嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇jm係15週開始要食5mg葉酸?

複式洋房

一般醫生都係建議準備懷孕前3個月開始補充葉酸,因為吸收要一段時間.
而在網上找到的資料,一般孕婦葉酸的量是每天不超過1mg(1000μg) , 一般是0.4mg~ 0.8 mg /每天.

5mg(5000μg)是一般藥房或醫院售賣葉酸的份量;雖然葉酸是水溶維他命
孕婦服用太高劑量的葉酸反而是不好的.

每個人的情況可能不太相同,請教一下你的產檢醫生會好d!
回覆 bananafish 的帖子

Hello bananafish , 葉酸對BB發展好重要,平日都可以係天然食物中攝取架,例如深綠色葉蔬菜、果仁、扁豆青豆等等,媽媽食緊嘅葉酸係咪醫生處方嘅?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-1-26 18:14

Hello bananafish , 葉酸對BB發展好重要,平日都可以係天然食物中攝取架,例如深 ...

係呀,東區醫院醫生開架,我見個份量咁多覺得有D怪~

醫生會評估過媽媽需要先處方適合嘅分量,都會有D媽媽係需要食多D葉酸架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我想問,在懷孕中威爾斯開了 Wyethn Materna俾我食,咁我上星期已經剖腹生了孖女,母乳喂哺,想問我仍繼續可以食Materna定停食呢?

首頁

尾頁

跳至