想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

2017.01.03驗到紅D 3日內加深左,聽朋友意見一於驗綠D

一 心雄心壯志力追第二胎,由上年12月開始,試左3個月,睇中醫+針灸調理,之後再睇埋專科,食兩次排卵藥,轉埋另一個醫生,打足排卵針,到今次氹掂老公驗精,姑娘話老公報告唔錯,諗住博埋想做iui,結果出現排卵性出血,醫生都直接叫我放棄呢個cycle ,打得大劑量又驚會刺激過度,但75iu 又谷唔起,谷極都係細粒
醫生都講明我多囊咁,做iui都係無咩作用,講到明做ivf可能唯一方法,話我再試打針做促排又好,或者試iui,但到頭黎洗既錢仲多過ivf
。醫生言語間都講到我無咩寄望....佢話如果想再試都無咩機會,既然我唔會做ivf,iui 又幫唔到
我問醫生我仲可唔可自然有,我多囊,第一胎3年前自然有,試4個月
醫生話照開三個月排卵藥俾我

現在團火已經熄晒,再追都無意思

大宅

kathylala 發表於 16-12-8 19:55
一心雄心壯志力追第二胎,由上年12月開始,試左3個月,睇中醫+針灸調理,之後再睇埋專科,食兩次排卵藥,轉 ...

唔好咁啦,或者暫且放低,同老公去玩下輕鬆下,無壓力無緊張情況下應該會易中好多。。。
我都係追緊第二個,年頭中過但可惜最後空心胎,到依家已經試左7個cycle,但我未灰心架,繼續努力緊。。。。。
你都加油呀

子爵府

畀面勳章

cherry車厘 發表於 16-12-9 00:33
唔好咁啦,或者暫且放低,同老公去玩下輕鬆下,無壓力無緊張情況下應該會易中好多。。。
我都係追緊第二個 ...

心態真係追到灰,暫時一片空白
調節下唔再著眼於再追既態度

你都繼續加油

男爵府

回覆樓主:

我都試左3年幾,係有灰心既時候
要相信小bb會係適當時候出現

子爵府

畀面勳章

kvvvcheung 發表於 16-12-9 08:42
我都試左3年幾,係有灰心既時候
要相信小bb會係適當時候出現

我都明白
尤其我多囊(生完後先有)

之後安排下做運動會唔會好D,旅行老公就唔想住
但確實真係好需要relax,放一放鬆

大宅

回覆 kathylala 的帖子

抱住自然BINGO心態,咁你玩紅D係咪都 睇唔到深粗?
每個月放棄都要照做果幾樣野, 一深粗就行埋
我都照中藥,黑豆芝麻粉,紅糖薑茶,花膠,
今個CYCLE 會加多D旦白質,旦,奶果類

我係今年四月去試第二胎,買左添寶坊
今日DAY 1, 聽日又要補買GNC藥丸比老公,因為食哂
佢10月既精子款告也好好,我們是同道中人

禁止訪問

別墅

我都試左2年,呢2年自然流+宮外。但我無放棄。我決定ivf。依家身丈在台灣準備去初診。如果連ivf都唔得我先放棄。起碼我已經盡晒全力。

子爵府

畀面勳章

kitty12636 發表於 16-12-9 12:14
我都試左2年,呢2年自然流+宮外。但我無放棄。我決定ivf。依家身丈在台灣準備去初診。如果連ivf都唔得我先 ...

台灣技術唔錯,我都有唔少朋友過去做都成功
希望你順順利利

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有我陪你

子爵府

畀面勳章

木妙妙 發表於 16-12-9 11:54
回覆 kathylala 的帖子

抱住自然BINGO心態,咁你玩紅D係咪都 睇唔到深粗?

我由追第二胎後,cycle 40-50日,紅d係長期有線,深
之後我好正視問題搵中醫調,做埋針灸, 無改善一樣長週期
我就照埋輸卵管,驗血,AMH輕微多囊, LH,FSH都正常

咁開始睇專科
先睇謝靜兒,食2次2隻不同排卵藥打破針,塞小白球
後睇陳億仕,打足2cycle ,每次都13日排卵針
我連氹掂老公驗丁,佢丁丁唔錯,活躍度70%,形態8
已決定做iui,但現在卵又谷唔起,又出血
心身疲勞,錢我唔後悔用左,應該都3-4萬,朋友都話夠晒本錢去台灣ivf
但老公抗拒,我又無可能放低個仔去
所以都預iui最後一搏

子爵府

畀面勳章

kamkam528 發表於 16-12-9 12:55
有我陪你

別墅

或者你試下用另一角度睇下, 你已經有一個仔仔, 已經好好了.

好多人差過你.

大把我地呢D年紀唔細但連一粒蛋都未出過...要睇人面色做人...唉...

侯爵府

親子王國15週年勳章

我都係追二胎。。。無動靜。。。睇左半年中醫都無,cycle一停中藥變返50日

諗緊的起心肝睇醫生。。。

睇會打排卵針的醫生好貴嗎?你咁樣試4個 cycle 已要3-4萬?

子爵府

畀面勳章

Palapachan 發表於 17-1-4 14:23
或者你試下用另一角度睇下, 你已經有一個仔仔, 已經好好了.

好多人差過你.

呢點我好明白,但個時真係好down
當我已經放棄
專科醫生都話我多囊難自己有,又話我必定2星期會黎m,叫我放棄呢個cycle,講明話再用排卵針都無咩作用,話到明ivf係我唯一方法
我就問左醫生呢三個月排卵藥,由12.10專心做運動減肥
但12.20我唔係快黎m,係有拉絲,紅D深粗,到21號100%深,我用藥後谷卵好耐無見過深粗,22號去左照卵泡未夠大,得13-16mm
只係20+23晚開左工,知自己難排出卵,要靠打破卵針,但諗住咩都唔再攪,下年再算
但個天仲有俾呢次機會我,俾我見到拉絲,去驗排卵,又以為個兩次開工無機會,都唔知排唔排到,幾時排
但我昨日驗到綠D有控
原想抱住放棄,個人放鬆晒,做下運動輕鬆仲有機會去攪咁多野

子爵府

畀面勳章

焦糖媽 發表於 17-1-4 14:37
我都係追二胎。。。無動靜。。。睇左半年中醫都無,cycle一停中藥變返50日

係呀,當初諗住睇專科食排卵藥唔會貴得去邊
但當個cycle谷唔起,要成日返去見醫生,診金都唔平
用藥兩個月又話谷得一粒唔得,叫我轉打針會增加機會
到頭黎都同食藥一樣
但最後我係自然叫糊中
有粒卵泡隔左兩個星期自己大
我成day27-28深粗,但我呢個cycle都40+日以上
你問我呢刻
我會覺得有d人食藥打針係可幫助易有,但不如你試下做運動,食得健康點去試,可能仲會有驚喜
一黎瘦身(但我呢兩至三星期只係輕左5勁,但一個聖誕節+元旦,狂歡過後重返晒),二黎有運動感覺好D

別墅

我有朋友都係多囊, 睇完西醫話內壁太厚, 做左手術刮埋宮, 不過都係無乜用, 之後轉睇中醫, 佢話呢個中醫有成功過案幫到好多多囊的成功懷孕

個醫師上過報紙的. 所以朋友去左試, 不過佢睇左兩次話唔夾佢, 兼幾貴, 每次都要千幾蚊先落到樓...

如果你有興趣我先幫你問下朋友

大宅

kathylala 發表於 17-1-4 14:38
呢點我好明白,但個時真係好down
當我已經放棄
專科醫生都話我多囊難自己有,又話我必定2星期會黎m,叫我 ...

咁你係咪會約陳億仕覆診呀?會唔會有嘢安胎呀?

侯爵府

親子王國15週年勳章

kathylala 發表於 17-1-4 14:43

係呀,當初諗住睇專科食排卵藥唔會貴得去邊

祝痴實!

原來食藥都會要成日去覆診,咁真係條數好襟計!好,做運動點都對身體好,就算唔為生b都有幫助

子爵府

畀面勳章

果林 發表於 17-1-4 14:47
咁你係咪會約陳億仕覆診呀?會唔會有嘢安胎呀?

唔會啦,我等綠D深晒等去搵診所醫生開紙,到時卜返自己個婦產科醫生
既然我自然有,我估黃體都夠,我就自己多食增加黃體食物
保持輕鬆愉快心情,唔會再攪咁多野
係可塞小白球,但我覺得我無必要塞

首頁

尾頁

跳至