自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

Hirr 發表於 16-11-13 20:07
不如叫啲超級富戶公屋搬走,快好多,楂貴車
有啲公屋無人住,又唔很交出來
一叫佢地啲人搬就同你死過

是,常有人說看到公屋停車場有很多靚車!

男爵府

填錯資料就要人重新排過?個小朋友五年級生長期活動一間咁細嘅房,見到都覺得心痛。其實資料填錯冇得揾房屋署人攪咩?哩個政府到底攪緊乜架....養咁大班公僕一d都幫唔到有需要幫助嘅人。

男爵府

佢大女已經19歲,
但依家都未上到樓,
佢係咪又係新移民呀?

你地唔係好痛恨啲新移民一嚟香港就有樓架咩?
呢個等得耐又係政府唔啱呀?

子爵府

dearmm 發表於 16-11-13 21:19
唔明點解啲新移民咁快上樓!
知道有case, 女同大陸男結婚,生仔,全家攞綜援,阿B未兩歲就上樓。全家政府養 ...

因為有社工幫

珍珠宮

回覆:KCWO 的帖子

好似話1800

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我信阿爺報咋
希望阿爺明白香港地小人多
每日150已經頂唔順啦
唔好再加名名額

不是政治 這是民生

侯爵府

Super-Man 發表於 16-11-13 21:21
點解咁多地都唔起多d公屋? 睇到個心 up 哂
d 政棍公文袋環保組織吾比呀,佢地可能收左地惨商D黑金先咁盡力吾比政府揾地起公屋,理得D人住棺材劏房

大宅

414928 發表於 16-11-13 21:51
旁邊有棕地又代表咩?佢塊地係政府,政府就有權收翻,地係需要規劃的,而地下舖切的工程更加有先後的安排, ...

你啱,都係政府地,一邊係綠化地,一邊係棕地。
就好似銀行咁,要兩間公司其中一間要清盤還債,一間已經無發展空間,一間仲有啲價值,銀行叫邊間清盤都得,但只選前者會怪啲囉。
我都唔支持棕地優先發展,不過政府係欺善怕惡,個度17000單位減到4000,點都幫唔落。公屋咁重要,就更應該兩邊一齊發展,村民要搬,棕地都要收返。

補充資料:

綠化地帶的用途定義為「保育已建設地區/市區邊緣地區內的現有天然環境、防止市區式發展滲入這些地區,以及利用天然地理環境作為市區和近郊的發展區的界限,以抑制市區範圍的擴展及提供靜態康樂用地。」

棕地一詞現時並無劃一標準定義,不同司法管轄區所採用的定義各有不同。在英國,棕地泛指之前曾經發展並有潛力日後作重新發展的土地,但在美國,棕地則泛指受污染的廢棄工業用地,在清理後才適合作重新發展。

水晶宮

我唔係好信

wcpcelia    發表於 16-11-14 09:45

珍珠宮

JO_100 發表於 16-11-13 22:03
其實有冇房屋處嘅人解釋下?!
佢係因為入息吾同左再排定其他原因?
入息要排咁多年一定有變咖? 吾通排4-5 都 ...

係囉!唔明!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

littleyen 發表於 16-11-13 23:28
你啱,都係政府地,一邊係綠化地,一邊係棕地。
就好似銀行咁,要兩間公司其中一間要清盤還債,一間已經無 ...
政府講左唔係減係要先起4000個單位,點解一定要政府一次過同期起17000個單位,根本就係離地的想法,比政府一次收晒地都沒有足夠人力一次過起17000個單位啦,點解起樓先後次序都要市民批准?目的是又什麼?如果政府收左地日後唔收棕地起樓我都贊成到時要質問政府,但點解一定要掛鉤式全部收晒才叫合理?

大宅

回覆樓主:

我唔明一家四口住那麼細的屋都不丢棄没用的雜物,成屋都係雜物,可能收拾下環境冇咁惡劣。

大宅

ivory0915 發表於 16-11-13 21:20
有心做的話,酒樓炒散/傳菜,長期請人的。

唔好玩啦~成70歲點做!做傳菜炒散好辛苦ga~唔係肯做就得!係做唔黎~

男爵府

sonmummy 發表於 16-11-13 22:47
填錯資料就要人重新排過?個小朋友五年級生長期活動一間咁細嘅房,見到都覺得心痛。其實資料填錯冇得揾房屋 ...
2個人做野,我估入息超佐

侯爵府

回覆樓主:

悲情城市

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

KCWO 發表於 16-11-13 22:27
我冇睇电視,110呎租金多少?

連水電$6200.

諗落,又幾貴。 我識人在屯門市中心好企理大約8000就得。

子爵府

回覆樓主:

近排有親戚搬進新公屋,我多次上門幫手,乘升降機時聽到好多係新移民。何解咁快上到樓。

大宅

414928 發表於 16-11-13 23:35
政府講左唔係減係要先起4000個單位,點解一定要政府一次過同期起17000個單位,根本就係離地的想法,比政府 ...

我明你意思,不過呢件事係做得好肉酸,俾人迫問又話第一期,擠牙膏俾答覆,資訊唔公開。好多野令官民無哂互信,要建立互信好難,要摧毀就好易。

珍珠宮

BK Milk勳章

牛皇妹 發表於 16-11-13 21:34
起公屋都冇意思。起左都比大6人住晒

我都係咁諗,你睇個水泉澳就知,唉

大宅

鴨都拉 發表於 16-11-13 23:36
我唔明一家四口住那麼細的屋都不丢棄没用的雜物,成屋都係雜物,可能收拾下環境冇咁惡劣。
...

又窮又慳慣,唔捨得扔多

首頁
45678...12

尾頁

跳至