嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

多謝你既分享,而家真係好多小朋友眼睛有問題吖

複式洋房

hoiyingying 發表於 17-1-7 17:56
係邊間醫院做手術?thx

我係浸會,dr 劉係浸會同法國都有

我覺得浸會 d 姑娘都好 nice :mother:

複式洋房

請問關於放大瞳孔去驗眼方面問題,用Atropine滴三日,那麼去私家看,醫生開了藥水自己返去滴三天,還是要診所里,滴三次就驗?

複式洋房

seeninechan 發表於 17-2-14 23:35
請問關於放大瞳孔去驗眼方面問題,用Atropine滴三日,那麼去私家看,醫生開了藥水自己返去滴三天,還是要診 ...

2 樣野來的,一個係 15 分鐘滴一次
一個係拎返去滴 3 日

要驗眼底 check 度數最準確一定係拎返去要滴 3 日!

但小朋友幾大?會唔會有可能大個 d 可以只‘滴 15 分鐘果個?你可以問下 doc

複式洋房

另外想問下,两歲的小朋友合作性低,醫生是否也有儀器可以驗到眼,不會白睇醫生,而驗唔到一個準確的度數。是否做了眼底檢查,基本上知道斗鷄眼的原因。而判斷要做手術還是戴眼鏡

複式洋房

seeninechan 發表於 17-2-14 23:41
另外想問下,两歲的小朋友合作性低,醫生是否也有儀器可以驗到眼,不會白睇醫生,而驗唔到一個準確的度數。 ...

準確 d 黎講先天性嘅係驗邊隻斜視,原因就無得解。後天我唔清楚。

我家大小姐非常唔合作:
程序:
滴 3 日眼藥水,早晚一次

去到見視光師,唔肯驗

食藥瞓覺結果嘔唒出黎

喊足一個鐘後攰到暈左

零反應俾我抱入去俾 doc 驗眼度度數

ps 部機要對瞳孔幾個位幾秒先 read 到

如有野食,玩具等吸引到固然好,無就要狠心點。如你位 doc 無俾藥依樣野咁要問點先度到度數。

複式洋房

我囡26個月,早幾日去政府check, 唔係好合作,視光師同佢check, 唔肯跟指示。到見醫生,加做refration.我怕佢又唔合作,驗唔到,所以拒絕滴眼。再返入去見醫生,佢俾支眼水,叫我返去同b,滴,迟些再返去check.但我唔明,現埸滴,過一陣,可以驗眼,点解拎返去,要滴三日。滴甘多,bb會否好唔舒服,更加抗拒返去檢查,更加不合作

複式洋房

宜家考慮好否看私家,醫生比較有經驗,有耐性,比較準確。始終眼睛好重要。如果私家,小朋友來說,边位比較合適

複式洋房

seeninechan 發表於 17-2-15 00:04
我囡26個月,早幾日去政府check, 唔係好合作,視光師同佢check, 唔肯跟指示。到見醫生,加做refration.我怕 ...

啊,唔同架。拎返去滴佢眼會濛,驗度數係必須的。15 分鐘果個 check 眼底,要度清度數一定要滴 3 日。

度數:小朋友有無弱視,深遠視等 (有 d 遠視可以帶眼鏡 cure)

我 suggest 私家政府兩睇
有時政府驗好 Hea

另外係吖,滴完 3 日小朋友會唔想你再搞佢對眼,會唔想驗都唔奇。所以我鐘意 dr. 劉 佢好細心,到最後先俾藥我個女食希望瞓左就可以驗。

如果內斜 26 個月其實算遲,手術一般 suggest age 1-2 做,早點 book 多個私家拎意見。

可上網睇下小朋友似係邊類斜視,政府未必下下解釋得咁詳細

複式洋房

差不多两歲才發現有左邊内斜視,聽完你講,我就試下两邊睇。之後有疑問再請教你。謝謝!

複式洋房

甘细個要做手術,一定好心痛。斜視為何要做手術,戴眼镜是否也可行,對比起來可能慢些。

複式洋房

seeninechan 發表於 17-2-15 00:47
甘细個要做手術,一定好心痛。斜視為何要做手術,戴眼镜是否也可行,對比起來可能慢些。 ...

如果係深遠視帶眼鏡都有機,無深遠視就可能要手術。

要睇係邊隻內斜:有調節性同非調節。仲有,手術通常做 2 隻眼,似搖搖板咁要攞平衡。

擔心內赤實有
但換個角度諗,睇野同行路食飯一樣都要學。你小朋友一路以黎睇野有偏差,會影響佢立體感,無論最后係帶眼鏡定手術都需要陪佢周圍去睇多 d 練下眼,等佢適應。

加油啊!

複式洋房

斜視會做什麼手術?是否注射一些物質入眼,令眼肌放鬆?

複式洋房

seeninechan 發表於 17-2-15 12:23
斜視會做什麼手術?是否注射一些物質入眼,令眼肌放鬆?

nono that's botox!!! 就係政府叫我試,但我上網睇左好多研究資料,大多數成功案例係 9 個月大前做!

手術會係眼頭角落開一細刀,如係肌肉太緊會移後肌肉。你睇左私家,睇下佢估計 bb 係邊類先。唔好嚇自己

大宅

回覆樓主:

我仔今日睇完眼科醫院,有成四百幾度遠視,可能係呢個原因有內斜視,醫生話戴眼鏡去矯正斜視問題,而遠視有機會大個D會淺D,勁擔心

複式洋房

CLJ 發表於 17-2-15 12:31
我仔今日睇完眼科醫院,有成四百幾度遠視,可能係呢個原因有內斜視,醫生話戴眼鏡去矯正斜視問題,而遠視有 ...

深遠視可帶眼鏡唔洗捱一刀
有無話係咪調節性?
我依稀記得調節性都分2隻,一隻帶左可 cure 一隻帶左改進 d 可能都要做手術。

dr 仲有無講咩?

唔洗太擔心 (好廢話我知)

有無上網搵過資料?
英文會多 d
內斜係 esotropia

你知係邊隻後 (先天性,調節性,非調節都唔同學名) 跟學名同你小朋友年齡 search 會多 d info

medically speaking 原來真係唔係大件事 (做完 3 日 research 發現) 但做父母就擔心死,覺得好大個決定要幫個女揀。

托賴佢復完得好好
整張 before and after
分別其實好明顯 (左眼超勁)
做唒 2 隻眼,手術全程 1.5 小時

複式洋房

你囡囡應該好细個就做。健康精靈,good. 要做手術真係好担心,有朋友個仔全身麻,差D唔識醒。

複式洋房

請問2歲小朋友眼藥水Atropine 浓度是幾多?醫生俾我果支是1%,早晚滴,滴三天。上網睇,小朋友用0.125%~0.5%

大宅

BB防敏心得分享勳章

klhknz 發表於 16-12-6 18:25
內斜係眼珠成日貼左向內 (近鼻)

我睇左 3 位:

想問下醫生檢查分別收費如何?

我已經有係tm眼科跟進,但係又滴過藥檢查,又做過眼底都話無事(話鼻扁視覺影響),但我自己幫佢影相,總覺得有小小。

細個時仲嚴重 但二隻眼皮不一樣
而家大左兩隻都雙眼皮

大宅

回覆樓主:

我個女就黎9個月,我發現佢好攰,發吽豆既時候,有一邊眼係向外,但叫佢幾聲or 行近少少又無問題,我都擔心佢係斜視

首頁

尾頁

跳至