論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

appleng2127 發表於 17-1-16 23:24
係印印,就係叫我做姐姐我感覺唔舒服,因為我同佢年齡差唔多,教佢叫我做太太,佢只叫過一聲!之後就黑面 ...

我叫工人個名,唔會叫佢做'姐姐'

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

邊會叫太太做姐姐,一定唔ok.你同佢講佢先係姐姐.

伯爵府

我以前工人叫我mamm
我叫佢名,教個女老叫佢名
但佢一定要我女叫佢姐姐
我由佢

大宅

purple_lily 發表於 17-1-17 00:42
佢太有性格喇!我覺得絕不能接受叫你做姐姐囉!其實大家都有共識:叫工人做姐姐,叫老闆做先生/太太架啦! ...
我就係已經開錯頭,讓咗佢叫佢個名!我再次同佢講唔好叫我姐姐!我朝早叫佢個名同早晨,佢直行直過!睇我唔到!我唔係有人質在手!我一定唔會俾佢黑我面!佢初嚟報到就咁有性格,我要諗下點同佢相處!

大宅

Sir, mom, 女叫dear, 仔叫名

翡翠宮

互相叫名.

複式洋房

叫我做 : 太太

伯爵府

叫我做太太,叫我老公做先生,叫我個仔個名

男爵府

appleng2127 發表於 17-1-18 08:05
我就係已經開錯頭,讓咗佢叫佢個名!我再次同佢講唔好叫我姐姐!我朝早叫佢個名同早晨,佢直行直過!睇我唔 ...

好無禮貌喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我就係已經開錯頭,讓咗佢叫佢個名!我再次同佢講唔好叫我姐姐!我朝早叫佢個名同早晨,佢直行直過!睇我唔 ...
佢一d禮貌都冇,你仲唔出聲仲忍?剷佢一獲啦!佢就係似住你奈佢唔何.

大宅

如果係我,我會盡快同佢講清楚:禁止叫我做姐姐,要叫做太太。
捉佢坐下來講清楚,咪俾佢咋咋啼,否則會令佢更巴閉。叫埋你做「姐姐」,唔通大家地位相同

男爵府

係印印,就係叫我做姐姐我感覺唔舒服,因為我同佢年齡差唔多,教佢叫我做太太,佢只叫過一聲!之後就黑面 ...

佢好明顯係想同你一樣地位

男爵府

同老公夾一夾,下次老公見到佢唔叫太太,或唔應你,即刻剷佢

大宅

咁無禮貌都得既

大宅

purple_lily 發表於 17-1-18 21:37
如果係我,我會盡快同佢講清楚:禁止叫我做姐姐,要叫做太太。
捉佢坐下來講清楚,咪俾佢咋咋啼,否則會令 ...
我已經捉過佢坐低講清楚,用埋Google翻譯!問佢係咪培訓中心教架?!佢話係!都仲要扮傻,
我只好出動Agent同佢對話唔知佢有冇俾Agent話啦,講完電話而家咪死死哋改口囉!
再係咁我就開佢波架喇

大宅

kit2004 發表於 17-1-18 21:22
佢一d禮貌都冇,你仲唔出聲仲忍?剷佢一獲啦!佢就係似住你奈佢唔何.
因為佢覺得唔係有BB就唔會請佢,所以佢做到好照顧BB咁,但我講ge嘢就我冇到!
咋傻佢最叻!佢之前都會講早晨good night,而家連講都慳返!!
而家係我出糧俾佢,我仲要睇佢面色!火都嚟埋!!
再過份啲,剷佢一大獲!唔好以為我好蝦!

水晶宮

appleng2127 發表於 17-1-20 15:18
因為佢覺得唔係有BB就唔會請佢,所以佢做到好照顧BB咁,但我講ge嘢就我冇到!
咋傻佢最叻!佢之前都會講早晨goo ...
唔使對佢好面色,佢黑我仲黑過佢.對佢目無表情就得架啦.佢地以為只要湊好bb就得.以為冇左佢唔得.唔需要有對你有禮貌.如果初初黎有唔滿意就要出聲.唔好忍.佢衰格米剷佢.唔出聲就會蝦你.

大宅

kit2004 發表於 17-1-20 15:29
唔使對佢好面色,佢黑我仲黑過佢.對佢目無表情就得架啦.佢地以為只要湊好bb就得.以為冇左佢唔得.唔需要有對 ...
講得啱!其實佢好醒目!我目無表情佢,佢就唔出聲成日,唔同我講嘢,好識睇人眼額!好似對佢好好似應份咁,
我發覺要擺個老闆款佢先會乖乖哋,好氾賤!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

appleng2127 發表於 17-1-20 15:18
咋傻佢最叻!佢之前都會講早晨goo ...

唔好忍 , 問佢點解唔叫早晨 , 話俾佢知呢啲係基本禮貌 , 同埋要同 Agent 講 , 唔好以為小問題 , 第日你要炒佢時就會有記錄係 Agent 到 , 有無人質係佢手都要講清楚你屋企基本嘅規矩 (當然係最基本嘅 , 唔係幾十係嗰種 ) , 比喻我家有老人家 , 佢放假出去同返嚟時唔可以包頭 ( 係印印 , 回教 ) , 屋企各人嘅稱呼係我吔要佢㸃叫 , 我哋叫佢名有時叫姐姐 , 小朋友就一定叫姐姐 , 唔可以叫名 , 因為小朋友年齡細 , 叫佢姐姐係禮貌 , 每個家庭都應該有啲基本規矩 , 都應該一開始就同佢講 , 如果佢成日都唔跟 , 我會同 Agent 講 。

子爵府

一定要佢叫你太太或者mamm!佢黑面咪繼續鬧到佢叫為止!如果佢叫你姐姐你唔好應佢,要佢叫到岩為止!
你可以叫佢名,我發現工人比較鍾意人叫佢地名!
我會叫工人名,教小朋友叫佢地姐姐!
不過發現佢地教我小朋友叫佢地名加姐姐,即係 mary姐姐咁,不過我都ok!

首頁
12345...6

尾頁

跳至