跳至

首頁

尾頁

大宅

已經上左幾堂,想分享比大家我既感受,$2800一個月8堂滌濤山,唔係最貴但都唔係平,排左兩個月先到我,本來以為真係甘爆,結果一上便覺中伏左⋯

1.一去到,就話我知要交兩個月錢即$5600,點解呢??因為原來如果唔讀要一個月前通知,變相即最少要讀兩個月!甘既玩法我真未試過⋯好,我照比。

2.上堂喇,我即時呆左,在場有5個小朋友,由眼睇9個月未識行既到差唔到兩歲都有,甘大差距既playgroup我真係未見過,我好奇怪甘老師仲可以點安排課程呢?結果當然係上堂時只有極少數小朋友跟到,有啲仲坐響度留口水啦!

3.佢地課堂一小時三十分鐘既堂係分四個環節,首先係英文外藉老師唱歌唱歌同唱歌,之後係國語老師唱歌唱歌同唱歌,我真唔明點解要唱足大半個鐘!小朋友開頭都會聽下,無耐已經雞飛狗走,老師照樣自己繼續唱!我地又要繼續捉馬騾!

然後就係勞作時間,比個成品樣本比你跟住做,對小朋友黎講係難的,而且時間短,所以幾乎都係家長做,老師會逐個過黎望下,最後就係玩樂時間,大慨半個鐘玩佢地既設施,個人認為係非常浪費時間,一夠鐘就老師會即刻叫拜拜。

除左以上,佢地上堂既地方係周圍擺滿玩具,識行既小朋友都會非常分心想去拎,我地捉小朋友已經非常吃力,由於年齡差距大氣氛真唔夠,老師令人感覺無咩熱情,做左就算甘。

我開始明點解要等兩個月,並非太爆,係唔夠學生開班先真,根本上我之前係好enjoy同小朋友上playgroup,但而家真係諗起都覺得唔想上,一上完兩個月會即走,番番去以前平民又溫馨的細公司playgroup好過~起碼小朋友可專心學野之外,我都無甘攰!

溫馨提示,可能有其他家長覺得好,但感受好個人既,以上只係我個人既感受!

別墅

我估大部份家長係為入學而報讀,因為學校寫明收生時會優先考慮曾入讀playgroup之學生,淨睇1至3歲同一班就知呢個play group唔係針對年齡,能力而tailor made 比小朋友

別墅

個人認為,上幼稚園嘅playgroup目的係1:想入讀嗰間幼稚園;2:間幼稚園收咗,想小朋友盡快適應幼稚園生活,到正式自己上學,唔會怕陌生而驚。

如果樓主嘅目的係1,咁就值得投資一下嘅。如果目的係2,咁就借上playgroup嘅時間,幫小朋友適應下,例如講比小朋友知唱遊時間要跟着老師做,story time要坐定定,唔可以係側邊玩玩具。其實有好多幼稚園課室都有好多玩具,咁依家家長慢慢教,都好過到時唔識規矩比老師話。

如果樓主上呢個playgroup嘅目的唔係1/2,又唔一定要上英/普playgroup,咁可能坊間其他playgroup會比較適合。

利申:我兩個小朋友都有上過安基司playgroup,同意仲有改善空間,而且唔同老師教都有唔同。但其實我幾enjoy去physical area玩,因為我啲小朋友同老師熟絡左之後會主動搵老師玩,小朋友細細個聽慣好的英文,建立好基礎。

大宅

Shadowbk 發表於 16-11-14 01:46
已經上左幾堂,想分享比大家我既感受,$2800一個月8堂滌濤山,唔係最貴但都唔係平,排左兩個月先到我,本來 ...

如果好似樓上咁講,相信目的1已經達到左...但到真係返學咁點算...

如果樓主鍾意呢間學校,當係了解多啲學校環境都好丫,我覺得係好好機會認識多啲老師同埋了解學校環境喎,因為到真係返n時,可能就冇乜咁既機會架啦。

別墅

回覆樓主:

有聽過讀咗佢哋playgroup嘅小朋友in n/k班都唔收,所以都好睇interview表現

別墅

我仔無讀n 班,見滌濤山國際班收左下午。

Playgroup 讀挪威國際,覺得唔錯,因為太細唔收既.

別墅

mtbb2014 發表於 16-11-16 13:08
有聽過讀咗佢哋playgroup嘅小朋友in n/k班都唔收,所以都好睇interview表現
Yes

大宅

jojosesame 發表於 16-12-19 01:02
我仔無讀n 班,見滌濤山國際班收左下午。

Playgroup 讀挪威國際,覺得唔錯,因為太細唔收既. ...
Hi, 我有興趣NIS playgroup, 打去問佢話都ok長waiting list...想請問你果陣係BB幾大開始報,同埋BB幾大時話有位?
thanks!

複式洋房

回覆 Shadowbk 的帖子

請問一下平民又溫馨的細公司playgroup係邊間呀?可以PM我嗎?

複式洋房

其實我想請教一下安基司有咩好呀?點解咁多家長想入呢間我覺得好貴喔

別墅

ireneneric 發表於 17-12-12 15:44
回覆 Shadowbk 的帖子

請問一下平民又溫馨的細公司playgroup係邊間呀?可以PM我嗎? ...
我女返過CD*A, 安*司同開*果playgroup,開*果MISS RITA 教得最好,你可試下。

大宅

ireneneric 發表於 17-12-12 15:50
其實我想請教一下安基司有咩好呀?點解咁多家長想入呢間我覺得好貴喔 ...

我有了解除貴之外其實好商業
又可能想派小學好D
所以佢未越來越貴

大宅

Shadowbk 發表於 16-11-14 01:46
已經上左幾堂,想分享比大家我既感受,$2800一個月8堂滌濤山,唔係最貴但都唔係平,排左兩個月先到我,本來 ...

我上過prai*e 佢中英文上堂
Cp*a全中文
這2間不錯但C真比較趕
全英文開心果

你後感我明白我有朋友上完係咁講
你可以去試下其他

複式洋房

Ling41412gi 發表於 17-12-12 17:39
又可能想派小學好D
所以佢未越來越貴

playgroup同派小學有乜關係?

大宅

jr7219hk 發表於 17-12-12 17:51
playgroup同派小學有乜關係?

上面有人問點解咁多人想入呢問學校

複式洋房

angeltabo 發表於 17-12-12 16:40
我女返過CD*A, 安*司同開*果playgroup,開*果MISS RITA 教得最好,你可試下。

謝謝你呀我仔仔都係上緊開c果⋯⋯miss rita好好呀

複式洋房

Ling41412gi 發表於 17-12-12 17:39
又可能想派小學好D
所以佢未越來越貴

我都覺得私校好貴呀
請問知唔知仁愛堂張慕良夫人定還是崇真會安仁幼兒學校讀n好呀?

大宅

ireneneric 發表於 17-12-13 12:05
我都覺得私校好貴呀
請問知唔知仁愛堂張慕良夫人定還是崇真會安仁幼兒學校讀n好呀?
...

聴好多媽媽講安仁不錯

複式洋房

Ling41412gi 發表於 17-12-13 12:10
聴好多媽媽講安仁不錯

Oh.....謝謝你呀(emoji)

別墅

rachelwmt 發表於 17-3-24 13:33
Hi, 我有興趣NIS playgroup, 打去問佢話都ok長waiting list...想請問你果陣係BB幾大開始報,同埋BB幾大時話 ...
即時有位 因為我時間較彈性

首頁

尾頁

跳至