婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好無聊

子爵府

回覆:男友話不會無條件企我個邊

唔覺你男友有錯,況且伯母又一番心意,點解要迫你男友乜都要企你個邊

翡翠宮

畀面勳章

cometingliu 發表於 16-12-26 12:53
我覺得喱件事睇到:

1)你男友係理智嘅人,唔會盲目咁幫任何一邊,咁佢平時有幾就你幾錫你,你自己知啦
不同意第一點

樓主男友根本就不會幫女友,伯母叫女友拎蘋果係小事,女友可以自己解決,但女友買野上去孝敬伯父伯母,男友細妹不斷單打,要評理一定係細妹唔岩,但男友依然冇出聲,可見他不是用理智判定誰是誰非,而是不會為女友跟家人有不和
日日是好日

別墅

其實個重點唔係拎唔拎蘋果走,只係如果男朋友同佢媽講,佢地屋企人唔鍾意食,唔洗啦就已經足夠。

另外,你男友可以講句知亞爸鍾意食所以買上黎。不過你男友亞妹都幾禮儀。

如果兩個人一齊落去,真係好需要兩個一齊去經營。所以諗清楚會好一點。
你覺得你男友係咪放屋企人比較重?

珍珠宮

Dreamthedream 發表於 16-12-21 23:22
其實我都知道好小事
但因為之前都發生過好多次類似事件
例如之前因佢爸話過想食某樣野,我就買了上佢屋企, ...

樓主,你根本在鬧氣!

你講緊嘅例子,連我地女人都覺得少事,男人更加覺得你無理取鬧。

妹妹,唔係想教訓你,同人相處包容度一定要有。

再者,什麼百份百無條件支持你?你自己再諗清楚d, 係咪都可以百份百無條件支持佢先?如果佢揾唔到錢但又唔上進呢?如果你要湊b做家務但佢唔想幫手?佢好想返唔媽度食飯開開心心但你又覺得唔爽呢?

無條件嘅意思係唔要求佢就你所想的,你諗真d, 你可以做到嗎?

珍珠宮

凍奶茶少奶 發表於 16-12-26 17:40
你拎梗阿媽同女朋友上磅去秤,你唔係以為自己重要D嘛?何苦自製炸彈?

真係中point!

正常來說,幾深嘅愛情(除左個d經歷左幾廿年,有風浪個d愛情), 同一個啊媽由懷孕,到bb出世,餵奶,同佢玩,第一次拖住佢小手返學,分享學校苦與樂,功課考試齊齊捱,分享第一次去camp,經歷,第一次拍拖感受,每一次經歷人際困擾。。。。呢d一切一切,豈是一個拍拖幾年嘅女友可以來相比? 亦無需相比佢!

樓主確實自尋煩惱

伯爵府

樓主唔止唔識大體,仲好小氣唔得大方!蘋果事件唔講啦,上面嘅JM已講咗我嘅睇法,至於亞妹,可能對亞哥女友有D嫉妒心態,踩下你,單打下你,呢D情況實會有,如果你成熟D就唔會放在心上!咁小事都認為男友唔幫你,正如上面JM講,你選擇人時人地亦同樣選擇你,我系你男友對D野蠻女友,真系要考慮清楚!

伯爵府

畀面勳章

薯圈 發表於 16-12-27 04:52
真係中point!

正常來說,幾深嘅愛情(除左個d經歷左幾廿年,有風浪個d愛情), 同一個啊媽由懷孕, ...

亞媽同亞仔感情好到咁連拍拖都分享,恐怕只是連續劇中才發生的事

男爵府

唉!你好細過都行左幾年,去得屋企吃飯都好熟落,咁小事都吾識大體四兩撥千斤嗎?連最機本禮貌都吾識,將來㸃面對婆媳問題?

侯爵府

Dreamthedream 發表於 16-12-21 23:22
其實我都知道好小事

咁其實佢呀妹如果覺得難食,好肥都係講心果句,唔係你買上去就要奉承你,正如佢媽咪叫左你3次拎蘋果,你唔想都唔拎,唔會因為佢既心意而接受。可以話你聽,冇咩邊個男友或老公會無條件盲目去幫另一半,講真佢地先係一家人,我好奶奶都係麻煩人,所以我地見面我叫完佢就算,佢地講野我唔會插咀,唔參與,以前試過係c6面前話99,佢都唔鐘意,又係鬧交,以後,唔丘7講任何一句,c6講99d野,我只會講一句,哦就算。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實為呢啲嘢咁硬頸做咩?
俾蘋果你啫, 咪收左佢囉
食唔食掉唔掉, 之後先算啦
男人唔同女人, 你會認為點解咁小事佢都唔幫你
佢又何嘗唔認為你小事化大, 冇嘢揾嘢來嘈

洋房

好少事啫,到你走時唔攞邊個知啫⋯⋯你估啲人真係咁好觀察力咩!?

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

其實我都知道好小事

咁事實上我都一定唔會無論發生任何事都一定幫我老公,會睇情況同佢有無道理先(雖然佢如果要求得我幫都一定係有理)

公爵府

2024勳章

咁小既事我反而唔想C6幫, 如果下下你另一半都跳出黎幫口, 你諗下佢亞媽一定會感覺唔好, 跟住將呢D唔好感覺全入晒你數

大宅

從這件事上, 我只覺得你是一個野蠻女友.

複式洋房

Dreamthedream 發表於 16-12-21 22:51
其實我都唔知應po在呢區定係感情區, 但又好想一眾有婆媳問題既jm幫我分析一下

背景係我同男友一齊已有幾 ...

你男朋友做得好岩 我以前都會覺得我老公點解吾幫我出聲 一齊耐左先感受到佢系背後幫我建立一幅牆 系等入門後 個關係會好 心意既野 街邊啲人派傳單你都會收 收完keep定掉系你自己決定 如果搵到一個好男人 就要珍惜

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

見微知著

呢家人唔多識教女

仔又唔知道理係乜

搵過個啦
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

反而我都真係你男朋友慘D 講真甘細既事你都吾識自己打完場 樣樣都要個男朋友出黎幫 係 如果佢幫到係 你會覺得佢好好 好幫你 但你又有無企係佢角度諗下 為左你呢件甘小既事要去拒絕自己媽媽既好意 其實甘聽落你有少少幼稚 想宣示主權甘既感覺

禁止訪問

侯爵府

Dreamthedream 發表於 16-12-21 22:51
其實我都唔知應po在呢區定係感情區, 但又好想一眾有婆媳問題既jm幫我分析一下

背景係我同男友一齊已有幾 ...

你真係唔好結婚,咁無聊搵啲咁小事嚟撩人母子嗌交,你都好唔成熟。 諗住男人會無條件幫你,更唔成熟。同埋,佢講得無曾錯,唔合理,點幫?你估中降頭咩?你果句無條件幫,我係男人我都唔應承啦!即係你睇我媽唔順眼想趕佢出去我又要幫,你唔鍾意我返阿媽聖屋企食飯我又要幫?你又諗吓自己連個平果都容唔落,又有無無條件咁愛你男友啦。 自己唔係無條件,何苦要求人?

首頁

尾頁

跳至