懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇到好多媽媽分享請個好既陪月唔容易,好驚請左返黎對住佢成個月會激氣,我又心郁郁想淨係訂月子餐算。。大家覺得如果無湊b經驗既話。。選擇訂月子餐 自己照顧初生bb會好吃力嗎?我諗住試餵人奶 好驚自己handle唔到咁多野。。好矛盾

大宅

有無家人帮你,比喻同BB冲凉,整野你食,無就最好請了

複式洋房

53996277 發表於 17-1-30 11:28
有無家人帮你,比喻同BB冲凉,整野你食,無就最好請了

應該唔會有太大幫忙。。奶奶自己都要返工

大宅

CatCate 發表於 17-1-30 11:14
睇到好多媽媽分享請個好既陪月唔容易,好驚請左返黎對住佢成個月會激氣,我又心郁郁想淨係訂月子餐算。。大 ...

我覺得如果可以當然請陪月加坐月包,因為陪月可以幫手照顧bb, 坐月包就比較方便

民房

回覆樓主:

我坐月個陣得老公(佢請左3星期假),所以買左月子餐,我同老公都覺得只要有個人煮野食黎,2個自己湊都冇問題,留返d 錢買bb野好過

水晶宮

CatCate 發表於 17-1-30 11:14
睇到好多媽媽分享請個好既陪月唔容易,好驚請左返黎對住佢成個月會激氣,我又心郁郁想淨係訂月子餐算。。大 ...
個人覺得最緊要諗掂自己食嘢。如果你打算訂餐咁ok。我嗰時都係第一胎,唔請陪月,好怕請著唔啱key嘅。媽媽同奶奶拎餸同湯嚟,湊b我自己嚟,幾乎全人奶,我覺得OK呀,坐月都過得開心,我覺得好過多個陌生人喺屋企。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我請左陪月,日頭佢照顧BB,夜晚我自己照顧BB,阿媽就朝早六點幾餵一餐奶,同幫我洗晚餐d碗同奶樽!
咁情況下其實休息都唔夠……

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

重有新年依幾陪月放假,屋企人出外,我攰到就黎頂唔住

複式洋房

wfmama 發表於 17-1-30 15:19
我覺得如果可以當然請陪月加坐月包,因為陪月可以幫手照顧bb, 坐月包就比較方便
...

如果兩邊都請驚budget太大 我諗我會二揀一。。陪月煮埋飯

複式洋房

coffee9ice8 發表於 17-1-31 00:16
我坐月個陣得老公(佢請左3星期假),所以買左月子餐,我同老公都覺得只要有個人煮野食黎,2個自己湊都冇問 ...

你講得有道理。。但老公會唔會幫到好多 如果你老公體貼到你同bb既需要好有福氣(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 17-1-31 11:03
個人覺得最緊要諗掂自己食嘢。如果你打算訂餐咁ok。我嗰時都係第一胎,唔請陪月,好怕請著唔啱key嘅。媽媽 ...

你有媽媽奶奶一齊幫手好好啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 請陪月要對住成個月 補得唔好會影響身體 真係要小心揀個好既。。

複式洋房

babynetnet 發表於 17-1-31 23:56
我請左陪月,日頭佢照顧BB,夜晚我自己照顧BB,阿媽就朝早六點幾餵一餐奶,同幫我洗晚餐d碗同奶樽!
咁情況 ...

我都想像到第一胎+人奶既情景會有幾吃力 訓唔夠+要適應自己身體+湊b 我諗我都會請。。

水晶宮

CatCate 發表於 17-2-1 14:50
你有媽媽奶奶一齊幫手好好啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 請陪月要對住成個月 補得唔好會影響身體 真係要 ...
咁其實我又冇食咩補品呢,唔覺點影響身體。奶奶多數煲木瓜魚湯咋,不過都好好呀。

民房

CatCate 發表於 17-2-1 14:46
你講得有道理。。但老公會唔會幫到好多 如果你老公體貼到你同bb既需要好有福氣(emoji)(emoji)(emoji)(emoj ...

又唔可以話體貼,只係殺到埋身,冇得佢唔做,未生個陣已經成日捉佢去聽產前講座,等佢聽多d點照顧bb, Btw 我b都係全人奶,初時阿b 同我未配合到要全泵,我仲記得係醫院個個媽媽好溫馨咁餵奶,我就手揸左成個鐘都係得5ml的血奶 超窮媽,你依家有得訓就好訓多d ,就算有陪月都係要自己睇夜晚好攰架,我b 依家5個月每日我都仲係唔夠

複式洋房

coffee9ice8 發表於 17-2-2 07:23
又唔可以話體貼,只係殺到埋身,冇得佢唔做,未生個陣已經成日捉佢去聽產前講座,等佢聽多d點照顧bb, Btw ...

餵人奶真係唔容易 如果要返工阿b要食夜奶實唔夠訓 不過我都會嘗試下先 都希望個陪月識得幫手催奶。。

民房

回覆樓主:

bb啜多d, 飲大量水(湯,代茶),心情輕鬆,同有得訓就訓下,就自然會有奶架啦,奶唔洗多架 夠食就得,太多搞到發炎仲麻煩,加油

民房

回覆樓主:

bb啜多d, 飲大量水(湯,代茶),心情輕鬆,同有得訓就訓下,就自然會有奶架啦,奶唔洗多架 夠食就得,太多搞到發炎仲麻煩,加油

公爵府

coffee9ice8 發表於 17-1-31 00:16
我坐月個陣得老公(佢請左3星期假),所以買左月子餐,我同老公都覺得只要有個人煮野食黎,2個自己湊都冇問 ...

同意呀 ,bb其實唔係好多嘢搞㗎咋, 最緊要媽媽有飯食, 調理好身體, 如果老公肯幫你分擔一下其實都唔駛特別請陪月

大宅

我就覺得請陪月好d,除左煮野比我,都教我湊b,幫手沖涼換片,餵人奶都幫我按胸之類。老公雖然肯幫手,但講真冇個熟手人係旁邊都驚驚地,加上又唔可以成個月放假幫手,所以陪月真係幫到我有時間休息下。

伯爵府

如果無其他人幫,而經濟ok我建議請陪月。
我既經驗係頭2-3個禮拜個人真係幾累,日頭有人睇住bb我會訓得安心d。陪月除左煮飯,仲會幫你煲薑水沖涼,幫/教你餵人奶。起碼距睇住bb你可以去沖個涼,老公返黎早既又可以幫手少少。咁成個過程會舒服d。
你要搵d朋友用過既陪月,咁就無咁容易中伏。

首頁

尾頁

跳至