想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我生完第一胎之後發現有甲高(甲亢),其實第一胎都已經攪左4年,最後係第二次iui+中醫先中嘅,依家想生第二胎,如果自然懷孕係咪比較難呢?我一路懷疑第一胎一路唔中都係因為甲狀腺

別墅

waiyan03 發表於 17-1-23 01:10
我生完第一胎之後發現有甲高(甲亢),其實第一胎都已經攪左4年,最後係第二次iui+中醫先中嘅,依家想生第二 ...

我呀,生完第一胎差唔多一年就頸突,check到係甲亢好似成9x,然後食咗三個月藥就意外有咗要轉舊藥,但有咗開始對眼就突出黎(之前冇),醫生話係懷孕既荷爾蒙影響,所以甲狀腺亢進既症狀會更明顯,有時對眼突到痛,醫生話生完對眼會冇咁突但唔會好似以前咁,所以我建議你搞好甲狀腺先好要BB,因為就算食藥甲狀腺指數會低返,但甲狀腺抗體未必會低返(我就係)醫生話冇野做到,只有BB出世之後check住BB。我3月中就生。

別墅

SpringShek 發表於 17-1-23 01:22
我呀,生完第一胎差唔多一年就頸突,check到係甲亢好似成9x,然後食咗三個月藥就意外有咗要轉舊藥,但有咗 ...

我依家已經食左年半綠色藥,依家14(正常水平),醫生話如果我想生,依家可以轉第二隻藥,但我上網見話比較難懷孕同易小產,因為諗返之前都好難先中,擔心緊會唔會都好難有

別墅

waiyan03 發表於 17-1-23 01:28

我依家已經食左年半綠色藥,依家14(正常水平),醫生話如果 ...

我上一胎都係3年都未有,原來有好多瘜肉,做咗手術再做iui 就中咗阿囡,呢胎只係2次冇用套就中咗,而有呢胎之前我懷疑我跌咗2次(應該係中咗冇耐就跌咗),所以食藥指數跌加埋生過會易中d,食住藥個指數唔高就唔會易小產,但個人真係會好唔舒服,我第一胎作嘔到生(食唔到野)其實冇乜特別野,呢胎只嘔咗4個月,但成日突然成眼雪花想暈、心突然跳得好快、好易累,最麻煩係湊住個大既要阿媽黎睇住佢先敢自己落街買餸(驚突然o係街暈咗阿囡被人捉咗),煮飯一邊煮一邊作暈作暈(少少焗都唔得),最最最驚係醫生話我既甲狀腺抗體可能會令BB出世就甲亢,但之後抗體消耗晒就正常,你敢唔敢博?我中咗就唔想落BB,你要諗清楚。

別墅

SpringShek 發表於 17-1-23 01:58
我上一胎都係3年都未有,原來有好多瘜肉,做咗手術再做iui 就中咗阿囡,呢胎只係2次冇用套就中咗,而有呢 ...

我想問你生第二胎,意外有左果時,甲狀腺係幾度??因為我依家已經平常水平,醫生係建議我轉藥,生左先,所以我想了解吓先

別墅

waiyan03 發表於 17-1-23 11:19
我想問你生第二胎,意外有左果時,甲狀腺係幾度??因為我依家已經平常水平,醫生係建議我轉藥,生左先, ...

好似1x,因為第一個月藥o係私家診所開,等到政府有得睇,個醫生話d藥開得太多,降到得返個位數,之後減藥就正常返。
佢有冇話你甲狀腺抗體係咪都正常先?因為驗血會有3樣野驗到,我食藥後指數係正常,但其中一樣[甲狀腺抗體]高係冇方法降到,亦係呢樣野會影響BB。但我都網上媽媽谷問過有甲亢既媽咪,佢地都話BB出世正常。

希望你好孕

別墅

SpringShek 發表於 17-1-23 13:26

好似1x,因為第一個月藥o係私家診所開,等到政府有得睇 ...

咁等我下次問下醫生先,甲狀腺抗體,thank you

別墅

waiyan03 發表於 17-1-23 14:49
咁等我下次問下醫生先,甲狀腺抗體,thank you

珍珠宮

我都係甲亢待孕中!
已經轉左白色藥,
隔日半粒,
希望天父比個健康bb我地.

別墅

Nino 發表於 17-1-24 15:56
我都係甲亢待孕中!
已經轉左白色藥,
隔日半粒,

隔日半粒咁應該差唔多唔洗食架啦,我依家重食緊三粒綠色

洋房

其實我都想生第二胎,但老公最近年半都食甲狀腺藥(綠色藥)., 其實男人食藥有沒有影響我懷孕?

別墅

wongtorries 發表於 17-1-25 10:17
其實我都想生第二胎,但老公最近年半都食甲狀腺藥(綠色藥)., 其實男人食藥有沒有影響我懷孕? ...

咁你要問醫生先知,我冇了解過,sorry

珍珠宮

waiyan03 發表於 17-1-24 17:24
隔日半粒咁應該差唔多唔洗食架啦,我依家重食緊三粒綠色
一日3粒? 仲係控制緊喎?
我隔日半粒醫生都唔建議我有bb,
叫我起碼都要食足年半,
依家仲有5個月...我都照試.

首頁

尾頁

跳至