2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿哥是12月的細b,現就讀於觀塘保良局k1。因為是細b,擔心跟不上,去年10-11月又面試幾間幼稚園的k1,當時考慮今年轉校讀多一年k1。現時有四個offer, 鯉魚門循道,趣樂和基法似乎都不錯。現在考慮去不去註冊。
考慮一,保良局說他在學校表現活潑開心,進度良好,而且會幫助大b。但是這間學校評價似乎一般。
考慮二,如果重讀k1,這三家學校評價比較好。但他變成超大b,會不會好大壓力。他屬於活潑好動型。
考慮三,還有一個弟弟,今年報n班,等offer中。
大家可否給意見?明天要報名了。我應否讓他轉校重讀k1?如果轉,哪間比較好?

珍珠宮

我仔係做大B,而家讀緊N班,黎緊8月升K1,番全日。
我無後悔(起碼暫時無),覺得阿仔仲好BB,我仔係被動型,佢大肌肉都唔係發達,成日驚青。
你所謂的壓力是甚麼﹖﹖

複式洋房

Littlecatta2013 發表於 17-1-12 09:51
我仔係做大B,而家讀緊N班,黎緊8月升K1,番全日。
我無後悔(起碼暫時無),覺得阿仔仲好BB,我仔係被動型, ...

學校對學生的要求高,他是大b,如果達不到要求會有壓力

珍珠宮

回覆 lanny.zou 的帖子

我唔覺老師有特別覺得佢係大b就要求佢多左高左,只係相應吧,
做大b,佢係3歲就要求佢做3歲的事,唔會要求佢做3.5歲的事,同樣地,做細b,佢係2.5歲,咪做2.5歲的事,做到3歲的事只係bonus,但2.5歲年紀做到3歲能做的事唔係個個做到。

如果做大b都做唔到要求,咁做細b會做到嗎﹖﹖

複式洋房

lanny.zou 發表於 17-1-11 23:50
阿哥是12月的細b,現就讀於觀塘保良局k1。因為是細b,擔心跟不上,去年10-11月又面試幾間幼稚園的k1,當時 ...

我決定重讀了,已經註冊,大B各方面比細B少一些煩惱,上到小學可以放心D,自問我兒是正常發展的小朋友,雖然學習進度好,但自理始終不是二歲半能做三歲東西的小朋友。

別墅

cannie5313 發表於 17-1-13 13:51
我決定重讀了,已經註冊,大B各方面比細B少一些煩惱,上到小學可以放心D,自問我兒是正常發展的小朋友,雖 ...

hi 晚上好啊
我都係這樣情況呢 打算比女女重讀 剛好搬家 換左間幼稚園 系非牟利幼稚園 但新幼稚园要求我地申请注册证,唔接受现有学券 想請教你系如何系新K1註冊呢:mother:

首頁

尾頁

跳至