論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

洋房

TimXXX, Rosemarie EllXXX. 19/11/1983

黎左一個月,廚房多次唔記得熄火,出門口又唔記得鎖門,屋企只得佢一個,有人突然入屋都唔去望下邊個入左屋,安全同危機意識極低!又無禮貌,又唔聽話,屋企小狗係佢黎之後突然有皮膚病。最犀利係佢係屋企無人既時候,突然打電話俾我同我講浴室既強化玻璃突然係佢沖涼時碎左,爆左落佢度,最叻係當我返到去,見到佢成個身只有腳趾公附近介到小小,醫院都話唔洗聯針,企缸全無血蹟,反而廁所門口就有小小血蹟,成件事極度可疑!

我尋日同佢解僱合約,如果呢排咁岩見到此人profile, 請三思!!!

男爵府

TEVES, Jocelyn Sxxxxx
HKID : WX22260X(X)

Do not employ this bad guy出沒大角咀旺角奧海城ㄧ帶

大宅

回覆樓主

印印 SA?MAH A??IAH
1991 APR 2?

黎左香港成年:
1) 死都話唔識煮飯
2)家居清潔永遠唔記得做哂
3)唔識聽廣東話唔緊要,最慘英文都大部分唔識聽
4)堅持話唔識煮飯,ok,我放工自己煮,佢夠膽坐梳化等我(當然俾我即剷)
5)只負責接小朋友返學放學
6)將我俾佢做「交通費」嘅八達通用去買自己喜歡的食物,買到變「負數」,幾乎返唔到屋企,好在阿仔身上有零用錢
7)數不盡其懶惰行為

佢做左接近一年,我忍不住買左兩本有印尼文嘅食譜,佢見到兩本書,第二日就話要break down,我當然接受

到我買機票俾佢,佢叫我pay cash,佢自己買機票,我當然不會理佢,買左機票俾佢。

點知最近由佢嘅社交平台發現:佢無上機,去左澳門等新visa。

大宅

Nailyn Ortxxx Ortazon 1976年1月
請佢因為見佢四年完約又有照顧小朋友經驗,
但係我地屋企後完全唔覺有4年經驗,咩都唔識咁,最重要係佢係想博炒返家鄉做生意,最後未做夠一個月我地頂唔順已即炒,佢而家得償所願啦,又有一個月糧又有機票錢,真賤格

大宅

AGGARAX BLANCX TENOSX, WX410XXX(2),

DOB: XX-03-1984

工作態度懶散,清潔執拾求其,經常入房玩手机,當自己是千金小姐, 冇禮貌,黑面駁咀,鬧僱主, !!!

不要雇用她, 你會後悔

大宅

LILIS KHOLISHOH, DOB: 20 Jul 1991

WX41958?(8)

來港工作6 星期, 常向sir 說不開心,要sir開解安慰。
1. 指僱主家中沒有太多工作做,太清閒,所以不開心。
2. 指太太晾曬了衫,搶了她的工作,所以不開心。3. 指被agent 迫害,不開心。
4. 情緒不穩,甚致有妄想傾向。每天都話不開心要回家鄉印尼。

己辭職,在奧海城ㄧ帶出沒

複式洋房

stephani_ting 發表於 17-1-4 20:19
Xx

Add

Murillo Marites Superxx
面試話自己做過兩年香港湊b,但無經驗-自把自為將洗潔精refill落洗奶樽液&洗手液,講左唔好,第二次又係咁。唔試奶溫就俾枝奶我地餵bb,屢勸不改。開水俾bb沖涼,一日凍一日熱。
唔衛生-洗完手抹落自己條褲到,叫左用紙巾抹,駁咀話我叫佢慳所以唔用(但我只叫過佢唔好用紙黎抹野)。有盤俾佢洗自己衫唔用,硬要用我個個。
自以為是-覺得自己咩都啱,唔聽我地叫佢點做,只用自己一套方法。
偷野-佢黎左之後,洗頭水,沐浴露用得好快,米都食得好快。我又唔見左啲眼線筆,遮暇膏 mascara and shaver 咁。咁多年都冇試過唔見,佢黎就唔見。
借財仔-一走就收到信。

民房

請加 TAYLOX AGENCY

未改名做來僱傭之前叫JAVX MAID RECRUITMENT SERVICE!

地址:

X/F 470LOCKHART ROAD, CAUSEWAY BAY, HONG KONG.

我朋友這公司僱了一個菲律賓姐姐,虐打我朋友兒子,她從CCTV看見,立刻打999拉走姐姐,姐姐保釋外出期間,此僱傭公司包此姐姐,我朋友巳準一切薪金等文件,叫此僱傭公司幫忙跟進,他們不合作,還收此姐姐,還教唆姐姐去勞工處報假案告我朋友欠薪,告我朋友不支付薪水,我朋友私下跟踪此姐姐,發現她匿在僱傭中心,但他們不認!最後我朋友向菲律賓領事館求助,這位姐姐最後向勞工處撤銷對我朋友起訴,另外警方亦判了她守行為一年!

請加此姐姐BOLIN LORNA GACAYXX

別墅

sally_koon 發表於 17-3-14 17:46
回覆 stephani_ting 的帖子

*COPIED CONTENT AND FYI only,Feel free to add on & Best of luck!

加印傭
Lilik NURHAYATI
10/8/1982
偷錢

民房

請blacklist一下外傭:Chandel Naviamos CANDRI
HKID: WX239428(4)

來港不到兩星期就要辭職,話她媽咪生病要人照顧。之前面試都問她來港之後誰會照顧她媽咪,她話她妹妹會照顧,現在又講她妹妹也要來港工作,所以她要回去菲律賓。嚴重懷疑她博炒!

男爵府

Can I have the link?

民房

請加:

Baywong, Beverly Dulunan

菲傭,1984年12月15日出生

話唔滿意炒她
突然失控大叫大吵,最後叫警察上門,她即變正常人,跟住笑

別墅

回覆樓主

加 Lilik NURHAYATI
10-8-1982
偷錢

別墅

回覆樓主

10-8-1982
偷錢

別墅

回覆樓主

加 Lilik NURHAYATI
10-8-1982
偷錢

別墅

回覆樓主

新加:印:Komang:41歲,超黑面,lazy報自己只有35歲編人的!現在正在找新老世!只希望照顧老人家同狗的完全不懂廣東話,英文勁差,話自己在巴里島做的超級沒有禮貌!

別墅

回覆樓主

加印傭
10/8/1982
偷錢

別墅

回覆樓主

印傭
DOB : 10/8/1982
偷錢

別墅

回覆樓主

印印
10-8-1982
偷錢

民房

Name: Olvina, Elenita Fernando

DOB: 13 Feb 1975

HKID: W600XXX(X)

這個菲律賓工人,2015年到了僱主家工作大約4個月就向僱主的爸爸借錢,問題是她不問僱主借反而向老人家借,老人家一向對屋企人和朋友都好好,無論大小事情找他也會幫忙,老人家今次也一樣,希望工人工作開心而會好好照顧個孫就不問因由借給工人,也不用她還錢。

工人就利用老人家的同情心在兩年合約內不斷扮可憐借錢,直到上個月合約完了無續約,工人走了2星期也打電話給老人家問佢借錢。我家人打電話同send SMS俾工人問佢搵老人家係咪借錢,佢仲講大話說自從合約完了就無找過老人家,當然我哋有晒佢call老人家的電話record. 當晚,我們發現老人家電話入面工人call佢嘅record delete咗,好明顯是工人教他咁做.

好明白雖然是老人家自願借錢不用還,但工人利用老人家的同情心不斷苛索,這個工人的人格絶對有問題. 還有工人一去到新僱主到就問新僱主借,另一方面又問老人家借.借錢已成了她的習慣.

首頁
23456...7

尾頁

跳至