跳至

首頁

尾頁

大宅

大家覺得胡少渠好d, 定係梁周好d呢??

別墅

加菲BB 發表於 16-12-9 12:01
大家覺得胡少渠好d, 定係梁周好d呢??

2間都好

大宅

回覆樓主:

胡小

大宅

回覆樓主:

兩間唔同區,但都係好學校

大宅

回覆樓主:

胡少渠有幾多派band 1中學?

大宅

回覆樓主:

兩間相比,胡小會讀得輕鬆啲,可以考慮將來喜歡保良定順記,因升中有聯繫。若這兩間要揀,個人比較喜歡梁周

大宅

回覆樓主:

兩間相比,胡小會讀得輕鬆啲,可以考慮將來喜歡保良定順記,因升中有聯繫。若這兩間要揀,個人比較喜歡梁周

大宅

Kalongmama 發表於 16-12-13 09:09
兩間相比,胡小會讀得輕鬆啲,可以考慮將來喜歡保良定順記,因升中有聯繫。若這兩間要揀,個人比較喜歡梁周 ...

胡小升順中嘅%唔知有幾多,因為有何小李小成績都比佢好,所以未必咁易升到順中
我反而想知胡小有幾多升到band 1

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

胡小輕鬆,其中一日早放,用嚟學興趣班一流,書法歷年來全港冠軍。梁周程度深啲,對市中心嘅人嚟講遠啲。大家都各自有聯繫中學,睇吓邊間啱你心水。

順記2間中學每間有21個聯繫位俾何小/李金/胡小分。但小心,呢3間band 1 數目相差頗遠,聽聞9x/6x/4x。

而百周同董玉娣亦各自有21個聯繫位俾梁周同另外4間保記小學分。梁周係龍頭,band 1生亦聽聞有接近80.

聯繫位喺band 1階段已派晒,所以band 2 唔駛諗(譚中今年至首次試過派到band 2頭)

調轉諗,如果小朋友讀得書,去邊間都冇所謂,最緊要就腳。

純粹個人意見

大宅

sensei 發表於 16-12-19 07:31
胡小輕鬆,其中一日早放,用嚟學興趣班一流,書法歷年來全港冠軍。梁周程度深啲,對市中心嘅人嚟講遠啲。大 ...

請問其他保良局?如馮李,莊小

子爵府

sensei 發表於 16-12-19 07:31
胡小輕鬆,其中一日早放,用嚟學興趣班一流,書法歷年來全港冠軍。梁周程度深啲,對市中心嘅人嚟講遠啲。大 ...

"順記2間中學每間有21個聯繫位俾何小/李金/胡小分。但小心,呢3間band 1 數目相差頗遠,聽聞9x/6x/4x。"

因為3間全級人數都相差頗遠。不過確實何小Band1 比例係最多。

譚中收了band 2 頭?
我估係學校估banding保守左, 其實每年banding比例都會有升有跌, 好睇師兄姊pre S1 考得好唔好。有機會果個學生本身就係band 1尾。所以派到位比佢。

胡小除左書法歷年來全港冠軍之外, 乒乓球都係屯門區歷年團體冠軍, 仲有創意科技機器人賽事亦遠赴美國, 中國等參賽, 都得到獎項。仲有舞龍隊上年攞全港舞龍比賽冠軍。

別墅

bestwish 發表於 16-12-19 09:32
"順記2間中學每間有21個聯繫位俾何小/李金/胡小分。但小心,呢3間band 1 數目相差頗遠,聽聞9x/6x/4x。"

...

全部正確!

複式洋房

梁周係母校,係咪第一round一定會揀梁周?
但我住市中心又真係有d遠
讀梁李上胡小係咪有so?
你係我會點揀?

複式洋房

Hopi 發表於 16-12-22 08:17

胡小缺點是校舍比其他屯門區校舍細好多。
其餘整體也不錯。

男爵府

好媽媽勳章

Hopi 發表於 16-12-22 08:17

睇你想父母畢業生20分大啲機會抽梁周,定近啲搏胡少。20分未必必入,不過大啲機會抽咁。

男爵府

好媽媽勳章

bestwish 發表於 16-12-19 09:32

...

係譚中升中座談會回應家長發問時承認有收band 2頭。校長喺屬會小學升中座談會時有講過,因今年部份bandc1生驚派唔倒,轉咗報去其他中學,雖然明明有機會。今年升中人數最少,其實好有機。

子爵府

sensei 發表於 16-12-26 20:53
係譚中升中座談會回應家長發問時承認有收band 2頭。校長喺屬會小學升中座談會時有講過,因今年部份bandc1 ...

個人認為, 譚中一日唔轉全英中, 好快比其他BAND 1尾學校追上嚟, 因為稍為叻小小既學生會揀全英, 但唔叻既學生又驚讀唔掂譚中, 因為坊間評為 band 1B 學校。 變相禁樣反而可能收左D執死雞既band 2生。 似譚中校長講既情況。

我都好期待譚中可以轉全英中。

別墅

bestwish 發表於 16-12-28 12:08
個人認為, 譚中一日唔轉全英中, 好快比其他BAND 1尾學校追上嚟, 因為稍為叻小小既學生會揀全英, 但唔叻既 ...
同意 ! 好多BAND 1生的家長都係因為譚中不是全英中而卻步,
的確係影響左收生質素~我都希望佢轉全英呀

大宅

回覆樓主:

我都係呢兩間諗緊,因我係梁周畢業,老公胡少,所以唔知點選…

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ww1003 發表於 17-2-7 18:49
我都係呢兩間諗緊,因我係梁周畢業,老公胡少,所以唔知點選…

兩間都好學校,揀自己校網個間,touchwood唔中都可搏111

bestwish    發表於 17-2-8 15:20

首頁

尾頁

跳至