唔好比佢習慣遲起身....

你幾點比你工人姐姐訓? 要佢幾點起身?

民房

大宅

PearPearzheng@ 發表於 16-11-16 12:41
回覆 歌莉泡泡 的帖子

我叫佢唔好諗住用耳筒聽, 因為聽唔到BB 喊
係呀...睇住BB重要D~~聽唔到BB喊真係死罪~~

我工人朝7晚9..我同佢講星期六日小朋友唔洗返學就可以9點..
我媽話太晏會縱慣佢..所以改8點~
但係佢好醒...平時小朋友唔洗返學佢知道,第日都係8點先起身~
有時多野做...都成10點幾先訓~我地要求洗晒D碗做晒DAILY野先準訓..
佢會見你有客人就拿拿林洗晒碗呢入房...驚你叫佢做野~

大宅

你姐姐7-9, 都算幾早有得休息....

所以有時我地晏左比姐姐休息, 都驚佢冇精神照顧BB, 餵餵下奶跌左BB落地就大劑...

大宅

我的姐姐煮野唔掂
佢有時要打返去問佢阿媽

清潔都一般, 要督住教佢清就好一點

不過勝在人品幾好
唔貪心
聽教聽話
教一兩次通常都識, 最多要寫低佢

大宅

回覆 歌莉泡泡 的帖子

遲過我起身試過一次好嚴肅咁同佢講
未試過下次了

子爵府

PearPearzheng@ 發表於 16-11-16 10:34
我都請左個斷約菲菲, 佢總共係HK 做左3年半野, 第一個EMPLOYER 有同佢續約, 但因經濟問題, 第二份約冇完到, ...

唉我個工人做了四年,就係你而家的加強板。耳機聽音樂,直呈長戴,話都吾聽,覺得係基本權利。
好多時我起身去廚房整野嘈醒佢先起身,完全不會不好意思,小朋友不用上學她可瞓到9:30-10:00。
我當初很少話佢,因為佢揍BB揍得好,本身好醒目,我稔著佢做晒D野,自己自律就算。但而家小朋友巳大,吾會再忍佢了。

大宅

咁睇來, 我真係唔可以放鬆...

平時我會叫佢手洗BB 衫, 佢會留到第二日上午洗, 但到星期六就會開機洗床圍, 咁那天的BB 衫就一齊放入洗完機洗...上星期六我見佢上午手洗BB 衫, 我下午就開機洗其它床圍及BB 衫, 仲諗緊好唔好叫佢唔好用手洗, 等下午一次過機洗..

睇來都唔好竉壞佢...等佢勤力D...

工人都係會越做越LAZY...

子爵府

Joyyammama 發表於 16-11-14 18:58
都係睇實點,唔好太信任佢。我姐姐同你個差不多,我都有時會主動買野俾佢食,但唔好太過好。如果唔係佢會得 ...

我有時見姐姐照顧婆婆唔錯同幾辛苦。我都會買啲野比佢。當獎勵。

大宅

AMAAMA 發表於 16-11-11 23:33
大家好,剛剛加入BK,想分享下請左姐姐之後既生活。
3個月前,為左就黎出生既BB決定請姐姐。第一次請姐姐, ...

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

大宅

我都係有左BB所以請左個只有沙地經驗嘅姐姐,星期一接佢黎嘞,心情好緊張,因為咁多年我同老公都冇用過工人,我都準備左好多嘢比佢,希望我對佢好,佢都會對我地一家人好啦!

洋房

januscyy 發表於 16-11-13 00:54
我當初請工人都係咁
不過半年後還哂債,加上通常放星期日佢同d老死學壞哂
半年後就唔同哂
我而家都驚驚地。菲姐來左5個月了,一直都好好。上星期開始神神秘秘,全日單耳掛住earphone間斷地講電話。夜晚又係講到好夜,我起身喂奶(已5點)仲講緊。除左依樣就一切如常

複式洋房

回覆 AMAAMA 的帖子

唔怪得啦會自動波啦!

大宅

gugucat 發表於 16-11-19 05:48
我而家都驚驚地。菲姐來左5個月了,一直都好好。上星期開始神神秘秘,全日單耳掛住earphone間斷地講電話。 ...

我覺得要問下佢咩事,同埋唔好比佢工作時間講電話(even handfree)……咁夜都唔訓會影響日間工作

大宅

gugucat 發表於 16-11-19 05:48
我而家都驚驚地。菲姐來左5個月了,一直都好好。上星期開始神神秘秘,全日單耳掛住earphone間斷地講電話。 ...

我個姐姐都係五個月左右有古怪
野照做
但態度差左
一到六個月月問我攞passport 話想開戶口
後尾又有好多古怪野,似發脾氣咁
為免出事,所以炒左我自己湊番

首頁

尾頁

跳至