自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

I9528 發表於 17-1-22 00:06
或者,我講我(女麻)(女麻)走前情況,希望都幫到你家人安祥地離開:
當年,我亞(女麻)都係彌留,我地 ...

X2 如有信仰,就和他念經。如上所述血壓低過60-70度都隨時要走(當年家人约2天走了丿
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

男爵府

回覆:分享一吓彌留階段

非常感謝各位能抽空時間來回覆我的問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

新年12 發表於 17-1-21 17:31
家母現正處於此階段,由於家人不想她再受痛苦,便要求医院幫佢打睡教針,依家睡左成個星期啦,間中佢會皺眉 ...
有冇吊SALT WATER? 果時我屋企人都昏迷好多日, 後來決定不再吊, 第二天便走了

男爵府

不知怎麼原故,我不能於电腦版來回应,我只能用手機內回覆,但不接受逐一回应,希望各位見諒

男爵府

家母於晚期經上出入医院,最後呢次住左差不多一個月,一日一日睇住佢情況轉差,由最初有意識到思想混亂,其間一直在呻吟,叫痛,大家個心同样在痛,痛於不能替她分擔,直至星期一,医護為她抽痰,我親眼目到佢既痛苦,抽出來的分泌物全是暗紅色,我想象到佢真係有幾痛,因為佢腎衰竭而令至其他器官都損坏了,此刻我已無法再忍下去,整個口罩都給涙水弄濕了

子爵府

回覆樓主:

我婆死果時得歲幾,聽我媽講,佢又係喺阿婆彌留時同佢講,佢地大個哂會自己照顧自己,由於我係阿婆最細既孫,佢阿婆講會好好照顧我,唔使擔心!辛苦就走喇,跟著同啲舅父阿姨講,叫佢地返屋企,話阿婆知佢地喺醫院睇佢會唔捨得走,佢地返屋企無奈就收到電話阿婆即晚就走左喇!
至於我爸,都係努力緊既時候,不過都知佢唔得,我爸好似一早就知自己有事咁,好多先兆先入院(回想起),阿媽都係要我地同阿爸講放心,我爸就即時走左

珍珠宮

I9528 發表於 17-1-22 00:06
或者,我講我(女麻)(女麻)走前情況,希望都幫到你家人安祥地離開:
當年,我亞(女麻)都係彌留,我地 ...

同意,而且彌留之際聽覺聽說還是有的,但我好怕自己會一路講一路哭到崩潰,令老人家傷心!

公爵府

回覆樓主:

祝福各位同埋你地嘅家人

男爵府

我地其實一路都有同佢講以上既說,無奈佢一直在掂念住一個無情無義既老公,佢清醒時仲叫我地打電話俾佢,問吓佢係咪真係咁無良心,吾再愛佢,唉

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

咩係訓覺針?當日我爸爸走時,好痛苦,不停求我殺左佢,我心好痛,同醫生商量,醫生都話黎到呢步無辦法無任何藥物幫到佢,呢該只有等死,望住病床上既爸爸好痛苦不停求我殺左佢,我要求醫生幫爸爸打媽啡醫生拒絕我,佢話爸爸黎到呢步已無藥可救!我心好痛,係醫院陪左佢3個鐘佢不停被癌痛折磨,我就被精神折磨,果刻好想了斷自己好辛苦,最後我頂唔順搵主疹醫生,求佢俾爸爸打媽啡,即使有只得一分鐘唔痛都叫做俾爸爸休息下,求左醫生個幾鐘又纏住醫二五底死跟實醫,最後先答應打媽啡,打完針後,爸爸終於可以安靜落黎,迷迷糊糊咁同我地講佢想訓一陣,我地3姐妹同呀媽就咁坐係度陪佢,佢訓左3個鐘,間中醒下望住我地,我地問佢有無野想同我地講,佢眼濕濕唔出聲,直到黃昏5點幾離開左我地!果種痛,我無法忘記

男爵府

我爸爸臨走前幾日開始冇開過眼,叫都冇咩反應,有日中午,佢突然醒左,眼仔look look咁望住我地,我地仲放心左啲,以為佢好轉,點知個日黃昏就走左...

琥珀宮

畀面勳章

新年12 發表於 17-1-22 09:04
我地其實一路都有同佢講以上既說,無奈佢一直在掂念住一個無情無義既老公,佢清醒時仲叫我地打電話俾佢,問 ...

如果係咁,你地要認同佢記掛住某人(因為响呢個時候,唔係再分對與錯,果個始終曾經係枕邊人),更加要明白點解佢仲彌留
試下帶張相比佢望下 / 手握住啦
祝福你地

大宅

我媽走前二日都係眼仔look look咁望住我地,話好熱,撬起隻腳,自己撥扇,跟住隔二天就走了

大宅

我在紓緩病房工作多年,送走的癌症病人過千,分享一下經驗:

癌症不一定越來越痛,有得病人由頭至沒有用或只用很少止痛藥。就算有痛,現在這專科的發展已經很好,大部分的痛都能控制到。

嗎啡或一些止痛藥是令人疲倦,但醫生是用於止痛止不適,一些人誤解以為越後期越用這些藥,其實有些服用大剤量的病人行得走得出院,相反有些病人病情轉壞,但沒有用嗎啡等藥也越來昏睡

一般病人病情轉壞最常出現是越來越昏睡和不吃東西,有些不用藥物的病人也是如此;此時家人焦點可放在希望他沒有不適,和多作陪伴。

公爵府

hashtag影視迷勳章

如果已經量唔到血壓,應該好快走

大宅

家母現正處於此階段,由於家人不想她再受痛苦,便要求医院幫佢打睡教針,依家睡左成個星期啦,間中佢會皺眉 ...

這期間可做的事:

我們相信病人仍然聽到聲音(聲覺是人體最後消失的感覺),可以

播放一些他喜歡的音樂、歌曲,如有信仰,可播經文詩歌等

跟他說一些感謝、讓他安心等説話,如他對某人或某些事有掛慮, 再清楚告訴他有關安排,不要再作一些不實在的安慰如你很快康復、我們去哪裡玩等;身體是他自己的,他最清楚自己情況。

或者可回憶一些快樂往事,感謝他給你美好時光。

或是一些原諒(如有)的話

為他按摩也是是很好的,最小握著他的手

大宅

血壓驟降確實是一個重要指標,但不要把焦點放在一些數字上,其實去到急降階段,就算不量一般人也看出他情況轉差,所以我們不為彌留階段病人量血壓, 意義不大也對家屬造成壓力。

重點請放在:

留言他有無不適
有時他有小許聲音、皺眉、動作等,只要很快回復平靜,沒有大問題的;若有不適便告之醫護人員

陪伴和支持

侯爵府

connieyee 發表於 17-1-22 09:39
咩係訓覺針?當日我爸爸走時,好痛苦,不停求我殺左佢,我心好痛,同醫生商量,醫生都話黎到呢步無辦法無任 ...
係政府醫院?當年我老公朋友肝癌在政府醫院,最後個星期打左針令佢係咁訓,走時無乜痛苦。吾明點解你爸爸主診吾肯落藥,令病人受咁多苦

複式洋房

家母幾年前因腸can走, 擴散晒, 醫生都冇晒辦法, 惟有等時間, 住寧養
到後期差不多的時候, 她突然訓訓下覺, 猛哎叫喲人吳好蚊佢隻腳, 跟住好努力咁想郁, 但隻眼由始至終都冇爭大過.
因為當時好熱, 又冇被冚住隻腳, 所以我見吳到有任何嘢惦到佢隻腳. 同佢按摩完我稔住埋窗邊抖下氣.
點知突然有陣怪風由窗門經過我博頭, 我冇為意, 繼續抖. 點知到我返埋病床, 佢塊面已經轉左色, 手腳好凍. 襟鐘叫姑娘, 佢話阿媽已經殯天.
佢之前幾日好吳安樂, 猛咁擔心死之後吳知點. 又話比火燒會好痛, 想土. 結果我地查到仲有位, 可以土, 又搵個識ge朋友過來, 講比佢知將來會點, 同有咩情形和要點做. 佢就冇咁驚冇咁擔心了.
佢之前又係勁痛, 要打幾枝針先吳痛, 稔起都心傷

複式洋房

係嗰種病房(寧養)其實每日都有人走, 我由最初極度不安, 到最後習以為常, 對人生觀好大改變
印象最深是隔離床有個C9, 探病時同我好好傾, 咩都講餐飽, 又照顧我阿媽
有日上午仲傾得好開心,傾佢d仔女返學ge嘢. 我餵完阿媽出去食lunch, 點知下午返到醫院已經張床空左. 姑娘話佢坐係度訓訓下就走左.
所以, 我覺悟到人生就是無常. 過去、將來都不重要. 捉緊這一刻才實際

首頁

尾頁

跳至