自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

雖然大家唔like海天堂,但對我黎講真係work.不妨連續三日食一盅(emoji)令膏或川貝枇杷膏。

我去親都有唔同年紀既人幫趁,不過次次都見西裝友食。

公爵府

topful 發表於 17-1-15 10:06
已咳了一星期, 夜晚咳得特別利害,成晚都咳到瞓唔到, 求止咳方法

巳煲過龍利葉,桔餅,羅漢果都唔得,咳 ...

好明顯氣管敏感,看醫生食鬆氣管藥啦

男爵府

等我又分享一下,以我咳了多年嘅經驗,以我的體質,只有中醫能幫到我!每次病發(一年都有5-6次)我都係一瞓低就勁咳嘅人,成十年都係咁,以前只會去睇西醫,夜晚有粒藥食左係咳少左,但第日起身又暈又身軟,又要返工,食左藥好眼瞓,都幾辛苦下!後來有個朋友讀完中醫試同我睇症,開左幾劑中藥俾我食,有改善,果次連續食左十幾劑,好耐都冇病發!之後再咳我都搵中醫睇(我朋友好忙,冇再搵佢跟),但唔係個個中醫都得!記得有個中醫話我係寒咳,食多啲薑炒飯煲薑水飲!直至2年前,我終於搵到一個中醫夾到我,呢2年一起咳即晚去睇佢食第一劑藥已好了一半,食多2劑已冇晒咳,佢真係我救星!我每次去旅行前都去攞定3劑藥看門口!我真係試過幾次喺外地起咳又發燒,辛苦到暈,以為自己撞左邪咁!
另外,一星期沖幾次薑水飲我覺得我咳少左!還有網上介紹檸檬燉冰糖,我已燉左2次,呢個係個喉嚨開始痕就開黎飲,都會舒緩到,我覺得係有效嘅!我自己燉冇喺出面買,我怕出面果啲有防腐劑!

男爵府

yl88 發表於 17-1-20 23:12
好明顯氣管敏感,看醫生食鬆氣管藥啦

食所謂氣管藥對我仲咳得勁左!所以我唔會睇西醫!嘥時間!

男爵府

一茶匙川貝粉,一茶匙生薑汁,加一啖水,就咁飲,夜咳飲兩日就清

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

羅漢果寒架,愈飲愈咳

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

所有水果都唔好食,要食淨係食蘋果,菜最好淨係食菜心,飲好熱嘅水,慢慢一啖啖飲,夜晚搵絲巾/頸巾包住條頸,瞓前熱水浸下腳

我老公有年試過,睇西醫話佢氣管敏感,佢睇開中醫,但都食完西藥先慢慢用中藥調理,成兩個幾月先好番,佢話咁做夜晚無咳得咁犀利

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我也是咳到死死吓,已經病足一個月,開始啖和鼻水綠色,吃抗生素後,已沒有綠色了,但就keep住鼻水倒流,晚上咳到瞓不到,再加上最近胃酸倒流,再加上長期貧血,我現在感到前所未有的虛弱,行樓梯也好吃力,我也不知道怎算,又不想家人擔心。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

詠豬媽 發表於 17-1-15 15:02
我媽媽經常有老人咳,試過好多方法都唔多見效但自從偶然响fb見到有人賣陳皮冰糖燉檸檬話可以化痰 ...

我自己燉

我就咳到半死飲佢止咳但治唔到本

所以睇緊中醫

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

topful 發表於 17-1-15 10:06
已咳了一星期, 夜晚咳得特別利害,成晚都咳到瞓唔到, 求止咳方法

巳煲過龍利葉,桔餅,羅漢果都唔得,咳 ...

煲鱷魚肉 抑或 豬仔粒 湯

男爵府

回覆樓主:

冰糖燉檸檬,之前咳到氣管炎發燒,醫生係咁開d擴生素,止咳藥,淨係退左燒但係都咳左成個月,食咩都無用,之後上網搵d止咳方法就搵到飲冰糖燉檸檬,再上fb搵下有無得訂,果然搵到,頭幾日連檸檬都食埋,個喉嚨舒服左好多,飲左大約一星期就無咳了,希望都幫到你啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

長期戒橙

首頁

尾頁

跳至