自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

Icyanson0609 發表於 17-1-18 22:34
完全同意,班人學歷唔足夠份工就一定辛苦唔易做啦⋯⋯他們份人工買唔到野去唔到主題公園就話香港欠你地迫 ...

你話完全同意嗰位 Jm, 你似乎唔明佢講乜喎

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

大家樂又加價
就快成40蚊一個早餐

大宅

我覺得食肆貴咗主要原因都是租金及食材貴咗,現衣食住行樣樣貴,平心而論最低工資$34.5都合理

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

435475 發表於 17-1-18 23:12
你都識講市場供求影響人工,咁點解吾由得市場調節人工?
另外,百物騰貴雖然吾係因最低工資單一原因做成, ...
如果奸商唔係無良到某個程度,社會上又何來要立最低工資的問題?當初保安/清潔是什麼情況你有了解嗎?如果經濟下滑最低工資唔一定會架,因要每兩年檢討一次。

公爵府

回覆樓主:

d野又加價了 ,屋苑話成本上升 ,一年已經加左兩次管理費 ,一年一共加左12%,睇黎又要加

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 17-1-18 23:24
大家樂又加價
就快成40蚊一個早餐

今朝先在紅磡火車站內的快餐店食咗個很普通但又要五十幾蚊的早餐。嗰處有四、五間快餐店,基本上價格都是40-60蚊咗咗一個早餐,而每店内也只是有一、兩個店員,咁你話份早餐貴在哪裡呢?

珍珠宮

小肥兔 發表於 17-1-18 21:11
呢個問題, 請莫忘初衷, 當初點解要有最低工資? 顧主有比番一個合理工資嗎? 還記得麥當勞 時薪買唔到一個 ...

根本一開始就係政治手段,多得提議哩個政策嘅人唔少囉!搞到個個懶散唔憂做!最慘係邊個,咪又係老弱果班,以前佢哋肯收少到都叫到搵到嘢做,依家老闆焗住係咁多,當然㨂後生啲啦!

珍珠宮

Bebetterme 發表於 17-1-18 21:51
$32.5某程度已保障左低層人士收入
即使呢加最低工資$32.5,一樣係買唔到普通一個M記餐(唔計$24餐)
其實 ...

最低工資是兩年才檢討一次,上年是沒有調整最低工資。請問上年的餐廳是否普偏沒有加價呢?

大宅

435475 發表於 17-1-18 23:12
你都識講市場供求影響人工,咁點解吾由得市場調節人工?
另外,百物騰貴雖然吾係因最低工資單一原因做成, ...

你講中左我其中一樣想提既野,雖然百物騰貴既主因未必係因為加左最低工資,但係最低工資既上升絕對係會引致物價通脹。
縱使好多jm反駁通脹係其他原因引致,但係唔可以否認,最低工資上升都係其一誘因

大宅

Alex123 發表於 17-1-18 23:53
最低工資是兩年才檢討一次,上年是沒有調整最低工資。請問上年的餐廳是否普偏沒有加價呢?

...

物價升唔一定全部因為最低工資,但係你敢講最低工資唔會引致任何通脹?

男爵府

小肥兔 發表於 17-1-18 21:11
呢個問題, 請莫忘初衷, 當初點解要有最低工資? 顧主有比番一個合理工資嗎? 還記得麥當勞 時薪買唔到一個 ...

每個人都是自私的

伯爵府

Bebetterme 發表於 17-1-18 19:51
【文匯網訊】快訊:特首會同行政會議接納最低工資委員會建議,將法定最低工資水平由現行每小時32.5港元調升 ...

係呀。 我一向都話最任工資等如打却班中下產, 補貼班基本產。 不過實俾人話涼薄

珍珠宮

JoanC 發表於 17-1-18 23:48
根本一開始就係政治手段,多得提議哩個政策嘅人唔少囉!搞到個個懶散唔憂做!最慘係邊個,咪又係老弱果班 ...

你會否攪錯?
據我理解以前的洗廁所及洗碗大多是老弱婦孺人仕。今天的情況只要你肯做,就算是老弱婦孺一樣會請,因為洗廁所及洗碗係很難請人。
唯一分別以前老弱婦孺做洗廁所及洗碗只有十幾、二十蚊一個鐘,洗一天十個鐘也只搵到百幾二百蚊,剛剛夠生活,而現在卻可以有四十蚊一個鐘,所以做5、6個鐘就夠基本生活,也不需要長時間工作,其實本來的體力是應付不到,所以老弱婦孺的工作量減少了,而非他們沒有工作。加上政府亦改善了老人福利。

伯爵府

JoanC 發表於 17-1-18 23:48
根本一開始就係政治手段,多得提議哩個政策嘅人唔少囉!搞到個個懶散唔憂做!最慘係邊個,咪又係老弱果班 ...

係呀!成個社會結構變左。 以前邊有人爭做看更。 而家一層落一層, 看更都有後生做

大宅

moniko 發表於 17-1-19 00:05
係呀。 我一向都話最任工資等如打却班中下產, 補貼班基本產。 不過實俾人話涼薄
...

同你一樣諗法

伯爵府

Alex123 發表於 17-1-19 00:07
你會否攪錯?
據我理解以前的洗廁所及洗碗大多是老弱婦孺人仕。今天的情況只要你肯做,就算是老弱婦孺一樣 ...

而家係厭惡性既更無人做。 因為洗碗又咁多, 乾乾淨淨看更又咁多。 然後更加多後生無心機讀書。 因為讀好多書做文職, 原來出來做保安, 餐飲一樣人工, 更加少推動力。

珍珠宮

Bebetterme 發表於 17-1-19 00:00
物價升唔一定全部因為最低工資,但係你敢講最低工資唔會引致任何通脹?

...

當然會有!但影響香港整體通漲加幅多少呢?如果不是通漲的主因,就唔好講都兩年加$2就是洪水猛獸!
如果要講加工資會影響香港整體通脹加幅及物價,不如你先查下過去兩年公務員工資加幅是多少?大多機構會按公務員工資水平作參考,跟著大家也要加。不如你先賴政府啦!

珍珠宮

moniko 發表於 17-1-19 00:09
而家係厭惡性既更無人做。 因為洗碗又咁多, 乾乾淨淨看更又咁多。 然後更加多後生無心機讀書。 因為讀好 ...

係基層工作的工資及待遇有改善,所以有些工作無人願意做,而唔係老弱搵唔到嘢做,所以話要搞清楚!

珍珠宮

414928 發表於 17-1-18 23:01
原來個最低工資有咁大殺傷力架,文職人工唔高係香港轉型知識形經濟,大學生比例高左,文職市場求過於供,所 ...

還記得2009-2011年的期間,最低工資還未實施,但每年食店也有一定的加幅,籍口就是因國內供港的食材因人民幣匯率上升而變相上升,所以要加價。但過去兩年人民幣匯率回落,亦不見食店減價。因為租金才是食店的主要成本。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:最低工資加至$34.5 五月生效

香港出街食飯價錢就黎追上北歐,但人地人工多我地好多

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

首頁
12345...9

尾頁

跳至