自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家母現正處於此階段,由於家人不想她再受痛苦,便要求医院幫佢打睡教針,依家睡左成個星期啦,間中佢會皺眉及抽蓄,有時又要叫一吓,問去D医護,佢地都話預計吾到幾時離开,有無 jm 可以係呢方面分享一吓,吾該!

大宅

新年12 發表於 17-1-21 17:31
家母現正處於此階段,由於家人不想她再受痛苦,便要求医院幫佢打睡教針,依家睡左成個星期啦,間中佢會皺眉 ...

http://sawema.pixnet.net/blog/post/36311520-「轉載」《人生必修的十堂生死課》認識自己

值得參考

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家母現正處於此階段,由於家人不想她再受痛苦,便要求医院幫佢打睡教針,依家睡左成個星期啦,間中佢會皺眉 ...
當年我爸爸都係打瞓覺藥, 醫生都話唔知要幾多日先會離開, 最後下午打藥, 當日凌晨12點前就走了.
,

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

當年阿娘,係突然好清醒;話唔敢訓(就算打咗藥);之後有日同我地講,見到一個人帶住2個天使,叫佢跟住走,佢話唔知係唔係耶穌,所以唔走。連續2日,我地趕得切搵佢自己既牧師到醫院禱告;半個鐘後就蒙主寵召。

不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我媽係呼吸唔到,訓唔到覺,食唔到野(飲水都好痛),全身都痛,人係清醒,這個情況折磨咗成個星期走。。。。
癌症最可怕係令人身體很痛很痛。

大宅

上血壓開始下跌到60至70幾, 就真係差唔多, 我媽咪由120下跌到60, 跟住就開始測唔到, 因為太低, 當日就離開!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:分享一吓彌留階段

年關難過, 我都同家人經歷中, 但感謝個天, 爸爸由確診至現在, 都只係3幾個月, 治療其間, 到現在, 仲未要求1 粒止痛藥, 只係成日想瞓覺。 樓主, 我同你都一齊加油呀。

別墅

回覆樓主:

我爸爸月頭走左。由打左訓教針,2日就去左了。當你見到呼吸指數愈來愈低時,就是差不多了

wcpcelia    發表於 17-1-23 09:37

珍珠宮

年關難過!和媽媽一同手術的阿姨上個月已經離開⋯⋯媽媽情況也不樂觀,由房行到廁所已覺吃力!每日瞓覺都痛醒,食唔到嘢,最辛苦係全身骨頭痛

珍珠宮

睇到jm既留言覺得好可怕,想到將來面對這些情況就眼濕濕,我記得當年爺爺係中風急走既,都係好年老了,有時唸其實對雙方都係福氣,大家難過的時間相對較短。。。

子爵府

無知一問,請問什麼係瞓覺針?

大宅

盧c9 發表於 17-1-21 23:22
無知一問,請問什麼係瞓覺針?

通常係一d嗎啡或者鎮靜藥物~

大宅

chowqv 發表於 17-1-21 21:53
當年阿娘,係突然好清醒;話唔敢訓(就算打咗藥);之後有日同我地講,見到一個人帶住2個天使,叫佢跟住走 ...

睇到都好感恩....
有時自己都會諗他朝有日自己快將要離去時.. 希望能夠得到平日既信仰帶你走...

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

或者,我講我(女麻)(女麻)走前情況,希望都幫到你家人安祥地離開:
當年,我亞(女麻)都係彌留,我地都好心痛,於是有1日,我响佢耳邊講:(女麻)(女麻),你放心喇,知道你錫我地,但我地全部大個嘞,識照顧自己,唔使擔心嘞,亞叔(年紀大,麻麻好錫嘅1位長輩)我地都會照顧佢,放手交比我地啦。你有乜心願,報夢比我地知,我地會.......,另外,我地會將你放在爺爺(墓地)隔離,你地拍拖享福啦......

以上說話,其實係想老人家走得心安,無需記掛在生嘅事

麻麻隔日就走咗,無痛苦

希望幫到樓6主

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原來可以打瞓覺針

大宅

想當年婆婆係突然中風
我阿媽係佢耳邊講如果辛苦就唔好頂喇
之後兩日左右就走左
由中風到走係三日左右
算走得唔痛苦掛....
提起即刻好掛住佢

伯爵府

果時媽媽昏迷中,阿哥同佢講吾使担心,我地幾兄妹會互相照顧,之後比d水佢飲,半個鐘後就走了……
i.....點解我阿哥吾等埋我黎先講呢,佢話,我都吾知咁快㗎……不過媽媽都撐得辛苦了!

子爵府

現在都是經歷緊親人等走的階段,最近醫院安排掉了位話容易照顧,其實早前探病時,就是見這個床位拉住一邊布,全部家人圍住。所以心知不妙。

現在雖然清醒,其實已到達不可能回到屋企的日子,所以都不知做到甚麼令病人開心。

別墅

noel2010 發表於 17-1-22 06:23
現在都是經歷緊親人等走的階段,最近醫院安排掉了位話容易照顧,其實早前探病時,就是見這個床位拉住一邊布 ...

好好珍惜同家人最後既時光見得1日得1日。

首頁

尾頁

跳至