論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

琴日炒左工人,agent 話會幫我地買機票,但今日打黎話工人搵埋朋友上去搞事,所以幫我俾左錢佢,我又怕工人同agent 夾埋我俾完錢又屈我機票,我可唔可以check 到工人係咪離左境架

象牙宮

Calbee759 發表於 16-11-20 18:29
琴日炒左工人,agent 話會幫我地買機票,但今日打黎話工人搵埋朋友上去搞事,所以幫我俾左錢佢,我又怕工人 ...

白紙黑字, 寫下對方簽收了那些款項。
人名, ID no. Passport no.

agent 話會幫我地買機票,agent 只會推介工作給工人。
除非工人沒雇主要 (0% 机會), 沒人請, 只要回國, 那時才需要机票的.

工人係咪離左境架, 就不會屈你么? dont be so naive.
工人要屈你...不用成本。 去勞工處, 開 file 就告雇主。
並享有延期权, (有 case 在身)留港至同雇主和解。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

你要問agent畀張證明你睇,agent畀錢工人時有沒有寫明是以錢代機票,及工人有沒有簽收,如有,就沒問題了。至於工人有沒有在限期前離境,我之前問過勞工處,佢話once你同佢簽左termination張野,大家既僱傭關係就結束,佢離開你家後攪咩都唔關你事,只要盡快通知入境處就得。所以根本唔使check佢有沒有離境,反而通知入境處張野係你自己send定agent send? 有沒有同agent confirm已send去入境處呀?

大宅

Calbee759 發表於 16-11-20 18:29
琴日炒左工人,agent 話會幫我地買機票,但今日打黎話工人搵埋朋友上去搞事,所以幫我俾左錢佢,我又怕工人 ...

咁攪笑, 你有無應承 agent 代你比錢個工人先? agent 比錢佢係 agent 既. 如果你有應承 agent 代你比錢個工人就係你既事, 問佢拿返收據咯.

別墅

WinnieCatCat 發表於 16-11-21 01:03
你要問agent畀張證明你睇,agent畀錢工人時有沒有寫明是以錢代機票,及工人有沒有簽收,如有,就沒問題了。 ...

我本來交俾agent 搞,但而家諗緊駛唔駛自己fax一次

別墅

warpaper 發表於 16-11-21 13:57
咁攪笑, 你有無應承 agent 代你比錢個工人先? agent 比錢佢係 agent 既. 如果你有應承 agent 代你比錢個 ...

就係無問我,我最擔心俾左錢之後又話無收過又要再俾過,我見好多jm 講過以錢代機票佢地唔認我地吹佢唔漲

大宅

開心吸收勳章

我以前問過勞工處, 之前好似有案例, 個工人收咗錢, 之後使晒, 無錢買機票, 個官要個僱主出錢買過張機票!

所以, 以後炒工人, 都係買張機票, 最多俾貴少少, 14日內可以改期. 如果唔係, 分分鐘要俾雙倍!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

正常結束雇傭關係既我會問姐姐想要機票定錢,但如果非一般既我一定唔會比錢代機票,出錢定票系雇主話事同決定。

咩都要白紙黑字好d,好多時agent同姐姐都系蛇鼠一鍋。

大宅

ay001 發表於 16-11-22 11:05
我以前問過勞工處, 之前好似有案例, 個工人收咗錢, 之後使晒, 無錢買機票, 個官要個僱主出錢買過張機票!

...

請問14日內可以改期的機票你係咪買過? 單程定來回? 去旅行社定要係航空公司買呢?

大宅

開心吸收勳章

我無買14日內可改期, 因為我之前嗰個工人, 佢係辭工返菲, 有指定日子. 不過, 我問過勞工處, 佢地建議買.

買單程就夠, 除非佢係做滿兩年放假返去, 如果唔係, 你只要負責佢來港及合約完結回國嘅機票.

我搵agent或者上網.

首頁

尾頁

跳至