自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

淘寶 發表於 16-12-14 10:18
我明白

但我有朋友話佢咁固執又唔識講嘢, 話係自閉先兆,我聽到真係好驚架

唔使睇得咁嚴重住。
我仔果時見過精神科亦見過心理學家,因為係我地識嘅朋友,佢地好坦白講,如果唔係問佢攞專業意見,佢地即使見過阿仔發癲,亦未必出聲話我地,在場最多試下佢地啲tricks work 唔work,解決問題就算。原因係細路仔若除非一出世就有明顯問題,否則好難細分係先天脾性或後天培養,有時家長過度相信孩子自決,但佢有足夠能力自決嗎?結果需要坐低慢慢分析。係佢地所見的clients中,最難唔係處理細路,亦唔係家長唔配合,而係要家長察覺自己嘅行為點解成為“問題”, 呢個又涉及敎養理念/價值觀,放手就細路意志,未必有利於佢成長。

親友個女自細唔食正餐,由packed baby food到大些只食零食,佢地係生活在外國嘅中國人,講親就話外國人對細路都係咁,尊重佢地選擇,結果一入pre-school就發現根本唔係果回事,個女lunch丟食物發火,老師傾完一輪,引介見社工、兒科醫生/心理學家,唔配合可能更強制介入~~因為家長忽視照顧兒童基本健康。我唔認為佢地唔關心愛護個女,相反係過猶不及。

elvina_lmk    發表於 16-12-14 14:03

侯爵府

我覺得除咗第一個point陪瞓會就下佢,其他唔會就;我會由得佢喊,遠遠望下睇下安全有無問題,喊到倦睇下佢改唔改,唔改繼續唔理佢。我仔嘅硬頸型開頭喊成5粒鐘,但多幾次知我唔怕佢喊,好快收聲轉馱,同我say sorry.畀佢知大人先係boss

最緊要同先生一致,一齊唔理

男爵府

淘寶 發表於 16-12-13 21:48
就快23個月大了。

係返Playgroup時, 佢可以自己上堂, 老師話佢上堂好專心好乖, 但我陪佢上時, 就唔專心了 ...

我個仔4歲都係咁,嫲嫲帶佢上興趣班,佢好乖,我同我老公帶佢去,佢9成9唔肯上,仲要坐係側邊唔肯去上堂

侯爵府

2018復活節勳章

bb363597 發表於 16-12-14 10:56
其實有好多家庭都係咁,所以妳地並不孤單,

我C6話瞓廳好過瞓房, 話涼啲喎

夏天佢都唔鐘意開冷氣, 但我唔得

侯爵府

2018復活節勳章

elvina_lmk 發表於 16-12-14 11:30
我有個朋友個女又係咁,剛上N班,每日一到dinner就癲。非常固執,又係要揀人入房陪訓。

希望小朋友快d回復 ...

係呀,我同我老公都要狠心啲

我怕縱懷咗佢都唔知, 咁就慘了

侯爵府

2018復活節勳章

brindlewin 發表於 16-12-14 11:38
唔使睇得咁嚴重住。
我仔果時見過精神科亦見過心理學家,因為係我地識嘅朋友,佢地好坦白講,如果唔係問佢 ...

養育一個小朋友真係好大責任, 有時我都唔知自己咁做係縱佢

都係要經身邊啲人話我知先知自己有問題

我剩係希望個女唔好太任性, 做咗公主

侯爵府

2018復活節勳章

smiletigger 發表於 16-12-14 12:01
我覺得除咗第一個point陪瞓會就下佢,其他唔會就;我會由得佢喊,遠遠望下睇下安全有無問題,喊到倦睇下佢 ...

一定會, 可惜我老公係易心軟

所以我都話比佢個咁有咩唔好

我地都盡量慢慢來唔會一刀切咁要佢改

做成咁我地都有責任, 所以一定要教返好個女同自己

水晶宮

引用:Quote:brindlewin+發表於+16-12-13+21:53+

原帖由 淘寶 於 16-12-13 發表
我地都做錯了
唔遲!就快2 歲,佢地開始知發生咩事,明道理的。而家揸返正,逐漸來,唔好一刀切。而家唔搞就唔得啦。加油。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

引用:Quote:elvina_lmk+發表於+16-12-14+11:30+

原帖由 淘寶 於 16-12-14 發表
係呀,我同我老公都要狠心啲

我怕縱懷咗佢都唔知, 咁就慘了
一定要同老公一致,最最最重要!亞女先有得搞!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

侯爵府

淘寶 發表於 16-12-14 12:47
一定會, 可惜我老公係易心軟

所以我都話比佢個咁有咩唔好
慢慢嚟,做好自己先。我c6都係心軟果個,但日子耐咗,c6見到亞仔聽我話但就蝦佢,慢慢佢知關佢事,佢再心軟就自己受。

伯爵府

咁奇怪一時一樣?
我好都23個月,我同爸爸一齊,佢一定要我一齊陪住玩,唔俾我走開。唔肯同爸爸玩。但如果我不在,佢可以自己玩or同爸爸玩。

水晶宮

回覆 淘寶 的帖子

我果個同你果個一樣!!!!

男爵府

回覆樓主:

你咁遷就佢,任佢指揮你倆,我就唔會比佢咁做

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你俾佢食住近兩年,當然唔正常……你就到佢任性又固執。你家是大人話事定细路話事。

佢要哭就由得佢哭,唔插片就佢自己唔舒服,唔坐大脾唔食?餓一餐半餐冇事架。

你忍心d,唔好調教個公主出來。佢一向在家大晒,假如你生第二個,佢可以忍受吗?會打弟妹嗎?

伯爵府

回覆 minniemouse 的帖子

男爵府

好明顯係你太過就佢啦,唔可以佢鍾意點就點。

侯爵府

回覆:淘寶 的帖子

佢只係 stick to 以往既定模式

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

伯爵府

正唔正常就唔知,我大嗰個都兩歲幾,我都係ftm湊,冇咁樣,事實爸爸係度會選擇爸爸多,痴爸爸多 ,但未至於會喊要另一個人走。要教番好真係需要好多時間...加油媽媽

侯爵府

淘寶 發表於 16-12-14 10:14
其實我覺得係有問題, 因為阿女好固執架

除咗呢啲, 有時佢啲玩具, 我地係有教佢一定要執好, 佢真係做到, ...

鍾意自己玩, 鍾意玩轉的東西, 做事按同一個方式, 行同一個方向, 過份執著都是自閉小朋友的特徵, 可以去健康院同醫生講, 寫紙去評估中心做檢查, 不過都要排好耐

侯爵府

2018復活節勳章

purplechung 發表於 16-12-14 15:25
鍾意自己玩, 鍾意玩轉的東西, 做事按同一個方式, 行同一個方向, 過份執著都是自閉小朋友的特徵, 可以 ...

囡囡會同其他人玩, 都有互動。

係執嘢個度較固執, 女女夠2歲都會去健康院跟進語言發展, 我都會同健康院講返呢個問題

首頁

尾頁

跳至