懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家32w , 但照出來得29w
細左成3week, 得1.3kg
醫生話我可能下壓偏高,所以阿b 唔吸收.....
已經住過好幾次醫院觀察,
前2日醫生話好可能要催生,但我又擔心b 唔夠重要訓箱
有無媽媽有經驗大概會幾時催生?
同可唔可以順產呀?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我本身瘦,個肚勁細,所以8個月起叫我去返去醫院檢查,次次產檢都有照肚。由開始到32周都係中碼,但係bb後來吸收唔到變左細碼,36周時私家話細左3周幾,但係我瘦就唔驚,預計bb出世得5磅幾。

但到37周返醫院照,醫生話我胎水少左,肚圍仲得返3%,bb係肚入面吸收唔到,不如早啲生出黎養大佢比較好,安排左我37wk3d催生。我有b鏈,未打晒抗生素就生左,出黎得2.1kg, 所以bb要留係新生兒科房,要打抗生素同抽血檢查。結果除左輕,一切正常,但生完頭幾日正常會收水再輕啲先重返,醫院要求bb去返2.1kg先可以出院。最後我個仔住左7日。只有第1日要訓箱仔,同埋第4日照左一晚燈。

樓主唔洗太擔心,你仲有時間追,可以食多啲蛋,訓多啲長胎。記得飲多啲水呀。如果到時係好似我bb咁唔吸收,都唔係你既錯,醫生會比最合適既方法你

我係順產,其實佢細隻仲易生啦,不過人人對藥反應唔同,如果係開唔到度數,對催生藥反應唔夠強,或者穿水12小時內冇生到就好可能開刀。呢啲情況唔係催生都有機會遇上,所以唔洗諗咁多。

大宅

wawabbbb 發表於 16-11-30 11:48
而家32w , 但照出來得29w
細左成3week, 得1.3kg
醫生話我可能下壓偏高,所以阿b 唔吸收.....

我33week 個b又係1.4kg,我都好擔心

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:bb 偏細,催生

我個B都係細(正常範圍內),未夠37週政府已叫我催生。
我同家人同私家個醫生傾過,覺得冇必要。
之後每次政府產檢都講一樣說話,要我催生,我都一一拒絕。
我本身所有檢查都係正常過正常。政府要我催生理由係怕BB唔吸收,我係理解。但我拒絕既理由係我覺得自然到佢想出世時就出世係最好。私家醫生意見係,佢係偏細,但唔係冇長大,可能長得慢,但睇唔到佢有必要催生。(私家始終照得密見到多,佢會知得BB成長過程多D)加上我本人細粒,基因上個B比較細粒係可以理解。私家醫生提出兩個重點,第一,而家物資豐富,基本上再冇胃口都唔會有咩人係冇得食,所以唔會係媽媽唔夠營養。第二,如果BB真係唔夠營養或者吸收唔到,係會明顯頭大身細。因為BB會將僅有資源投放到腦部先。我個B係明顯成個人都細粒。佢可能吸引唔係好好,但唔係吸收唔到。所以睇唔到有任何迫切性要去到呢一步。除非有突發事情。
我比較相信我私家醫生講既。事實上,我而家39週,BB有慢慢長大。政府怕我B有事,隔日就叫我聽心跳,加上兩邊產檢,BB都一直健康正常。現在我在安心待產中。

以上係我經驗,不一定準確,但可比你參考。

大宅

我仔由26週開始就細左2WKS, 之後去到37週催生細左成個幾月, 出生得1.58KG
所以一出生訓箱, 到2KG先可以出院, 用左25日時間先儲肥到佢

醫生建議催生原因係因為既然係個胎到唔吸引, 不如早少少拎出黎谷肥佢

有D媽媽會話食多D蛋白等等谷肥個B, 但當你個B吸收唔到時, 根本係食咩都無用, 繼續留係你個肚都心掛掛, 不如37週一足月就催生.

有個好處係..果時我B太細, 結果我開左2度就生得, 用左一分鐘....

大宅

liverpoolpool 發表於 16-11-30 14:57
我仔由26週開始就細左2WKS, 之後去到37週催生細左成個幾月, 出生得1.58KG
所以一出生訓箱, 到2KG先可以出院 ...

本身媽媽個肚係咪都偏細啊?

大宅

minacalvinbb 發表於 16-11-30 15:36
本身媽媽個肚係咪都偏細啊?

個肚好細, 37WKS好似人地6, 7個月大
但我覺得睇媽媽肚SIZE係唔可以作準
我果時係瑪嘉烈每星期都要照超聲波, KEEP MON住, 醫生見阿B一直都有長到, 雖然係慢, 但都有長, 所以等到足月先催生
足月代表D器宮等等發展都成熟晒, 所以都OK
SO FAR我仔而家18MTHS, 係一直好瘦, 但其他野都正常

禁止訪問

伯爵府

如果唔信政府就搵個私家跟實啲

當然有啲case係媽媽細粒, 所以胎都偏細
但醫生最怕係胎盤有問題, 如提早老化
最可怕既後果可以係供氧不足令胎兒有生命危險。
早左出世但而家醫療都好好, 大部分都只係要谷肥返就可以回家
但如果係子宮內供血有問題, 到媽媽感到不妥當時, bb好有可能已經出事

但當然可能係超聲波都有問題, 我嗰陣過期未生要照, 話仔個肚圍得32週, 可能唔夠5磅, 嚇到我係咁喊
第二日催生, 都有6.8, 正常冇事
所以都係搵個私家睇密啲, 拎個2nd opinion

大宅

liverpoolpool 發表於 16-11-30 14:57
所以一出生訓箱, 到2KG先可以出院 ...

我都係由二十幾week 開始落後個幾星期
到而家32w 落後3星期,愈來愈多...
醫生都話我個肚偏細
我諗到37w 足月個陣可能同你一樣差一個月

由發現落後開始已經食返好多蛋,日日都飲2盒奶以上,又有飲花膠湯,食牛肉,但就點都唔係好吸收咁,我自己都係肥得個幾磅....

加上而家下壓成日都有d 高,唯有希望捱到37w 足月啦

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實都同妳身型體質有關,好似我咁,瘦就好易,肥就好難,我本身食野比人多,但唔吸收,頭3個月作嘔就已經輕左5點幾公斤,到臨生先得48kg, 咁連媽咪自己都吸收唔好既,仲有幾多營養會比到bb呢?如果係好似我咁既體質,就真係早啲生出黎比較好。

大宅

Purple_0322 發表於 16-11-30 19:03
其實都同妳身型體質有關,好似我咁,瘦就好易,肥就好難,我本身食野比人多,但唔吸收,頭3個月作嘔就已經 ...

嗯,我諗我同你體型都差不多
本身都細粒,瘦就易,肥好難

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

32W,偏細都要催生,問醫生可唔可以遲D,養大個胎再出世。

複式洋房

rachel_tim 發表於 16-11-30 18:43
如果唔信政府就搵個私家跟實啲

當然有啲case係媽媽細粒, 所以胎都偏細

想問知唔知幾磅以上不用訓箱?

伯爵府

Susanneiu 發表於 16-12-1 18:34
想問知唔知幾磅以上不用訓箱?

我都唔清楚, 但訓箱唔係重點

重點應該係要早啲生既話, 肺功能同食奶能力要考慮
早產可能要用一排氧氣, 食奶亦可能要用胃喉。
所以要好好同醫生溝通, 問佢如果要早出世, 可能會遇到咩問題。

複式洋房

rachel_tim 發表於 16-12-1 19:38
我都唔清楚, 但訓箱唔係重點

重點應該係要早啲生既話, 肺功能同食奶能力要考慮

佢又無話叫我早出世! 我12月20號開刀! 38w2d! 重有19日! 係驚佢偏輕

大宅

我睇完私家,都話細2-3星期,政府話觀察下,可能要到38週催生,
我估出世唔夠5磅,我都好擔心,而家36週先4磅重....

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:我睇完私家,都話細2-3星期,政府話觀察下

原帖由 appleng2127 於 16-12-01 發表
我睇完私家,都話細2-3星期,政府話觀察下,可能要到38週催生,
我估出世唔夠5磅,我都好擔心,而家36週先4 ...
我37週時都係得4磅咋。今日未到39周左右已經5磅幾喇。

伯爵府

Susanneiu 發表於 16-12-1 20:28
佢又無話叫我早出世! 我12月20號開刀! 38w2d! 重有19日! 係驚佢偏輕

咁係咁食長胎野。 其實細少少唔怕既。 只係冇8磅嗰啲咁(好睇)

別墅

回覆:bb 偏細,催生

我由35週開始阿細2週,本身細粒到37週,超聲波見阿冇長,肚圍細3週,吸不到營養,可能得4磅,最後38週催生,阿B出來2.56kg,細但正常……

真係要食同瞓多d

首頁

尾頁

跳至