懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第1胎咩都唔識生左一個月,會陰傷口仲有少少扯住痛。打電話去問健康院姑娘話係正常,只要唔發炎冇惡臭就冇問題。但係今日我自己用鏡照下面,我見到個傷口係紅色,仲有線頭,用紙巾輕輕印落去仲有血添。其實怕唔怕?要唔要去睇醫生?如果睇醫生睇咩醫生?普通診所,街症?

別墅

cecenee 發表於 17-1-26 00:26
第1胎咩都唔識生左一個月,會陰傷口仲有少少扯住痛。打電話去問健康院姑娘話係正常,只要唔發炎 ...

你係咪係公立醫院生?
如果你個傷口keep 住痛、有鮮血流,去A&E啦(因為日間婦產科唔會收的....)

子爵府

傷口仲滲血快d睇醫生,最好睇婦科醫生,普科醫生怕經驗少處理得個傷口唔好,呢度都有jm分享過可怕經歷,去急症預最少要等4、5個鐘,加上流感高峰期急症室係好多人去睇流感。

大宅

第1胎咩都唔識生左一個月,會陰傷口仲有少少扯住痛。打電話去問健康院姑娘話係正常,只要唔發炎 ...
我就係 自己見到線頭 痛左3個月 係行路都好痛 。都係因為開始唔識處理 去過A&E起碼4次 次次都話 比d時間佢埋口 冇發炎 同臭就冇問題 有d人係耐d 佢地根本冇臨床經驗 每一次都係比d止痛藥 洗傷口果d水 。我以為我日日夜夜坐係度喂人奶 所以坐到痛 係正常。最產後檢查 個醫生話傷口埋得唔好 轉介返醫院 原來入面 起曬肉芽 最後都係陸續返醫院3-4次 先清曬 。所以 我覺得一個月仲痛 真係搵個婦科醫生睇下

回覆 cecenee 的帖子

Hello cecenee , 一般黎講會陰傷口大概2-3星期就會徹底溶線,線頭可能會比較難溶D,如果媽媽傷口有紅腫熱痛,都建議去搵醫生檢查下呀 !
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

RBbb 發表於 17-1-26 09:11
我就係 自己見到線頭 痛左3個月 係行路都好痛 。都係因為開始唔識處理 去過A&E起碼4次 次次都話 比d時間佢 ...

明白,我會盡快睇醫生

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-1-26 18:15
回覆 cecenee 的帖子

今日仲有小小血,不過唔係好痛。我諗我會睇醫生。thanks

大宅

我就係 自己見到線頭 痛左3個月 係行路都好痛 。都係因為開始唔識處理 去過A&E起碼4次 次次都話 比d時間佢 ...

有肉芽點算?
我未夠一個月!頭2星期好痛去左急症洗傷口!1個星期到線都差不多溶哂!
但我feel 有少少扯住扯住!照鏡有1-2粒肉芽
我仲有成個月有多先去健康院檢查!
好想快d搞好去

大宅

粉紅的喵 發表於 17-1-27 08:31
有肉芽點算?
我未夠一個月!頭2星期好痛去左急症洗傷口!1個星期到線都差不多溶哂!
但我feel 有少少扯住 ...
我d肉芽係入面 所以我自己睇唔到 如果你睇到 咁應該就係掛 。我果時轉返醫院 佢用d 好喇的藥水搽落去 眼淚飆埋 喇死果d死肉 就好返 。我去左3-4次 每次喇完 仲痛過唔整之前 但每一次比上一次好好多。因為我差唔多成條傷口都係 所以每次唔能夠徹底喇死曬 。如果少少 可能1次就ko 。你打電話返健康院講 你見到傷口有肉芽 好痛 睇佢會唔會早d比個期你。唔得就自己搵私家 早解決 早享受
回覆 粉紅的喵 的帖子

Hello 粉紅的喵 , 始終傷口需要時間癒合,難免有少少扯住扯住,下次產後檢查醫生會幫你檢查清楚個會陰傷口,平時都要避免太大動作,傷口有冇紅腫熱痛?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

RBbb 發表於 17-1-27 10:12
我d肉芽係入面 所以我自己睇唔到 如果你睇到 咁應該就係掛 。我果時轉返醫院 佢用d 好喇的藥水搽落去 眼淚 ...

你生係陰道入面?我係出面,可能剪得大!
生一次b真係慘!咁多手尾跟!痛仲未完!
我試下問健康院先!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-1-27 13:11
回覆 粉紅的喵 的帖子

Hello 粉紅的喵 , 始終傷口需要時間癒合,難免有少少扯住扯住,下次產後檢查醫生會 ...

3個星期傷口好得7788,已經唔痛!

大宅

醫院教用花灑在每次如廁後沖花曬,叫千奇唔好用滴露會拿住傷口冇咁快好

但我見其他媽媽用滴露話好得快d

伯爵府

會陰傷口有40日都仲痛既,一定係有發炎呀。只係唔同程度啫,建議你去建院院檢查啦,如果唔介意就揾私家醫生搞啦!
回覆 粉紅的喵 的帖子

唔痛就好喇!

男爵府

身體係自己嘅,想快D好就即去揾個私家婦科醫生睇睇佢,咁耐仲滲血就有問題喎
回覆 kathyykaka 的帖子

Hello kathyykaka , 而家有冇滲血? 會陰傷口用花灑沖洗已經足夠架喇,如果傷口接觸到刺激性物質會影響埋口,仲可能會有痛楚添架。

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-3 15:15
回覆 kathyykaka 的帖子

Hello kathyykaka , 而家有冇滲血? 會陰傷口用花灑沖洗已經足夠架喇,如果傷口接 ...
謝謝意見!現時每次用沖洗瓶沖洗及1,2次花灑,傷口冇滲血,因傷口傷及肛門肌肉組織仍有紅腫,希望唔好發炎就好了

別墅

哇咁恐怖之前聽左QE 的產後講座姑娘仲教我們去A&E

大宅

ctwkitty38 發表於 17-2-3 16:52
哇咁恐怖之前聽左QE 的產後講座姑娘仲教我們去A&E
A&E次次止痛藥 比d時間 就冇第三樣 佢地有檢查會陰傷口 我都唔知係咪次次咁唔好彩冇被發現還是點樣.總之A&E真係幫我唔到。

首頁

尾頁

跳至