懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我18w開始feel到胎動,到20W照完結構,全部正常,但之後連續幾日接近成個星期都feel唔到呀B郁。 跟住22週再做產檢,全部正常,醫生話啱啱開始胎動feel唔多係正常。到前幾日feel到呀B好大力郁左幾下,跟住呢2日又好似冇郁過咁⋯ 已經24W
我見人地個個好似胎動好密咁,我係咪應該去check下⋯ 但上一次私家檢查只係一星期前⋯ 如果聽胎心機聽到仲駛唔駛check? 好擔心⋯

大宅

YuenYuenKwok 發表於 16-12-20 17:20
我18w開始feel到胎動,到20W照完結構,全部正常,但之後連續幾日接近成個星期都feel唔到呀B郁。 跟住22週再 ...
我都好似你咁樣,就來26週都唔係好明顯。見好多人週數細過我都好活躍好明顯。
放假會感覺多d,因為多休息。

但返工又唔係好覺。

所以成日都好擔心,疑神疑鬼咁。

男爵府

sheepbabybaby 發表於 16-12-20 17:24
我都好似你咁樣,就來26週都唔係好明顯。見好多人週數細過我都好活躍好明顯。
放假會感覺多d,因為多休息。
...

你有冇因為咁去睇醫生? 我想去check, 但私家只check完一星期,政府又要入院先肯照⋯ 我就黎因為咁攪到自己痴線⋯ 我每2星期就會有一樣野擔心⋯跟住到而家都係接近2星期就去檢查一次。
我個情況係連番屋企瞓係床度都feel唔到⋯ (之前都係咁,反而坐既感覺仲多)

大宅

阿b可能仲有好多空間活動,所以有時細細力你未必feel到呀
到左28week大件左,就會一拳一拳咁咪落黎,有時仲會大力橕住你肚皮唔放,我而家30週,阿b直情有時用腳踢膀胱,打關斗咩都有,有時會想佢稍稍安靜下

男爵府

kolabear 發表於 16-12-20 18:45
阿b可能仲有好多空間活動,所以有時細細力你未必feel到呀
到左28week大件左,就會一拳一拳咁咪落黎,有時仲 ...

係呀,好多人都話28w就好強。 但我見人地24w都會每日斷斷續續feel到呀B郁,但我好似係全日都冇feel過⋯自己又唔係特別肥,感受冇理由同人相差咁遠⋯⋯

大宅

YuenYuenKwok 發表於 16-12-20 18:49
係呀,好多人都話28w就好強。 但我見人地24w都會每日斷斷續續feel到呀B郁,但我好似係全日都冇feel過⋯自 ...

試下平瞓將手放喺肚皮上,bb會feel到你摸佢有時會比反應架

複式洋房

唔使咁擔心 我個陣都係咁 26,27週都唔太feel到胎動 就算而家29週 亞b都唔係郁得好密 或者佢比較文靜呢

男爵府

Ms.Cky 發表於 16-12-20 22:47
唔使咁擔心 我個陣都係咁 26,27週都唔太feel到胎動 就算而家29週 亞b都唔係郁得好密 或者佢比較文靜呢:fun ...

謝謝你回覆! 見bk好似冇咩人係咁,真係好擔心⋯擔心到想喊。咁你果時有冇擔心呀?

複式洋房

YuenYuenKwok 發表於 16-12-20 22:50
謝謝你回覆! 見bk好似冇咩人係咁,真係好擔心⋯擔心到想喊。咁你果時有冇擔心呀?
...

我梗係有啦 晚晚都拍下佢 叫佢俾啲反應我 都係唔踩我 ><
我儘量叫自己放鬆 唔係個個都一樣架嘛 可能我地係遲啲feel到胎動個批人呢
再過多一兩星期啦 亞b大啲 有氣力啲 你會明顯feel到架喇

大宅

Feel 得好唔好同胎盤位置都有關
胎盤係後面會feel得好d

大宅

YuenYuenKwok 發表於 16-12-20 18:43
你有冇因為咁去睇醫生? 我想去check, 但私家只check完一星期,政府又要入院先肯照⋯ 我就黎因為咁攪到自 ...
無因為咁去睇醫生呀,依家每4星期睇政府聽心跳,睇完政府後兩星期會睇私家照超聲波,其實政府私家兩邊一齊睇即係每兩星期見一次醫生。我諗咁樣應該好足夠。
間唔中都會擔心下,好難因為咁睇醫生。

但我依家都係要瞓低,雙手放係肚先明顯feel到,唔大力,同埋係夜晚既時間活躍d。有陣日頭坐係到或企係到都會突然踢一兩下,但可以一日都唔踢一下,可能太細力我feel唔到,所以果日成日都會擔心,咁我夜晚就會同佢傾下計,叫佢郁下反應下。

別墅

YuenYuenKwok 發表於 16-12-20 17:20
我18w開始feel到胎動,到20W照完結構,全部正常,但之後連續幾日接近成個星期都feel唔到呀B郁。 跟住22週再 ...

我就係甘 一日全日踢好大力 之後兩日郁都吾郁 我都比佢嚇死 今日26週就開始日日都有明顯動作 所以吾洗擔心啊 好正常

男爵府

回覆樓主:

32週,試過全日勁少郁,第二日又郁番多 d

男爵府

Ms.Cky 發表於 16-12-20 22:56
我梗係有啦 晚晚都拍下佢 叫佢俾啲反應我 都係唔踩我 ><
我儘量叫自己放鬆 唔係個個都一樣架嘛 可能我地係 ...

我就係咁⋯拍極都唔睬⋯⋯明明見人地話拍下就會有反應⋯

男爵府

Chanwt0119 發表於 16-12-21 00:37
我就係甘 一日全日踢好大力 之後兩日郁都吾郁 我都比佢嚇死 今日26週就開始日日都有明顯動作 所以吾洗擔心 ...

係呀⋯⋯就係一日都冇郁果種情況⋯講出黎好似冇人明咁。當人地數講緊大唔大力隔幾耐一次時,自己係可以一日入面冇感受過⋯ 放埋隻手拍佢按佢都冇感覺果種。 好彩你地都話有試過類似情況而又正常

男爵府

小野花 發表於 16-12-21 00:48
32週,試過全日勁少郁,第二日又郁番多 d

32週唔係要數住每日胎動次數咩?

男爵府

YuenYuenKwok 發表於 16-12-21 01:11
32週唔係要數住每日胎動次數咩?

係,早幾日未好凍嘅,嗰2日真係10次都無

依2日又狂郁番

子爵府

我係靜落尼先feel到胎動,可能因為要湊大仔

不過我經驗,大仔到大概28w就踢到你想叫佢停

侯爵府

回覆樓主:

放鬆心情,胎動至少28週後才明顯

男爵府

真係擔心既可以買個胎心機,不過過幾星期後 bb 郁得勁你就會覺得部機多餘

首頁

尾頁

跳至