跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同上 覺得棄粉神好似好可惜咁 但優質又有優質的好

複式洋房

大小笨象 發表於 16-12-6 14:55
同上 覺得棄粉神好似好可惜咁 但優質又有優質的好

我個仔粉神後備pm,優質收左pm....
如果粉神有offer 比我....我都唔要lu
睇多左資料,覺得優質好D

別墅

回覆樓主:

兩間都有offer,雖然粉神遠啲,不過應該都會揀粉神,兩間口碑都好好,所以憑感覺算

大宅

jodiekho 發表於 16-12-6 22:43
我個仔粉神後備pm,優質收左pm....
如果粉神有offer 比我....我都唔要lu
睇多左資料,覺得優質好D

點解呢?

複式洋房

kabay 發表於 16-12-8 03:40
點解呢?

神粉係間happy school....課程太淺銜接小學不足夠....優質每天有英文堂..其實我覺得神粉只係有間神粉小學加5分做賣點....但神粉小學又唔見得係好好既小學....相反優質有機會上正慧果D一線小學Percentage較高,純粹個人見解,不喜勿插

大宅

jodiekho 發表於 16-12-8 11:10
神粉係間happy school....課程太淺銜接小學不足夠....優質每天有英文堂..其實我覺得神粉只係有間神粉小學 ...

我就係見有朋友粉幼去神小活動教學都話跟得辛苦,神小升中又唔見得派得好,但唔明點解咁多人揀神幼,我女就係優質去正慧覺得涵接得幾好,同埋正慧升中派得亦唔錯

複式洋房

iamrainbow 發表於 16-12-9 23:53
我就係見有朋友粉幼去神小活動教學都話跟得辛苦,神小升中又唔見得派得好,但唔明點解咁多人揀神幼,我女 ...

別墅

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

兩間學校都唔錯既。上年粉神am。優質am。我揀左粉神。我囡讀左1年。我揀粉神唔係因為神小。係欣賞粉神既活動配合課程。幼稚園階段小朋友要培養自信。見老師對學生既關顧。我係放心既。而happy唔等於課程淺。在我個人角度。粉神小朋友既happy係樂於學校既活動。樂於上學。家長要認清自己小朋友既個性和需要。希望妳地都揀到合適自己小朋友既幼稚園啦!

子爵府

回覆 jwjody 的帖子

絕對贊同!其實神幼啲同學仔派位成績都唔差的,一樣好多人派到自己心儀的小學....

別墅

有次見到粉神成班操場唱歌,老師彈琴,好開心呢⋯⋯睇到老師好有愛心

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我以前都聽好多家長講粉神程度淺,跟唔上小學,
阿囡入咗正慧之後(阿囡唔係讀粉神,又唔係讀優質),我識咗幾個唔同年級的家長,佢哋小朋友係正慧成績好好,係品學兼優,成日上台攞獎,其中有兩個都係粉神畢業,我問佢哋當初升小一辛唔辛苦,佢哋都話完全無問題,我當時心中有些驚訝,之後令我對粉神改觀

男爵府

我囡囡係粉神畢業生,今年小學三年級,想當年只心儀一間直資PKC,所以只考咗一間,成功入咗。

由於當時佢K3已搬出大埔,又俾佢自行得15分抽中眾人話難過中六合彩嘅教育大學內嘅Jcps。

我想多謝當年王校長同我分析兩校,最終我選擇咗Jcps,因為有細佬跟尾而且兩間學校路線相約。

其實活動教學並不代表淺易,只係教學模式比較輕鬆,注重大小肌發展以及著重活腦。

粉神係一間好好嘅幼稚園,小朋友品格都培育得好好。老師校長姨姨全部都好似一家人一樣,好nice好有愛心。

粉神生其實並不遜色,只不過大部人對活動教學嘅誤解,以為功課多,教材深就係叻叻。
功課少同唔學誇齡嘢,就等於無學到嘢,水皮。

對我嚟講,每個小朋友都係獨特及不同嘅,所以學習路上,我絶對相信「因材施教」同品德培養嘅重要性,因為對小朋友有深遠影響。

Sorry離曬題(emoji)。

大家共勉之
***人神共憤!!!香港媽媽聲援台灣小寶貝王昊案,支持保護兒童,嚴懲虐殺***

別墅

CyHgMaMa 發表於 16-12-16 03:19
我囡囡係粉神畢業生,今年小學三年級,想當年只心儀一間直資PKC,所以只考咗一間,成功入咗。

由於當時佢K ...

認同,講得好岩!

別墅

BK Milk勳章

回覆樓主:

優質下午班超級之多大陸人,學校係將b6放晒下午班,日日見到下午班db6媽拎住水貨一車車帶住自己小朋友著晒校服係公園玩,又勁無禮貌!相反粉神最起碼無b6,所以我揀一定會係粉神!

首頁

尾頁

跳至