懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我第一胎在私家開刀,本打算第二胎都係私家開刀,但東區話我第二胎都可選擇開刀,所以而家心大心細,因係政府慳唔少,但又怕醫生手勢唔好同埋護理無咁细心。

請問有在東區開刀生過的媽媽可分享一下嗎?

複式洋房

回覆樓主:

我14年係東區開刀生b,佢地係用唔駛拆線嗰隻,醫生姑娘都好好,住佐6晚,姑娘洗哂傷口先比我出院,唔需要再覆診

大宅

sallyfps 發表於 16-11-23 14:13
我第一胎在私家開刀,本打算第二胎都係私家開刀,但東區話我第二胎都可選擇開刀,所以而家心大心細,因係政 ...

我今年都係在東區開刀,感覺好好呀!醫生比我想像中後生,我唔知佢手勢算唔算好因為我係第一胎冇得比較。我覺得傷口唔算好痛,有止痛藥食住都可以接受。出院後我有去私家醫生覆診佢話我個表面傷口都埋得幾好。傷口都開得低,長度約長過iphone6+少少。

我係住特別病房(3個人一間房,裡面有獨立廁所同梳化),探病時間長好多(8am-9pm), 可能病人較大房少,所以感覺上姑娘同嬸嬸都照顧得好周到!初頭我乜都唔識,佢地好肯教我地點餵人奶,點樣換片同沖涼,有時聽到bb喊得太犀利都會入來睇吓洗唔洗幫手。夜晚可選擇把bb推返入bb房,咁自己就可以休息。遇啱日子仲有有產後運動班可以上。我住咗6日5夜,住到差d唔想走!唯一唔係幾好的就係d野唔係幾好食,不過對我影響唔大因爲我屋企人拎飯比我食的!午餐同晚餐有得揀餸,仲有上午茶同下午茶,實唔會餓親!

別墅

sallyfps 發表於 16-11-23 14:13
我第一胎在私家開刀,本打算第二胎都係私家開刀,但東區話我第二胎都可選擇開刀,所以而家心大心細,因係政 ...

去政府醫院生仔好睇彩數, 好彩的話你會找到資深的醫生,如果唔放心只能夠去私家醫院。

大宅

我今年9月都係東區開刀生, 又係住特別病房, 同我開刀位醫生個樣都好後生, 但手勢真係 第二日落床基本已無乜痛, 其他太太仲以為我順產, 後未同姑娘八卦下問左醫生叫咩名同咩年資, 先知佢原來做左超過十年仲要係副顧問醫生! 姑娘仲話我好彩原來佢做埋嗰個禮拜就出私家, 所以政府醫生嘅野真係可遇不可求, 下次再有要儲定彈藥搵番佢

複式洋房

mamaocean 發表於 16-12-1 12:54
我今年9月都係東區開刀生, 又係住特別病房, 同我開刀位醫生個樣都好後生, 但手勢真係 第 ...

點先可以住特別病房

複式洋房

blueaqua 發表於 16-11-30 23:30
我今年都係在東區開刀,感覺好好呀!醫生比我想像中後生,我唔知佢手勢算唔算好因為我係第一胎冇得比較。 ...

點先可以住特別病房

大宅

入院時同姑娘攞表申請

男爵府

blueaqua 發表於 16-11-30 23:30
我今年都係在東區開刀,感覺好好呀!醫生比我想像中後生,我唔知佢手勢算唔算好因為我係第一胎冇得比較。 ...

想問下出院個時幾錢?

大宅

D-chan 發表於 16-12-11 16:20
想問下出院個時幾錢?

$2400 一晚,我住咗6日5晚 (連開刀日)總共 $12000

男爵府

blueaqua 發表於 16-12-11 18:57
$2400 一晚,我住咗6日5晚 (連開刀日)總共 $12000

咁開完刀,有無點滴?定只得口服止痛藥?

男爵府

mamaocean 發表於 16-12-1 12:54
我今年9月都係東區開刀生, 又係住特別病房, 同我開刀位醫生個樣都好後生, 但手勢真係 第 ...

大宅

D-chan 發表於 16-12-11 19:12

我嗰時係口服止痛藥,一隻係 panadol, 另一隻係麻醉師開的特效藥

男爵府

引用:我今年9月都係東區開刀生,+又係住特別病房,

原帖由 mamaocean 於 16-12-01 發表
我諗係同一個醫生幫我哋開刀,我估我早你一星期生,因為醫生幫我開完刀過兩個禮拜就出私家

大宅

D-chan 發表於 16-12-11 19:12
我食到野就拆左個點滴, 係只有口服止痛藥, 但我唔太覺得痛

大宅

ariariel 發表於 16-12-12 15:12
我諗係同一個醫生幫我哋開刀,我估我早你一星期生,因為醫生幫我開完刀過兩個禮拜就出私家 ...
haha, 咁啱嘅, 你知唔知叫咩名? 係咪劉珮琪醫生呀

男爵府

引用:Quote:ariariel+發表於+16-12-12+15:12+我

原帖由 mamaocean 於 16-12-12 發表
haha, 咁啱嘅, 你知唔知叫咩名? 係咪劉珮琪醫生呀
係呀~

首頁

尾頁

跳至