網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有任何問題,歡迎回帖問。

分享一下:選集運公司小小秘訣。

第一:倉最好在深圳,其次東莞
因為深圳近香港,路程近,時效快, 油費平。

第二:自取點近自己或派送免費(量大)

第三:集運最好用會員編號或買家旺旺名,整理各人貨物。(用旺旺名都易出錯,因為d名好易有類似,只是名後數字不同,所以好易睇錯。物流號數字太多,
核對比較麻煩。用戶名編號,如叫13579.
快遞派左一大堆貨,分流貨時用大頭筆寫在貨上寫13579,然後按數字次序放一個位置,如13000~13999會員放g位14000~14999放h位。咁找貨就方便。同埋集合出貨時,對一對會員編號及用戶名是否一致。這便會大大減少出錯情況。如做集運公司的你,見到呢段說話,可以考慮採用呢個方案,特別係呢期好易發生抽獎的公司,公司用電子化可忽略這事)

第四:要有客服即時通聯絡方法(最好係大陸倉那邊)(呢期幾間客服唔應機,好多時呢d係香港客服,香港都係叫大陸跟進,多左一重,效果係差d)

第五:價錢合理(首重$HKD8~10),貴過呢個價唔係問題,但要有相應服務提供:如app,客服短時間回覆及解決問題,時效。

第六:有app使用

利申:非集運打手。
唔好問我用邊間,我唔會答既。
其一:費事俾人話打手。
其二:唔想你地迫爆個倉。
其三:上面有貼士,自己找下啦。

純粹想開心share,希望沒犯板規啦。
犯左板規,請通知修正或幫我修正,謝謝。

圖中紅線係呢期雙11 有爆倉情況的公司。大時大節(雙12,雙11)慎用.

複式洋房

回覆樓主:

有沒人有問題想問???

首頁

尾頁

跳至