醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿囡4歲,濕疹越黎越勁,之前搽醫生開既藥膏都止到痕,而家搽極都係“諧烚烚”一達達又痕,手腳都係,訓得好差,睇醫生食藥水就即刻好,但食完好番1星期又黎,無可能無了期係咁食西藥,我有用椰子油,蜜糖梘,cream,豬油膏,全部都唔得。我係咪應該又帶佢睇醫生??

公爵府

趁食藥期好d既時候,要用粗鹽加bb油浸浴,每次要10-15分鐘,跟住要即刻楂cream

大宅

回覆樓主:

我個仔都係,完全明白
你有無試過介口,我仔對牛奶同蛋嘅食物都唔點得,早兩日用咗白凡士林,密密塗,差唔多兩個鐘一得閒就塗,好咗d, 可惜大女生日見大家開心,破例比佢試咗少少雪糕,嗰晚就痕到瞓唔到,又紅過
所以介口同忍口啦

禁止訪問

子爵府

多謝jm意見,參考大家方法試下先

男爵府

rainbow000 發表於 17-1-6 00:10
多謝jm意見,參考大家方法試下先

加油,預咗要長期作戰。

洋房

朋友個仔仔之前都係咁!濕疹勁嚴重,訓教又痕,反學又痕,完全專心唔到上堂,持續左好幾年!之後佢帶仔仔做一個全面排毒既療程,一共做左個幾月,做完之後就好反哂!到而家都冇再反發過!

大宅

我仔自小(大約三個月)有濕疹, 仲要係嚴重果隻, 手指手腕折位會損到裂開, 腳眼腳根都係損晒, 成日痕, 由細睇皮膚科醫生大, 試過睇兒科醫生, 政府專科醫生, 私家皮膚科醫生, 中醫多位, 個個都係治標唔治本,
又試過金銀花煲水浸, 莞茜煲水浸, 臭草煲水浸, 紫雲膏,手工濕疹皂都用過, 都係不大見效

後來大大下, 十歲左右, 無再睇醫生, 無食藥,因心灰已冷, 只塗滋潤膏KEEP住唔乾, 但皮膚都係有痕和紅 ,廣告介紹不同牌子的滋潤膏都試過

直到近兩個月用了隻滋潤膏AVEENO(moisture repair cream),皮膚明顯好了好多, 皮膚無紅,只是仲有少少痕, 真心推介!

洋房

莞茜水要飲先有用, 不過唔知BB飲唔飲得

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Ann_yy 發表於 17-1-10 17:15
朋友個仔仔之前都係咁!濕疹勁嚴重,訓教又痕,反學又痕,完全專心唔到上堂,持續左好幾年!之後佢帶仔仔做 ...

可以給資料我嗎?點排毒?

禁止訪問

複式洋房

rlccmlcl 發表於 17-1-12 00:07
我仔自小(大約三個月)有濕疹, 仲要係嚴重果隻, 手指手腕折位會損到裂開, 腳眼腳根都係損晒, 成日痕, 由細睇 ...

A 字牌真心覺得好,我女用咗半年,只係用普通比bb用嗰隻,無用濕疹嗰條line,但明顯好咗,尤其是個頭,女之前R到好多頭皮,仲結蕉,呢頭洗完頭嗰頭未乾就勁R,(emoji)家情況改善咗

大宅

Bermarmic 發表於 17-1-27 10:41
A 字牌真心覺得好,我女用咗半年,只係用普通比bb用嗰隻,無用濕疹嗰條line,但明顯好咗,尤其是個頭,女 ...

我B都係好多頭皮,成日R頭損唒,請問係咪可以用aveeno cream 塗頭皮?

男爵府

睛靈勳章

Ann_yy 發表於 17-1-10 17:15
朋友個仔仔之前都係咁!濕疹勁嚴重,訓教又痕,反學又痕,完全專心唔到上堂,持續左好幾年!之後佢帶仔仔做 ...

那有排毒診療?
火龍果

伯爵府

Bermarmic 發表於 17-1-27 10:41
A 字牌真心覺得好,我女用咗半年,只係用普通比bb用嗰隻,無用濕疹嗰條line,但明顯好咗,尤其是個頭,女 ...

我自己都有濕疹,都用緊Aven字樣既lotion ,好似都係差不多,不過暫時無其他比佢更好唯有用住先。你喺邊到買?平唔平?

複式洋房

heily123 發表於 17-2-1 23:55
我自己都有濕疹,都用緊Aven字樣既lotion ,好似都係差不多,不過暫時無其他比佢更好唯有用住先。你喺邊到 ...

我覺現iherb平,不過要$470先free shipping,唔係優品都平

複式洋房

pennycsw 發表於 17-1-29 18:22
我B都係好多頭皮,成日R頭損唒,請問係咪可以用aveeno cream 塗頭皮?

我無用cream ,淨係用body and shampoo嗰隻,無用濕疹嗰條line, 如果用濕疹專用,可能會再好點

別墅

Bermarmic 發表於 17-2-2 10:58
我無用cream ,淨係用body and shampoo嗰隻,無用濕疹嗰條line, 如果用濕疹專用,可能會再好點
...

qv不好呢

大宅

rlccmlcl 發表於 17-1-12 00:07
我仔自小(大約三個月)有濕疹, 仲要係嚴重果隻, 手指手腕折位會損到裂開, 腳眼腳根都係損晒, 成日痕, 由細睇 ...

你用咗幾耐皮膚先見好

男爵府

我自己都有濕疹,皮膚護理及清啖好重要,自己試過好多方法,從飲食入手,我覺得好有效,唔介口,好快出返黎,唯有長期介口先有用

首頁

尾頁

跳至