親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

紅日後學校仲有幾日假,自己帶阿仔6歲去宜蘭5日,已訂機票2700連稅一大一小。暫定行程如下。請比下意見,唔該
第一日中午機到臺北,包車到宜蘭兒童王國民宿,包車費2000。到民宿應該6點左右,由於得我同阿仔,唔諗住去夜市啦。請問兒童王國附近係唔係無野食?

第二日係民宿玩一陣,call的士400元去蘭城晶英放低行李。跟住附近食野,去幾米,幸福轉運站,宜蘭文學館,丟丟噹森林。我查google map呢幾個地方應該步行都去到。下午3點就去check in, 跟住我諗我仔已癲左甘玩。

第三日繼續住蘭城晶英,酒店玩。

第四日就包左車3500八小時,晚上住礁溪just sleep,應該安排幾個行程無甘趕?想去宜農牧場,蠟筆廠,糖果工房,橘鄉蜜餞,應該夠時間?

第五日礁溪去十份,再去機場。包車3500八小時。中間可以再安排乜景點?完全無頭緒。

大宅

回覆樓主:

仲有請問大家包車司機話而家唔使收訂,到時先。甘大家係當日比訂先,完左行程再比尾數定遂日比錢?

子爵府

我都係復活節去玩5日, 不過我打算台北+宜蘭. 宜蘭行程我而家都仲一頭霧水, 未有任何IDEA.

大宅

水深火熱 發表於 17-1-10 13:02
紅日後學校仲有幾日假,自己帶阿仔6歲去宜蘭5日,已訂機票2700連稅一大一小。暫定行程如下。請比下意見,唔 ...

我都係唸住復活節去,2700一大一小,你搭咩機?幾號去啊?我睇d機票好貴
同埋你用邊個包車甘平既?

大宅

紅日後學校仲有幾日假,自己帶阿仔6歲去宜蘭5日,已訂機票2700連稅一大一小。暫定行程如下。請比下意見,唔 ...

最尾那天可以去內湖玩gokart 或台北兒童新樂園。

大宅

leefun123 發表於 17-1-11 02:23
我都係唸住復活節去,2700一大一小,你搭咩機?幾號去啊?我睇d機票好貴
同埋你用邊個包車甘平既?
...

我坐國泰,紅日最尾一日17號出發。包車係民宿推薦既司機,我見價錢同呢度講既差唔多就決定用佢,費事煩。

wcpcelia    發表於 17-1-11 17:18

大宅

Ronnie1213 發表於 17-1-11 07:32

gokart好啱我仔,希望夠時間玩,thx

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:水深火熱 發表於 17-1-10 13:02 紅日

原帖由 Ronnie1213 於 17-01-11 發表
內湖go kart在那裡?玩車的嗎?

珊瑚宮

cowboybaby 發表於 17-1-11 11:55

內湖

珊瑚宮

cowboybaby 發表於 17-1-11 11:55

剛剛在荔枝角開了第一間香港分公司

珊瑚宮

12312 發表於 17-1-11 11:59
內湖

www.Crazycart cafe.com

新年期間休息:除夕-初二休息。初三營業。
間中有團體公司、學校、生日會比人包場2小時。
去之前最好上fb看下

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:cowboybaby 發表於 17-1-11 11:55 內

原帖由 12312 於 17-01-11 發表
剛剛在荔枝角開了第一間香港分公司
Thx, 如果香港有就唔洗在台灣玩lu

子爵府

回覆 水深火熱 的帖子

第五日包車8小時可以去:四圍堡(礁溪)-蘭陽博物館(頭城)-伯朗咖啡城堡(頭城)
黃金博物館、黃金瀑布、金瓜石、陰陽海、十三層遺址(呢幾個景㸃係十分附近)

可上綱睇吓人哋D遊記,再揀啱自己玩既去

子爵府

回覆 水深火熱 的帖子

第4日:蠟筆廠係冬山鄉,有時間可以順道去埋虎牌米粉廠,有DIY及免費米粉食

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

1. 呢間民宿位置好山卡啦,附近真係無乜野,你可以用 GOOGLE MAP 佢既實景功能睇下民宿附近,全部都係水田,水田同水田

教學:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

2. 係可以行到去,同用上面教學,可以睇到步程有幾耐

4. 同上用 GOOGLE MAP 規劃行程工具,就可以知道點行會順d,睇下行車時間幾多,預下每個點留幾耐,
就知夠唔夠時間

5. 你幾點機?個人覺得由十份去機場唔好太趕,如果中間塞車分分鐘趕唔到班機,如果你問我,我會寧願改去桃園,至少近機場好多

珊瑚宮

兒童王國老闆有份附近食野既餐廳名單,你問佢拿

大宅

happykk 發表於 17-1-11 23:28
回覆 水深火熱 的帖子

第五日包車8小時可以去:四圍堡(礁溪)-蘭陽博物館(頭城)-伯朗咖啡城堡(頭城)-

好既,唔該

大宅

12312 發表於 17-1-13 11:34
兒童王國老闆有份附近食野既餐廳名單,你問佢拿

我諗住附近乜都無就叫司機比我買左外賣先返民宿,或者求其帶個杯面

大宅

shinku 發表於 17-1-13 10:27
1. 呢間民宿位置好山卡啦,附近真係無乜野,你可以用 GOOGLE MAP 佢既實景功能睇下民宿附近,全部都係水田 ...

下午7點機,會預多D時間:mother:

大宅

我都是復活節去宜蘭及台北, 想搵包車由機場去宜蘭, 可介紹包車司機給我嗎?

首頁

尾頁

跳至