樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

係我社工唔想幫我搞,定係真係咁難?佢情願同我申請住臨時宿舍,都唔幫我搞,間間宿舍都唔住得耐,我住得幾多次宿舍吖?

伯爵府

回覆樓主:

如果佢只幫你申請宿舍,咁可能真係只能這樣,你每住一次宿舍都要申請吧?如他可以幫你搞體恤安置,一次幫你搞完可能佢做得仲少野。

不如你自己去排左公屋先啦!

大宅

hanbb 發表於 16-12-8 22:41
如果佢只幫你申請宿舍,咁可能真係只能這樣,你每住一次宿舍都要申請吧?如他可以幫你搞體恤安置,一次幫你 ...

我自己有排公屋,排左幾年。
我覺得佢係覺得我想呃公屋,兩個月前我生bb,我都被迫係醫院住多幾日,因為佢未揾到一間宿舍可以俾bb住!如果我係有得住,我駛咩住宿舍?我唔明係我無地方住都係唔合資格定係根本個社工無心幫我。有次見佢,佢仲主動話我無資格申請綜緩,但我從來我諗過申請

男爵府

回覆樓主:

可能你未夠慘,我見我教會個教友比老公打,然後經常報警入院話自己有幻聽,之後搵社工申請離婚,申請綜緩,公屋等.8個月就上樓了.申請期間,佢都好似係住婦女唔知咩宿舍

大宅

yanyanb0401 發表於 16-12-9 01:02
可能你未夠慘,我見我教會個教友比老公打,然後經常報警入院話自己有幻聽,之後搵社工申請離婚,申請綜緩, ...

我無俾老公打,但俾第二個人打 都有報警,精神科我都有睇開,都係因為俾某人打,有屋企問題先搞到要睇醫生。可能我唔識厚面皮掛……因為其實我唔覺得自己好慘,我唔識係個社工面前要生要死

大宅

鰻魚壽司 發表於 16-12-9 01:10
我無俾老公打,但俾第二個人打 都有報警,精神科我都有睇開,都係因為俾某人打,有屋企問 ...
問問社工睇下排緊呢幾年安唔安排到入中轉屋住住先?睇你情況又有比人打又有睇醫生,情況都未算太普通,我覺得關鍵係你自己堅強的程度, 有d人遇到呢d情況會崩潰會癲會日日喊苦想死完全受唔到, 哥d就有機會體恤安置lor…睇樓主行文講野都仲好正常有文有路又唔會做戲誇張法自己慘情,自然社工會覺得你仲受得,未真係咁迫切需要體恤安置…

男爵府

好同情你
你要堅強, 加油呀

伯爵府

回覆樓主:

既然你有睇開精神科,咁你下次直接問下醫生啦!如果醫生覺得你病重,係可以幫你寫紙轉介醫務社工和幫你寫報告。

伯爵府

回覆樓主:

還有,無地方住不是申請體恤安置的理由,因為你仍可出去租地方住。

伯爵府

回覆樓主:

還有,無地方住不是申請體恤安置的理由,因為你仍可出去租地方住。

複式洋房

回覆樓主:

其實我覺得而家啲社工係唔想咁多野做
又要寫report又要幫你跟進
1單case 起碼跟佢成年
寧願唔開file
水走你就算
好多跟本都唔係抱住幫人既心態
幫啲新移民反而好勇躍。。唔知博咩咁
純粹個人感覺。。

別墅

Xmas吸收勳章

我都想搵社工幫手啊,但是唔知去邊度搵啊!

複式洋房

amycheng126 發表於 16-12-9 23:11
我都想搵社工幫手啊,但是唔知去邊度搵啊!

社會福利署

別墅

Xmas吸收勳章

鰻魚壽司 發表於 16-12-8 21:26
係我社工唔想幫我搞,定係真係咁難?佢情願同我申請住臨時宿舍,都唔幫我搞,間間宿舍都唔住得耐,我住得幾 ...

我覺得真的好難啊。我同社工講我D仔女BB都受到威脅啊。每日提心吊膽過日子,都唔寫,距要我去睇心理醫生,先可以有機會幫我,好難過

大宅

amycheng126 發表於 16-12-12 14:04
我覺得真的好難啊。我同社工講我D仔女BB都受到威脅啊。每日提心吊膽過日子,都唔寫,距要我去睇心理醫生, ...
社工都冇做錯啦, 因為講到提心吊膽呢d算係心理問題, 其實已經跳出左「社會因素」唔太屬於社工範圍之內,佢寫埋落去其實都不會受理, 就算佢寫比房署, 房署都係要返心理醫生report哥d…影響到心理就應該去睇心理醫生, 心理醫生覺得你有需要, 有醫生support房署先再考慮. 我覺得咁樣做都係好事黎, 要是體恤安置太容易成功, 更多人利用呢個途徑提早上樓, 用唔到呢個途徑的人就會更耐上唔到樓…

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至